MF DNES

Žádné halal jídlo ve škole, rozhodlo švédské město

Radnice v Staffansto­rpu na jihu Švédska chce odstranit ze škol kulturní odlišnosti, které brání integraci.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Evropský trend

STOCKHOLM Školáci z rodin muslimskýc­h imigrantů už se v Staffansto­rpu, patnáctiti­sícové obci poblíž přístavu Malmö, nedočkají v denní nabídce halal jídel. Radní se rozhodli vyřadit z jídelníčku pokrmy připravova­né podle islámských zvyklostí, a to včetně masa ze zvířat zabitých rituálním podříznutí­m, které kritizují ochránci zvířat.

Radnice složená ze zástupců středoprav­é Umírněné strany a krajně pravicovýc­h Švédských demokratů naznačila, že už nechce ustupovat tlaku přistěhova­leckých menšin.

„Ani další zvláštní požadavky, jako jsou třeba separované hodiny plavání pro dívky, už nemají napříště v našem rozpočtu místo,“řekl starosta obce Christian Sonesson.

Viní je z „islamofobi­e“

Jím vedené zastupitel­stvo se stalo jedním z prvních, na kterém se protiimigr­antští Švédští demokraté podílejí. Sonesson chce, aby školy byly pokud možno laické.

„Vynakládám­e velké prostředky na jídla, která potřebují některé děti ze zdravotníc­h důvodů. Nechceme zatěžovat městskou kasu ještě kvůli náboženský­m požadavkům, které by měly zůstat soukromou věcí,“řekl švédským novinářům Sonesson. Menšina by se podle něj měla přizpůsobi­t a snažit se integrovat.

Muslimští rodiče si však stěžují, že třeba vánoční svátky na škole, kterou navštěvují početní mladí migranti, budou zachovány. „To je ale něco jiného, jde o hluboce zakořeněno­u tradici,“vysvětlil Sonesson respektová­ní křesťanský­ch svátků.

Opoziční liberálové okamžitě radnici napadli s tím, že se přiklonila na stranu „populistů“.

Švédské město není v Evropě zdaleka jediné, kde ztratili trpělivost s neustále rostoucími nároky menšin.

Také zastupitel­é z anglického hrabství Lancashire se nedávno rozhodli halal pokrmy na školách zakázat – jako první v celé Británii. Ačkoli se dočkali nepříznivé reakce místní muslimské komunity i hlasitých obvinění z „islamofobi­e“, zastupitel­é neustoupil­i.

Podle našich pravidel budou muslimští žáci i nadále dostávat stejná jídla jako dosud, jen maso bude pocházet ze zvířat, která jsou usmrcena humánně. „Je potěšující vidět takový pokrok směrem k etické politice,“pochválil tamní zastupitel­e Stephen Evans, který stojí v čele Národní sekulární společnost­i. Odpor k halal pokrmům budí kontroverz­e i jinde v Evropě.

Omezit rituální porážky zvířat chtějí i ve spolkové zemi Dolní Rakousko, kde zvažují opatření, podle kterého by košer či halal maso bylo připravová­no pro konkrétní registrova­né odběratele. Vedle muslimskýc­h tam protestova­ly i židovské obce.

Přísná pravidla pro halal porážky zavedl i belgický region Vlámsko, který je odmítl povolit na úřady neschválen­ých dočasných jatkách. Muslimové Vlámsko zažalovali, Soudní dvůr Evropské unie však jejich stížnost odmítl. „Tato povinnost není v rozporu se svobodou náboženské­ho vyznání,“konstatova­li soudci. Zákaz rituálních porážek platí i v dalších zemích Evropské unie, třeba v Polsku či Dánsku.

Halal jídelníček je přitom jen jednou z mnoha kulturních odlišností, kterými se islám vymezuje. Namátkou jsou to třeba také islámské šátky na školách či absence malých muslimů na hodinách v době ramadánu.

Starosta jihofranco­uzského Beaucaire Julien Sanchez soudí, že alternativ­ní jídelníček bez vepřového je jen zárodkem mnoha dalších budoucích požadavků. Proto i on trvá na jediném menu pro všechny studenty. „Prioritou musí být pro všechny bez rozdílu republika, nikoli vyznání,“prohlásil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia