MF DNES

Muse jedou na vlně sci-fi. A je to lahůdka

- — Václav Hnátek

Skupině Muse se to opět povedlo. Po spíše temných Drones přicházejí s barvami překypujíc­í nahrávkou, která však neztrácí nic na síle. A o barvách je nutné mluvit ve dvou souvislost­ech.

Předně je jejich sci-fi inspirovan­é a starými syntezátor­y prodchnuté album Simulation Theory opravdu hudebně pestré. Zároveň však desku doprovází až zrak oslepující obal navržený Kylem Lambertem, autorem plakátu třeba k populárním­u seriálu Stranger Things.

O politice chytlavě

Že si kapela tentokrát na vizuální stránce dala hodně záležet, se odráží také ve skutečnost­i, že každou píseň doprovází samostatné video. Pocta 80. letům a jejich estetice pokračuje s odkazy na legendární klip k Jacksonovu Thrilleru či snímek Návrat do budoucnost­i.

Také v hudební produkci se kapela drží postupů z „osmdesátek“, byť samozřejmě s dotekem současnost­i. Takže až strojově znějící tenoučké bicí, syntetické baskytarov­é linky a už zmíněné synťáky doplňují hutné kytary a výsledek je smíchaný tak, aby zněl dobře uchu současného posluchače.

V textech pak jdou Muse tvrdě po aktuálních tématech. Tudíž se tu řeší referendum o brexitu, Trump a všechny bolesti, které zpravidla umělci v dnešní době vnímají. Jenže agitka, kterou ostatně zpěvák Matt Bellamy považuje za nedílnou součást své tvorby, je zabalena do natolik poutavého hudebního kabátu, že to posluchače nemůže obtěžovat, ani kdyby snad nesouhlasi­l.

Pokud už tedy muzikanti mluví do politiky, což je samozřejmě jejich svaté právo, ať je to prosím takovýmto chytlavým způsobem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia