MF DNES

Úpadek šampionů NHL, kteří balamutili regule

Nejúspěšně­jší kluby poslední dekády NHL jsou v krizi. Proč?

- Jaroslav Tomas Anton Zelenko

Povedlo se jim nevídané: i v rovnostářs­ké NHL, která je sešněrovan­á platovými stropy a drafty, dokázali udržet vysokou výkonnost a obhajovat Stanley Cupy.

Hokejisté Pittsburgh­u a Chicaga jich za poslední dekádu nasbírali tři, ti z Los Angeles dva.

Teď jsou všichni v hluboké krizi: Penguins poslední ve Východní konferenci, Kings v té Západní a zároveň vůbec nejhorší z celé ligy. A Blackhawks v zoufalství dokonce vyhodili nedotknute­lného kouče Joela Quennevill­a, jednoho z nejuznávan­ějších v NHL, jenž je podepsán pod všemi jejich úspěchy.

Co se s výjimečným­i týmy stalo, když jejich soupisky vypadají na papíře pořád hodně solidně?

„Dá se říct, že limitující pravidla soutěže dohnala už i je,“tvrdí Jiří Hrdina, bývalý útočník a dnes skaut Dallasu. „Ale příčin úpadku je pochopitel­ně mnohem víc,“dodává.

Pittsburgh se zvedne

Pittsburgh, jenž slavil v letech 2009, 2016 a 2017, momentálně prohrál devět z posledních deseti zápasů, ač hvězdní Sidney Crosby s Jevgenijem Malkinem nehrají špatně. „Ale zrovna je bych nezatracov­al,“tvrdí Václav Prospal, který má o dění v zámoří výborný přehled.

Je možné, že Penguins jednoduše dohnala únava, protože každý rok odehrají spoustu zápasů: po dvou vítězstvíc­h Stanley Cupu za sebou vydrželi v play off dlouho i letos. Navíc také loni se rozjížděli pomalu.

Nezdá se, že by tenhle tým měl být odepsaný, připočteme-li, že kromě zmiňované dvojice superhvězd se může opřít o další šikovné hokejisty: Krise Letanga, Phila Kessela nebo gólmana Matta Murrayho. Ten ostatně říká: „Jsme těžko k poražení, pokud se tedy neporazíme sami.“

Ta slova hovoří za vše: momentálně jde spíš o souhru okolností, mužstvo je pod dekou a čeká se, kdy zabere zbytek kádru. A především mladší hráči. „Psychika hraje pochopitel­ně velkou roli,“ví Hrdina. Prospal věří v obrat i kvůli trenérovi. „Mike Sullivan je fantastick­ý odborník, on je z toho dostane.“

Jisté však je, že týmu v současném rozpoložen­í nepomůže zranění Crosbyho. „Ještě že nejde o nic vážného,“oddechl si Sullivan.

Chicagský propad

V mnohem horší situaci je Chicago, vítěz poháru z let 2010, 2013 a 2015. Jejich sešup dolů má dlouhodobě­jší charakter.

Hlavní příčina?

Jádro týmu začíná stárnout, ale především klub doplatil na mzdovou politiku, protože má velkou část rozpočtu v několika hráčích. Což je v systému platových stropů extrémně rizikové.

Vedení tak nezbývá než každý rok přivádět levné hokejisty a doufat, že se chytí. „Pro české kluky jako Michal Kempný, David Kämpf nebo Jan Rutta je to skvělý, protože díky tomu dostali šanci, ale celkově to, jak vidno, nefunguje,“říká Prospal.

„Je to otázka, koho jste schopni podepsat a za jaké peníze. Platové stropy klubům diktují spoustu věcí a omezují je. Na Chicagu se podepisují extrémně – mělo hodně mladých talentů z draftu, kteří se vyhráli a pak jim mzdy vyrostly z 900 tisíc dolarů na tři až šest milionů, takže je nejsou schopni udržet,“vysvětluje Hrdina.

Generální manažer Stan Bowman se zkrátka choval jako na svobodném trhu, ač moc dobře věděl, že je NHL spoutaná regulacemi. Kvůli nim není možné udržet víc skvělých hráčů, maximálně dva jako v Pittsburgh­u, takže klubům nezbývá než do kádru neustále začleňovat nové a nové.

Chicago má však v kádru stále dost kvalitních hráčů (Patrick Kane, Jonathan Toews, Duncan Keith, Arťjom Anisimov) na to, aby se zvedlo. Někteří se ovšem musí probrat a další věcí je, že kvůli neúspěchům panuje uvnitř klubu napjatá atmosféra, která vyústila v těžko pochopitel­ný vyhazov respektova­ného kouče Quennevill­a.

Nekonečné trápení LA

A Los Angeles? I tam trvá propad delší dobu, i tam vyměnili trenéra, leč výsledek se zatím nedostavil. Šampion z let 2012 a 2014 aktuálně doplácí především na zdravotní potíže brankářské jedničky Jonathana Quicka.

A depresi prohlubují další faktory: 1. nepovedl se vstup do sezony,

2. nepomohl příchod hvězdného Ilji Kovalčuka (je sice nejprodukt­ivnější, ale má -10 bodů),

3. nejlepší hráč Anže Kopitar má vyloženě špatný start. „Letos prostě hrají tak, jako hrají jejich nejlepší hokejisté. Lídři tým netáhnou,“říká Prospal.

„Problémem také je, že si zodpovědno­st nebere na svá bedra střední generace v čele s borci jako Jake Muzzin, Alec Martinez, Tyler Toffoli nebo Adrian Kempe. S tím souvisí ztráta sebevědomí. Nezáří ani Jeff Carter a Drew Doughty. Nezbývá jim než se s tím poprat, teď se ukáže charakter týmu a zda zafungují změny manažera Roba Blakea.“

 ?? Foto: Getty Images ?? Od vítězství k úpadku? Hvězdný Sidney Crosby na lesku neztrácí, ale jenom s parťákem Malkinem Pittsburgh neutáhnou. Penguins jsou momentálně nejhorší ve Východní konferenci.
Foto: Getty Images Od vítězství k úpadku? Hvězdný Sidney Crosby na lesku neztrácí, ale jenom s parťákem Malkinem Pittsburgh neutáhnou. Penguins jsou momentálně nejhorší ve Východní konferenci.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia