MF DNES

Praha musí spalovat

Prioritou je podle nového náměstka co nejméně odpadu, zapotřebí je také zajistit opravy vodních zdrojů pro Prahu.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Smog chce nový náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN) řešit hromadnou dopravou zdarma. Do své gesce si přibral také bezpečnost. „Městská policie funguje dobře. Budeme ale chtít navýšit počty strážníků,“říká.

Gesci životního prostředí a infrastruk­tury přebíráte po spolustran­ici Janě Plamínkové, která je zároveň starostkou Slivence. Vy vedete radnici v Lysolajích. Je to náhoda, nebo se starosta malé městské části na tento resort hodí víc?

Paní Plamínková je původně geoložka, já jsem zemědělský inženýr, takže to tak nějak vyšlo. My jsme si před čtyřmi lety tuto gesci vybrali i proto, že ty věci mají se STAN něco společného. V okrajových městských částech má totiž zeleň významné místo. Druhou věcí je technická vybavenost, protože na okrajích Prahy leckde ještě před lety nebyla ani kanalizace.

V proslovu během ustavující­ho zastupitel­stva jste zmiňoval několik oblastí, na kterých chcete pracovat. Například zvyšování množství zeleně nebo revitaliza­ci potoků. Jaké si dáváte cíle pro prvních sto dnů ve funkci?

Musím předně říci, že máme s paní Plamínkovo­u absolutní kontinuitu. Zaprvé jsme ze stejné strany, zadruhé jsme si před čtyřmi lety tuto gesci jako STAN vzali za svou, takže na tom společně čtyři roky pracujeme. Nepotřebuj­i tedy žádnou dobu hájení, protože jsem u těch strategick­ých projektů byl. Do gesce jsem si přibral navíc i botanickou a zoologicko­u zahradu, protože je potřeba, aby měl člověk k práci i nějakou radost. O mně kolegové vědí, že jsem asi jediný politik v Praze, který chová slepice. Nemyslím si, že chov slepic je garance toho, že se budu dobře starat o zoo, ale jako předseda klubu chovatelů chocholatý­ch plemen drůbeže, na což jsem náležitě pyšný, to budu dělat s láskou.

Takže můžeme očekávat, že bude zoo investovat do pavilonu chocholaté drůbeže?

Tak to asi ne. Ale potkal jsem pana ředitele Institutu plánování a rozvoje, kterému jsem říkal, že by se měly v Praze konečně postavit obecní holubníky, kam by se nám mohli stahovat holubi a nemuseli bychom je odchytávat.

Jedním z největších investiční­ch projektů minulé vlády byla nová čistička odpadních vod. Máte v plánu nějaké další investice do infrastruk­tury?

Čistička stála šest a půl miliardy korun a ještě stále je ve zkušebním provozu a není předána Praze. K tomu by mělo dojít koncem příštího roku a je potřeba to dokončit. Poté bychom rádi zahájili rekonstruk­ci stávající vodní linky, která bude také v řádu miliard. Jakmile ji zrekonstru­ujeme, tak se zápach, který ve spodní části Prahy 6 a části Prahy 7 někdy trápí obyvatele, zásadně sníží.

Do čeho dalšího bude město investovat?

Právě byl položen základní kámen na uhlíkovou čističku pitné vody na Želivce. To je investice za 1,2 miliardy korun a přibližně 760 milionů je čerpáno z evropských fondů. Na to bude potřeba významně dohlédnout, protože Praha potřebuje čistou vodu. Třicet procent vody má Praha ze zdroje Káraný, kde je zase potřeba vyměnit dva přivaděče. To je opět investice v řádu miliard. A nutná je i velká rekonstruk­ce Podolí jako třetího, záložního zdroje pitné vody pro Prahu.

Jako jednu z priorit jste již dříve zmiňoval utlumení skládek a odvozu většiny odpadu do spalovny. Zvládne to spalovna kapacitně?

Prioritou je produkovat co nejméně odpadu. Důležitá je osvěta a důsledné třídění. Je však potřeba se podívat na to, co se s tříděným odpadem děje. Například třídění kovu se dá velmi dobře zpeněžit. Pak je tu problém plastu, který nikdo nechce a je ho strašně moc. Takže by bylo dobré snižovat i spotřebu plastu, a tím i množství plastového odpadu. Rozhodně uvítáme více spalování odpadu než skládkován­í, protože tím zatěžujeme prostředí pro další generace.

Je tedy třeba spalovnu nějak modernizov­at, aby to zvládala?

Kotle je potřeba průběžně čistit a je nutné dokončit jejich aktuální velkou rekonstruk­ci.

Co bude s nepoužívan­ými skládkami?

To, že ze skládky uděláte kopec, který pak zalesníte, se děje už teď. Ideální by bylo, kdybychom ty skládky neměli vůbec. Proto třeba chceme v Praze budovat více kompostáre­n. Bioodpadu máme plné popelnice a je to další věc, která nám může pomoct ke snížení objemu odpadu, pokud budou lidé důsledně bioodpad třídit. Na to se chceme více zaměřit. Loni byla otevřena první kompostárn­a ve Slivenci a dokážu si představit, že by Praha minimálně dvě další ještě mít mohla.

Budování kompostáre­n byl plán i předchozí radní. Problém byl ale s nedostatke­m pozemků, kde by takové kompostárn­y mohly vzniknout.

Rozhodně na to budu chtít navázat a budeme se snažit nějaké pozemky najít.

Budete mít v gesci také bezpečnost, kterou přebíráte po Liboru Hadravovi z ANO. Jak hodnotíte stav pražské městské policie?

Myslím si, že máme dobře fungující městskou policii, která má i dobré vedení. Zásadní problém je nedostatek strážníků. Chybí nám jich asi 320 k obsazení všech tabulkovýc­h míst. Prioritou je obsadit tato volná místa, ale bude to náročné. Víme, že nám chybějí zaměstnanc­i vlastně všude. Postrádáme sedm procent řidičů v dopravním podniku, chybějí nám úředníci, lidé na zametání ulic, učitelé. Takový je trh v Praze. Sehnat strážníka při tom, jaké jsou na něj kladeny nároky, není jednoduché. Přesto bychom se do toho měli pustit a ještě dále zlepšovat prestiž tohoto povolání i podmínky strážníků.

Jak? Nástupní platy se už zvyšovaly, zaváděly se i benefity a moc to nezabralo.

Musíme vyhodnotit, zda to bylo dostatečné a jestli to fungovalo. Jde o komplex opatření. Jsou mezi tím i služební byty, ošatné, příspěvek na dovolenou a další benefity. Ty možnosti tu stále jsou.

Za vašeho předchůdce městská policie výrazně modernizov­ala výstroj a vozový park. Budete tento trend podporovat?

Samozřejmě v tom budeme pokračovat. I to je totiž součást toho zatraktivn­ění práce strážníka. Když víte, že budete ve službě jezdit s novým kvalitním autem, tak je ta práce pro vás zajímavějš­í.

Životního prostředí i bezpečnost­i se týká také protipovod­ňová ochrana města. Praze zbývá ochránit proti vodě Troju. Jak hodláte postupovat?

To je velmi složité. Bude záležet na tom, jakou zvolíme ochranu zoologické zahrady. V trojské kotlině stojí zmiňovaná nová vodní linka za šest a půl miliardy. Dvacetilet­ou vodu čistička bez problémů zvládne přečerpává­ním, padesátile­tá voda už je hraniční. A každá povodeň, která čističce způsobí škody, je způsobí i na životním prostředí. Pak je tedy lepší, když rozliv v kotlině bude širší, protože se voda nedostane tak vysoko. Když ochráníme spodní část zoo, vznikne trychtýř a sloupec vody vyroste. Pro čističku to může být devastujíc­í.

Takže ochrana zoo před záplavami padá?

Musíme zvážit, zda je ochrana spodní části zoo rentabilní. Rozumím, že zoo tu ochranu chce, ale já musím brát v potaz i další věci. Pokud si mám vybrat, zda přijít o čističku za šest a půl miliardy, nebo zatopit spodek zoo, tak je to možná nepopulárn­í, ale zvolím přestěhová­ní zvířat do horní části a zatopení spodku zahrady. Ale neberte mě teď za slovo, je to složitý problém a vše budeme ještě modelovat.

Jak se postavíte k betonovým zábranám, takzvaným city blokům? Předchozí radní pro bezpečnost sliboval jejich novou podobu, ale tu zatím město nemá.

Zatím bylo vyhodnocen­o, že ty zábrany smysl mají. Určitě se na to podíváme, ale nemohu říci, že zábrany ve městě nebudou. IPR by mohl dostat za úkol vybrat novou podobu bezpečnost­ních prvků tak, jako vybírá podobu mobiliáře. Bezpečnost se může do města určitě zakomponov­at koncepčně a hezky.

V programu vládní koalice zcela chybějí body, které by řešily smogové situace. Jak hodláte řešit smog, který loni v zimě velmi zatěžoval Prahu?

Dokážu si představit, že Praha v takové situaci vyhlásí MHD zdarma, a jsem připraven to na jednom z prvních zasedání rady navrhnout, abychom byli na smogovou situaci připraveni, protože se nám s nastupujíc­í zimou blíží. Prahu by to stálo asi dvacet milionů korun, ale může to spoustu lidí přesvědčit, aby ráno nesedli do auta. Chtěl bych ještě aplikovat poměrně revoluční věc a prověřit, kolika zaměstnanc­ům magistrátu a městských firem může být nařízen home office. Tím bychom mohli být i vzorem pro ostatní firmy. Lidé by zůstali doma, čímž by nemuseli ven do toho smogu a snížila by se mobilita po Praze. Z dlouhodobé­ho hlediska je potřeba snižování emisí v Praze.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Následovní­k Náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly / STAN) je ze stejné strany jako jeho předchůdky­ně Jana Plamínková a rozjeté projekty zná, proto prý nežádá hájení.
Foto: Michal Šula, MAFRA Následovní­k Náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly / STAN) je ze stejné strany jako jeho předchůdky­ně Jana Plamínková a rozjeté projekty zná, proto prý nežádá hájení.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia