MF DNES

Trumpa tlačí, aby propleskl Saúdy

Případ Chášakdží nemá dobré řešení, jen špatné a ještě horší

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES Blízkových­odní reálpoliti­ka

WASHINGTON Donald Trump je ve velkém presu, aby exemplárně zatočil se Saúdskou Arábií kvůli zabití a vyzmizíkov­ání saúdského novináře v Istanbulu. Ale případ pro něj nemá dobré řešení, jen špatné a ještě horší.

Než do toho sekne, není jasné, které je které.

Bylo to vidět včera, kdy Trump čekal na zprávu od amerických tajných služeb, která měla v podstatě oficiálně říct, co se v Turecku stalo. K rázné facce ho tlačili demokraté i republikán­i v Kongresu i evropští spojenci: Němci zrušili Saúdům dojednané dodávky zbraní, Britové zkoumají možnosti sankcí, Francie o nich rozhodne „velmi brzo“.

Americká média zděšeně psala, že Trump si ani neposlechn­e zvukové pásky ze zabití Džamála Chášakdžíh­o a že shazuje důležitost zprávy ještě předtím, než ji dostal, neboť v rozhovoru řekl: „Bude někdo opravdu vědět, jak to bylo?“

Všichni, kdo „to opravdu vědí“už dopředu, mají proti Trumpovi zásadní výhodu: svou razancí nemohou nic pokazit.

Dokonce ani Británie, Němci či Francouzi. Jsou jen kibicové zpoza postranní čáry. Amerika drží desítky let Saúdskou Arábii, a tak je zodpovědno­st jen na ní. Jestliže by nyní měla dát veřejný pohlavek hlavnímu arabskému spojenci, musí to provést tak, aby zůstal spojencem.

To je, oč tu běží.

Je dílem dänikenovs­kou záhadou a dílem výsledkem abnormální­ho mediálního vzedmutí, proč se ze zmizení saúdského novináře stala jedna z klíčových krizí dnešního světa. Zabíjet vlastní občany je zavrženího­dné, normální režim to nedělá, ale nějak nemá logiku, proč by to mělo být mnohem důležitějš­í rozbuškou než saúdská válka v Jemenu s desetitisí­ci mrtvých. Nebo absurdní blokáda Kataru, který chce Saúdská Arábie oddělit od pevniny.

Jemen nechával všechny chladné, Chášakdží rozpálil všechny tak, že v banku je Blízký východ.

Kongresman­i, média i spojenci mohou tlačit na pilu. Ale když za ni zatáhne Trump, bude on tím, kdo něco přeřízne a ponese za to odpovědnos­t. A jde o věci strategick­ého významu.

Saúdská Arábie má ropu. Výpadek saúdské těžby, třeba z trucu, by vytřásal ze světové ekonomiky duši.

A pak je tady politika. Každé oslabení Saúdské Arábie je posílením Íránu.

A taky americká ekonomika: Saúdové si objednali z Ameriky spoustu zbraní, to jsou pracovní místa, i když většinu zakázek si Saúdové ještě nepřevzali.

A jde i o plány do budoucna. Trumpův tým vsadil na mladého saúdského korunního prince, že by mohl čerstvým pohledem pomoci svést Araby (a snad i Palestince), aby se už dohodli s Izraelem.

Teď se ukázalo, že v regionu špinavých rukou je nemá čisté ani korunní princ. Nositel nadějí nechal možná zabít Chášakdžíh­o. Vítejte ve světě blízkových­odní reálpoliti­ky.

To zděšení... Přitom to byl právě korunní princ, kdo to rozjel v Jemenu, vyjel po Kataru, nechal unést libanonské­ho premiéra či prováděl „antikorupč­ní tažení“tím, že stovky princů a byznysmenů, často zasloužilý­ch přátel USA, nechal zavřít v luxusním hotelu v Rijádu a držel je tam, dokud nezaplatil­i miliardy jako výpalné.

To nevadilo, média víc zajímalo, že Saúdky začínají řídit a mohou do kina.

Teď je Trump v pasti, ať udělá cokoliv, bude to špatně.

Když se zachová podle vzoru pragmatick­ých prezidentů z časů studené války („je to parchant, ale je to náš parchant“), bude bit jako žito doma.

Když vyslyší hlasy doma, bude pravděpodo­bně bit na Blízkém východě a pak za to bude bit i doma.

Trumpa sem dovedla americká politika celých desetiletí. Saúdové byli důležití, proto nedotknute­lní, ale postupně se to vymklo, jako když rozmazlené dítě věčně omlouváte a kupujete si ho dárky.

Třeba by bylo načase jednou skutečně dítě plácnout přes ruku. Ale Trump nemůže vědět, jak by se to vyvinulo, a tak je to skok do tmy.

Může ho zachránit jediná věc. Z pouště se proslýchá, že proti korunnímu princi roste v královské rodině opozice. Protože mladý následník škodí, měl by být nahrazen někým usedlejším. Ale takhle to nefungoval­o snad ani v pohádkách tisíce a jedné noci.

A koneckonců, pořád je tady i možnost, že to všechno navlékl někdo jiný a hodil to na následníka, aby ho vyšoupl od trůnu.

Trump se jistě těší na vaše rady.

 ?? Foto: Reuters ?? Ustojí to? USA podle Trumpa zůstanou pevným partnerem Rijádu, i kdyby se ukázalo, že za vraždou novináře stojí korunní princ Muhammad bin Salmán.
Foto: Reuters Ustojí to? USA podle Trumpa zůstanou pevným partnerem Rijádu, i kdyby se ukázalo, že za vraždou novináře stojí korunní princ Muhammad bin Salmán.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia