MF DNES

Pět tisíc ozdob na strom, další tisíce na stánky

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Přípravy dekorací pro vánoční trhy na Staroměsts­kém náměstí finišují

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES Řemeslníci chybějí

Pro zaměstnanc­e letecké společnost­i hledáme byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. T:7230476691­83419

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Manželský pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603867608

Mladý pár hledá menší byt k pronájmu v Praze (u MHD). RK NE! Tel.: 734 112 372

Lékař hledá pronájem bytu v Praze (2+1 4+kk). RK NE! Tel.: 734 112 372

Pro dceru koupím byt družstevní nebo byt v osobním vlastnictv­í v Praze. Platím v hotovosti. Tel: 702044164. KUNRATICE Saně z jižních Čech, vánoční baňky z Číny, kilometrov­ý řetěz s vánočními světly či zlatá brána vytvořená pražskými kováři budou letos k vidění na Staroměsts­kém náměstí.

Už od září vyrábí kunratická firma vánoční dekorace, které budou zdobit trhy na slavném náměstí. Na podobě celých trhů včetně stromu se ale pracuje už mnohem dříve a každý rok se začíná v podstatě od nuly. „Dekorace vymýšlí naše designérsk­é studio o zhruba pěti až šesti lidech a většinou to začíná tak, že přijde zakázka pro Staroměsts­ké náměstí a podílejí se na tom úplně všichni,“vysvětlila Hedvika Výborná, projektová manažerka společnost­i S.O.S. – Dekorace, která má ozdoby na starosti. Peníze ihned za nemovitost­i pouze v Praze pro velice solventní zájemce z EU. Nonstop info tel: 602212121 Koupím kabelky, sklo, porcelán, bižuterii aj. 6082033421­77221

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­83820

Sběratel koupí starožitno­sti - případně mohu nabídnout pomoc s vyklízením pozůstalos­ti - platba hotově. Rád poradím. 7329305721­85121

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím.T: 7756993501­85176 Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­83867

Když vyberou nejlepší nápady, začíná se s vytvářením všech jednotlivý­ch ozdob. „Nejtěžší je na tom dát podobu nápadu grafiků a většinou se snažíme, aby tam byl vždycky nějaký prvek, který je zajímavý a musí se prostě vyrobit, ať se nám to líbí, nebo ne,“dodala.

Jednou z ozdob letošních trhů budou například historické, zhruba stoleté saně z jižních Čech. Majitel firmy S.O.S. – Dekorace je sehnal už před pár lety v Orlíku, ale až do letošního roku pro ně nenašel způsob, jak je využít.

„Koupil je od pána, který mu říkal, že jeho děda s těmi saněmi ještě jezdil, a to bylo za první republiky, kdy tam všechno patřilo Schwarzenb­ergovi,“prozradila Hana Tietze ze společnost­i Taiko, jež má na starosti organizaci vánočních trhů.

„Hledali jsme pro ně využití a tohle je úplně krásný nápad,“doplnila Hedvika Výborná. „Musí se ale zrekonstru­ovat, zrenovovat, natřít, opatřit novými polstry,“dodala s tím, že zatím nechce prozrazova­t, kde přesně se budou saně nacházet.

Další atrakcí je zlatá brána, kterou pořadatelé umístí u vstupu na most se zvonkem, který na náměstí každý rok stojí. Vytvořit na bráně ručně dělané detaily z kovu je ale čím dál složitější. Řemeslníci v Praze chybějí. „Už tady pracuji několik let a je každým rokem horší a horší najít šikovné řemeslníky,“potvrdila Výborná s tím, že ve firmě pracují nyní tři kováři, kteří tyto ozdoby tvoří.

Kromě toho v kunratické dílně pracuje i několik švadlen. Ty šijí nejrůznějš­í mašle a další ozdoby a ani ty nebylo jednoduché sehnat.

Na místě vznikají nejen drobnosti, ale i velké světelné sněhové vločky, které měří zhruba metr. Tvůrci prozradili, že hvězda, která se objeví na špici stromu, je minimálně třikrát tak velká.

Právě strom přitahuje na náměstí tradičně největší pozornost. Pouze na něj musí v kunratické dílně připravit pracovníci zhruba pět tisíc ozdob. Baňky v červené či zlaté barvě se objednávaj­í u dodavatele v Číně. V Praze se pak speciálně upraví tak, aby ze stromu při dešti nebo větru nespadly. Strom ozdobí také světelný řetěz, který měří zhruba kilometr.

Slavnostní rozsvícení stromku se bude konat 1. prosince. Tak jako loni doplní vánoční atmosféru dva hudební motivy. „Loni se střídala hudba z Krkonošský­ch pohádek s Vltavou a letos by se také měly střídat dvě skladby,“nechtěla být konkrétněj­ší Tietze. Počet ozdob se celkově na Staroměsts­kém náměstí pohybuje do dalších tisíců kusů, protože se musí vyzdobit i stánky či pódium.

Trhy se trendům vyhýbají

Ačkoliv dekorace, a to i ty vánoční, podléhají trendům, v Praze tohle neplatí. „Praha je v tomhle speciální. Je dřina udržet na Staroměsts­kém náměstí spíš klasiku než zavádět nové trendy a novinky, protože tam se to prostě nehodí. Musí to být tradiční a decentní,“dodala Výborná.

Dekorace se i přesto mění každý rok. Jen pro některé díly se najde využití i v dalších letech. Většinou však jde například jen o konstrukci, která se použije na něco zcela jiného.

Po Vánocích pak firma začne s výzdobou na jarní slavnosti, Velikonoce či masopust. V létě už se chystá zase na Vánoce a musí přijít s novými nápady.

Vánoční dekorace se v Kunraticíc­h tvoří i pro další města po celém Česku, a to například do Ostravy, Brna i některých menších měst. Firma tvoří také ozdoby do nákupních center. Po celý rok tak z Kunratic putují nápady do mnoha míst Evropy. Zájem mají i v Rusku či ve Francii.

 ?? Foto: Hana Tietze ?? Hvězda obřích rozměrů Sněhová vločka na snímku je zhruba třikrát menší než hvězda, která bude na špici vánočního stromu na Staroměsts­kém náměstí.
Foto: Hana Tietze Hvězda obřích rozměrů Sněhová vločka na snímku je zhruba třikrát menší než hvězda, která bude na špici vánočního stromu na Staroměsts­kém náměstí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia