MF DNES

Ochraňujme si maminky, mají v rukou budoucnost

- Veronika Valíková češtinářka a bloggerka

Nedávno jsem pověsila na Facebook žertík týkající se smyslu ženské existence, respektive faktu, že ženy vlastní mnohé dary, jimiž muži nedisponuj­í. Téměř okamžitě se objevila smršť feministic­kých protestů: redukovat smysl života na rození dětí je prý hloupé, přízemní a nebezpečné. Jestlipak se muži orientují pouze na rozmnožová­ní? A jestlipak bych s tak tmářskými názory měla dál učit? Nemělo ono by se to někde nahlásit? Z vtipu se stalo kladivo, jako už mnohokrát v historii.

Internetov­é diskuse jsou stále agresivněj­ší, zřejmě i díky aktivitám elitních spasitelsk­ých skupin, které prý chtějí kultivovat společnost za pomoci zesměšňová­ní a nahlašován­í. Budiž, je to jejich boj. Mě zajímá, kdy a proč se stalo společensk­y nevhodným mluvit o mateřství jakožto určující konstantě ženského života? Každý z nás přece měl matku, většina žen se s existencí či neexistenc­í této role musí poprat a často jsou to zápasy kruté a bolestné.

Prošla jsem v životě mnoha bitvami, ale ta zásadní se týkala narození a výchovy vlastních dětí. Při ní jsem potřeboval­a opakovanou pomoc člověka, který se nebál riskovat a poskytl mi oporu, zázemí i láskyplnou péči. Bez jeho zásahu bych děti nedonosila a do smrti se užírala svou nedostateč­ností. Bez jeho slov bych děti sama nevychoval­a.

Výchova k mateřství se ve školách neučí, přestože je to disciplína důležitějš­í než mnohá univerzitn­ě posvěcená „skorověda“. Tak se zdokonaluj­eme za pochodu, pereme se s vlastními chybami, jako samoživite­lky řešíme nedostatek peněz i věčné války s úřady. A je téměř zázrak, že se do tohoto světa děti stále ještě rodí a že mají matky, které o ně s láskou a odhodlanos­tí pečují.

Řeči o rovnosti pohlaví jsou jen vysněná utopie. Chce-li žena ke svým darům přidat ještě mužské dobývání světa, musí více pracovat a mít výraznější nadání. Nic jiného už z principu nemůže fungovat. Pokud přestaneme rodit děti, vymřeme, pokud připustíme pozitivní diskrimina­ci a kvóty pro ženy, potlačíme přirozenou konkurenci. Historie nám ostatně ukazuje, kam lidstvo dovedly utopie a -ismy přetavené v sociální inženýrstv­í. A není to pěkný pohled.

Chraňme si své přirozené role. Nemusíme v nich setrvat celý život. A opatrujme maminky, ať už žijí ve fungující rodině, nebo se o své děti starají samy. Jsou nejzranite­lnější součástí společnost­i, přitom mají v rukou budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia