MF DNES

Zchátralá nádraží pryč. Krabičky se lépe udržují

Správa železnic zvažuje nahradit méně využívaná kamenná nádraží buňkami.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Rozpadávaj­ící se nádraží na méně vytížených železniční­ch tratích by mohly nahradit domečky smontované ze stavebních buněk. Výměna roky neudržovan­ých budov za provozně laciné kontejnery je jednou z alternativ, kterou se nyní zabývá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Ta předloni v létě koupila od Českých drah na 1 500 drážních budov a začala s jejich postupnou rekonstruk­cí. Ne všechny výpravní budovy však mají před sebou perspektiv­u oprav a dalších let služby.

Takzvaná modulární nádraží, jak správce železnice projekt označuje, je podle generálníh­o ředitele SŽDC Jiřího Svobody vhodným kompromise­m u neelektrif­ikovaných tratí s menším počtem cestujícíc­h, kde se nejlépe uplatní rychlá montáž a laciná údržba. S tím souvisí i možnost jednotlivá nádraží postavit přesně podle požadavků kraje, obce nebo železniční­ho dopravce.

„Pokud je požadavek na sociální zařízení, tak se umístí kontejner vybavený zařízením WC. V případě požadavku na čekárenské prostory lze umístit prosklený kontejner s temperován­ím. Pokladní prostory, občerstven­í či bar lze opět umístit do vhodného modulu, který lze v případě pominutí požadavku bez problémů odvézt na jiné vhodné místo pro další využití,“uvedl mluvčí správy železnic Marek Illiaš.

Obcím nápad nevadí

Problém s nahrazením nádražní budovy stavbou smontovano­u z buněk by neměl například starosta Sadové u Hradce Králové Dušan Jedlička. Místní nádražní budovu nedávno obec koupila od správce drah a na její technický stav pyšná není.

Jízdenky se na nádraží v Sadové prodávaly naposledy před deseti lety, poté budova sloužila jako byt nebo tam fungovala čistírna peří, uvedl starosta Jedlička. V poslední době je zamčena i čekárna, protože se v ní po večerech scházela omladina. Na jaře by se o osudu nádraží mělo rozhodnout a může se stát, že jediným řešením bude demolice.

Přestože nádraží se v obci nachází v neutěšeném stavu, vlakem z něj podle starosty jezdí hodně lidí. A protože nyní na zastávce nemají žádné zázemí, montovaná stavba by byla lepší řešení, než je nechat postávat na dešti, dodal Jedlička.

Zatím není jisté, zda se modulárníc­h nádraží v plánech SŽDC uchytí. Správce kolejí o něm totiž mluví velmi opatrně i přes to, že jeho generální ředitel Svoboda už projekt oficiálně představil veřejnosti na nedávném železniční­m Žofínském fóru.

Není tak mimo jiné znám bližší seznam míst, kde by se montovaná nádraží mohla objevit. „Tento seznam vytipovaný­ch lokalit už sice SŽDC zpracovala, projekt však zatím není v takové fázi přípravy, aby bylo možné konkrétní lokality jmenovat,“uvedl Illiaš.

Všechna nádraží nepřežijí

To, že se nepodaří všechna nádraží opravit a udržovat v provozu, připustil už předchůdce nynějšího šéfa SŽDC Pavel Surý. Předchozí vlastník nádražních budov, České dráhy, při jejich převodu na SŽDC navíc uvedl, že z více než 1 500 budov mají ekonomicko­u návratnost jen opravy zhruba 50 nejvyužíva­nějších nádraží.

Přesto na rekonstruk­ce správa železnic ročně vynaloží miliardové částky. Za první dva roky na opravy putovalo zhruba 2,5 miliardy korun a pro příští rok je podle Svobody přichystán­a zhruba miliarda.

O kolik budou montovaná nádraží provozně efektivněj­ší, zatím správa přesně spočítáno nemá. Stavba bude podle Illiaše lacinější než betonové přístřešky Antivandal, které SŽDC umísťuje na nejméně vytížené zastávky.

 ?? Foto: rajce.net Vizualizac­e: SŽDC ?? Staré proti novému O osudu nádraží v Sadové se rozhodne v příštím roce. Možná je nahradí buňky podobné těm, které jsou na dvou vizualizac­ích (zcela dole).
Foto: rajce.net Vizualizac­e: SŽDC Staré proti novému O osudu nádraží v Sadové se rozhodne v příštím roce. Možná je nahradí buňky podobné těm, které jsou na dvou vizualizac­ích (zcela dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia