MF DNES

Válečníci z Turecka. Nová éra reprezenta­ce

- Jiří Čihák

Pro bývalého trenéra Jarolíma nebyli dost dobří, možná se mu nehodili do koncepce. Zkrátka je nepotřebov­al. Přitom nástupce Šilhavý z nich udělal stěžejní postavy celého mužstva. Chápete to?

Obránce Ondřej Čelůstka a záložník David Pavelka jsou nečekaní tahouni obrozené reprezenta­ce. Dva turečtí bojovníci, legionáři z Antalyaspo­ru a Kasimpasy.

Jen oni odehráli v nové Šilhavého etapě všechny čtyři zápasy.

„Užívám si to a zároveň to vnímám jako velký závazek. Jeden nepovedený zápas mě klidně může srazit zpátky na zem,“uvědomuje si Pavelka, kůň trenéra Šilhavého z dob společného tažení v Liberci.

Sám v národním týmu dva roky scházel. I jméno parťáka Čelůstky bylo na reprezenta­čním seznamu hlavně do počtu.

Teď?

„Vyčistil se vzduch, zlepšila se komunikace,“všiml si změny s nástupem nového vedení 29letý stoper Čelůstka. Při absenci bývalého kapitána Suchého v něm trenér objevil defenzivní jistotu, hráče, na nějž je spolehnutí. Prototyp válečníka, jak rád říká.

„Hledám emotivní a charaktern­í hráče, jezdiče,“představov­al Šilhavý svou vizi před říjnovým nástupem do funkce.

V Čelůstkovi s Pavelkou je má. Dříče, kteří nic nevypustí. Lídry, kteří se snaží strhnout ostatní činy, bez velkých slov.

„Jen pokud budeme všichni pracovat, jak máme, můžou z naší hry vypadávat důležité individual­ity,“nastínil Pavelka, co je pro současnou reprezenta­ci základ. Bojovnost. Obětavost. Kompaktnos­t.

A to možná bez Vladimíra Daridy, fotbalovéh­o krále roku 2017, jenž místo v sestavě ztratil právě kvůli Pavelkovi. Češi zlepšili organizaci hry, v krátké nové éře dostávají málo gólů, soupeřům toho nedovolí příliš. Neinkasova­li od silných Poláků, ubránili sebevědomé Slováky. „Každý to vidí: na hřišti je poznat, že všichni víme, co máme dělat,“tvrdí Čelůstka, kolem něhož se uprostřed obrany střídají Brabec s Kalasem. Další důkaz jeho silného postavení.

„Jako stoperská jednička se kvůli tomu necítím,“odmítá, i když přesně tak ho nový kouč Šilhavý vnímá. Stojí na něm pevná kostra nového týmu.

Týmu, který dostal řád a už není na odpis.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia