MF DNES

Většina chce odchod Babiše. Jak s tím žít?

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Po vypuknutí kauzy premiérova syna udělala sociologic­ká agentura Median bleskový průzkum o názorech Čechů na farmu Čapí hnízdo a na premiéra Andreje Babiše.

Ne že by průzkum úplně zapadl. Média z něj citovala. Ale rychle ho přehlušily jiné události včetně 17. listopadu. Přitom přináší překvapivá a svým způsobem přelomová data.

Celkem 27 procent odpovídají­cích si přálo odchod premiéra Andreje Babiše a 29 procent odchod celé vlády. Jinými slovy, 56 procent lidí si přeje, aby skončil minimálně předseda vlády (odpovídali na otázku: „Jaký z následujíc­ích vývojů situace kolem vlády byste považoval/a za nejlepší?“). Nad tím nelze jen tak mávnout rukou.

Naopak, 29 procent lidí si přeje pokračován­í kabinetu. To jsou z větší části voliči ANO, ovšem i sedm procent pevných voličů ANO si přeje konec vlády nebo Babiše.

Vzkaz od voličů pro ČSSD

Z voličů „levice“(tedy KSČM plus ČSSD) si pád vlády nebo Babiše přeje 64 procent lidí, jak Median výslovně udává.

Pro sociální demokracii to může být určitý vzkaz před hlasováním o nedůvěře vládě. Sociální demokracie ve vládě svým příznivcům sice vybojovala opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci a zvýšení minimální mzdy, ale ti voliči nevděčníci přesto tuto štědrou „sociální vládu“nechtějí.

Říjnový volební model STEM přiřkl sociální demokracii 6,7 procenta, která měla i na jaře. Nástup do vlády jí nepomohl ani neublížil. Až na to, že si od něj slibovala, že její podpora nahoru půjde.

Pokud si i levicoví voliči většinově přejí pád vlády, sociální demokracie ve vládě hazarduje se svou podporou. Pro ni je to teď mnohem těžší volba, než si možná předseda Jan Hamáček rozhodnutý pro pokračován­í koalice připouští.

Nelze samozřejmě přehlédnou­t, že Babiš je dlouhodobě podle jiných výzkumů (například STEM ještě v říjnu) nejpopulár­nějším českým politikem, kterého příznivě hodnotí 50 procent lidí (to u nás stačí na první příčku). Jak aktuální kauza otřese jeho osobní popularito­u, se teprve uvidí.

Aktuální průzkum Medianu přináší i další zajímavá data: Pokud by vláda skončila, 61 procent lidí chce předčasné volby.

Lidé také odpovídali na otázku, „jaké kauzy patří mezi tři nejzávažně­jší posledních let“.

„Zvítězila“kauza Petra Nečase a Jany Nagyové, která k pádu vlády skutečně vedla. Na druhé příčce se umístil Zdeněk Bakala s byty OKD a bronz má Čapí hnízdo, které dokonce porazilo Davida Ratha.

Političtí akcionáři

Babiš vstoupil do politiky s heslem „Nejsme politici, makáme“. Teď se také naplno odhaluje, že pořád není klasickým politikem. Klasický politik by už asi v takové situaci o rezignaci přemýšlel a byl by na něj větší tlak. Ve firemní kultuře se takhle samozřejmě nepřemýšlí, jenže v politice jsou zaměstnanc­i zároveň akcionáři, z nichž každý má jednu akcii.

Premiér řekl, že v žádném případě neodstoupí. Je to jeho plné právo a třeba se mu podaří opět většinu voličů přesvědčit, aby jeho vládu akceptoval­i. Teď to nevypadá. Andrej Babiš Česko rozděluje už stejně jako Miloš Zeman.

Vypadá to, že tuto zemi čekají nelehké tři roky s nechtěným a převážně naštvaně se tvářícím předsedou vlády. Takže se vlastně také těším na volby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia