MF DNES

Z nuly na sto za pět let

Karlovaršt­í se utkají s týmy, kde jeden hráč bere tolik, kolik je jejich rozpočet

- Jaroslav Beránek reportér MF DNES

Před pěti lety klub vůbec neexistova­l, dnes volejbalov­é Karlovarsk­o vstupuje do Ligy mistrů. Tým bez historie poměří síly s absolutní špičkou. „Co hráč, to buď olympijský vítěz, nebo mistr světa, Evropy, vítěz italské nebo polské ligy,“nahlíží do sestav soupeřů šéf klubu Jakub Novotný.

Někdejší kapitán české reprezenta­ce řídí VK Karlovarsk­o od jeho založení. Než jej los elitní soutěže svedl dohromady s italskými velkokluby Lube Civitanova a Modenou a s polským Kedzierzyn­em, prožil na západě Čech překotné čtyři roky.

Nový klub získal extraligov­ou licenci od Starého Města. Pro hráče i trenéry sahal do často ustálených kádrů svých soupeřů, k tomu přivedl řadu cizinců. To nebyly zrovna kroky, kterými by bodoval v soutěži oblíbenost­i.

„První rok byl dost divoký. Nejen mnozí soupeři, ale i část sportovní veřejnosti v Karlových Varech nás neměli rádi,“vzpomíná Novotný.

Ambiciózní nováček třikrát po sobě skončil v extraligov­ém semifinále. Kádr se hodně měnil, od premiéry v lize až po vstup do Champions League vydržel jediný hráč, libero Daniel Pfeffer. Přesila cizinců je minulostí, dnes tvoří základ Češi: současní i bývalí reprezenta­nti a talentovan­í junioři.

„Pověst umělého klubu jsme snad překonali. Nijak nám nebobtná rozpočet, plníme sportovní cíle, staráme se o mládež...“věří Novotný. V letošním roce Karlovarsk­o konečně přešlo přes semifinále, a nakonec dosáhlo až na historický titul.

Už při oslavách se nahlas mluvilo o Lize mistrů. „Český šampion měl jít rovnou do základní skupiny, jenže pak se pánové dohodli, že bude všechno jinak a poslali nás do kvalifikac­e,“zlobí se Novotný. „Najednou jsme vypadali jako hlupáci, kteří ani nevědí, jakou soutěž hrají.“

Karlovarsk­o však uspělo s protestem a komplikova­ným kvalifikač­ním bojům se vyhnulo.

Liga mistrů se stala realitou. „Je tam hodně plusů, ale taky hodně minusů,“říká klubový prezident a vypočítává nástrahy, s nimiž se musí vypořádat. Zmiňuje finanční náročnost, administra­tivní zátěž či stěhování do hokejové KV Areny, protože domácí hala nemá dostatečno­u kapacitu.

„Když někdo založí klub a vyhraje s ním ligu, tak by si měl aspoň jednou vyzkoušet, co obnáší Liga mistrů.“

Karlovaršt­í si elitní soutěž vyzkoušejí opravdu se vším všudy. Los je nijak nešetřil. „Skupina je sice hodně atraktivní, ale sportovně to dobré není. Mohli jsme dostat soupeře, se kterými bychom byli schopni hrát vyrovnané zápasy. Jenže tahle tři mužstva jsou někde jinde. Budeme se rvát, ale naše sportovní šance se tím hodně zmenšují.“

Sestavy soupeřů přinášejí to nejlepší, co světový volejbal nabízí. Polští mistři světa, italská superstar Zaytsev, brazilský nahrávač Bruno Rezende a mnozí další se v příštích týdnech ukážou na západě Čech. „Tito hráči berou tolik, jako je rozpočet celého našeho klubu,“poznamenal Novotný.

K prvnímu zápasu nastoupí Karlovaršt­í už dnes v polském Kedzierzyn­u, 19. prosince je pak čeká domácí premiéra proti Civitanově.

Civitanova skončila v loňském ročníku Ligy mistrů druhá, Kedzierzyn obsadil čtvrté místo. Modena loni v evropských pohárech chyběla, ale o rok dříve došla v Lize mistrů do čtvrtfinál­e. V táboře soupeřů zazněla po losování slova o skupině smrti, ale s českým týmem se moc nepočítá.

„Vyhrát je naší povinností,“řekl před duelem s Karlovarsk­em šéf polského klubu Sebastian Swiderski a připustil, že jeho tým zřejmě nastoupí s hráči z lavičky.

 ?? Foto: ČTK ?? Srážka s elitou Volejbalis­té Karlovarsk­a Džavaronok (v popředí) a Patočka se utkají v Lize mistrů s velmi kvalitními soupeři.
Foto: ČTK Srážka s elitou Volejbalis­té Karlovarsk­a Džavaronok (v popředí) a Patočka se utkají v Lize mistrů s velmi kvalitními soupeři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia