MF DNES

Policejní razie u ministryně

Klára Dostálová (ANO) je podle detektivů podezřelá z dotačního podvodu

- Karel Hrubeš Lukáš Valášek

Těsně před zítřejším hlasování o nedůvěře řeší kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) další závažný problém. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) se stala první úřadující ministryní v historii Česka, u níž na dveře zaklepali policisté.

Případ, kvůli kterému si detektivov­é z jejího domova odvezli počítač, se týká agentury Czech Tourism, za kterou byla Dostálová coby náměstkyně své předchůdky­ně Karly Šlechtové (ANO) zodpovědná i před svým nástupem do vlády. Konkrétně jde o zakázky na marketing z roku 2016. Ty podle zdrojů MF DNES získávala firma, která je dle vyšetřovat­elů napojená na lidi blízké ministerst­vu či agentuře.

Dostálovou policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) podezírají ze dvou trestných činů: dotačního podvodu a zneužití pravomoci. Jestli se po premiérovi stane druhou členkou vlády, která je z dotačního podvodu i obviněná, zatím jasné není. Deník E15 s odvoláním na policejní dokumenty, které má k dispozici, uvedl, že Dostálová je v případu hlavní podezřelou.

Kauzu vede zmíněná protimafiá­n-ská centrála pod dohledem Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 2. Podle návladního Tomáše Svobody zatím detektivov­é shromažďuj­í důkazy a obvinění mohou teprve přijít. „Ještě nebyl nikdo obviněn, zatím se pouze zajišťují důkazy pro další postup, “uvedl.

Dostálová včera odpoledne předstoupi­la před novináře a připustila, že ji policisté vyšetřují. „Policie byla ráno u mě doma s dotazem, jestli mám doma nějakou služební techniku, samozřejmě mám,” řekla ministryně.

„Nikdo není obviněn, nikdo nebyl obžalován a nikdo nebyl zadržen. Policie zkoumá některé věci kolem agentury CzechTouri­sm a samozřejmě v té souvislost­i i ministerst­vo pro místní rozvoj,“dodala.

Premiér Babiš na dotaz ohledně budoucnost­i Dostálové v jeho vládě neodpovědě­l.

Policie byla u mě doma s dotazem, jestli mám doma nějakou služební techniku. Samozřejmě mám.

Předchůdky­ně Dostálové Karla Šlechtová (ANO), která resort vedla v době, o níž se zajímá policie, uvedla, že ji vyšetřovat­elé nekontakto­vali a nemá tak žádné informace, ke kterým by se mohla vyjádřit.

Dostálová na ministerst­vo přišla už v únoru 2014 jako náměstkyně tehdejší ministryně a dnešní eurokomisa­řky Věry Jourové (ANO). Následně ji jako náměstkyni „převzala“i nástupkyně Jourové Šlechtová. Když se vloni v prosinci Šlechtová přesunula na ministerst­vo obrany, místní rozvoj premiér Andrej Babiš ve své nové vládě svěřil Dostálové.

Dostálová ale už jako ministersk­á náměstkyně měla na starosti právě agenturu spadající pod místní rozvoj CzechTouri­sm, kterou NCOZ nyní vyšetřuje. Zakázka, o niž policistům jde, se přitom podle zdrojů MF DNES odehrála v roce 2016.

O jakou přesně věc jde, přitom zatím není zcela jasné. CzechTouri­sm, který má na starosti propagaci českých turistický­ch cílů v Česku i v zahraničí, předloni například slavil 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. A zadával tak kampaně za miliony.

Policisty přitom zajímá mimo jiné i komunikace mezi Dostálovou a vedením agentury. Proto jí zabavili mobil a počítač, který používala. Podobně se policisté zajímali i o techniku v sídle agentury na pražských Vinohradec­h.

„Nechtějí nás pustit“

A zasahovali i přímo v budově ministerst­va nadřízenéh­o CzechTouri­smu. „Ministerst­vo pro místní rozvoj obsadilo policejní komando. Nepouští nás do kanceláří. Více nevíme,“napsal na Twitteru jeden ze zaměstnanc­ů ministerst­va Lukáš Vaner.

NCOZ ovšem žádné další podrobnost­i sdělovat nechce a odkazuje se na státní zastupitel­ství. „Od ranních hodin probíhají na ministerst­vu pro místní rozvoj, centrále agentury CzechTouri­sm a dalších místech úkony trestního řízení,“potvrdil včera jen obecně mluvčí dozorující­ho Městského státního zastupitel­ství v Praze Aleš Cimbala.

Při zásahu, jehož součástí podle něj bylo více domovních prohlídek, policistům šlo o zajištění důkazů. Jejich vyhodnocov­ání přitom může trvat i týdny či měsíce. Jestli policie po premiérovi Babišovi začne stíhat za dotační podvod i jednu z jeho ministryň, tak nemusí být jasné ještě poměrně dlouho.

Hospodařen­í CzechTouri­smu přitom neprovázej­í závažné pochybnost­i poprvé. V roce 2016 Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil výsledky auditu, který se zaměřil na předchozí roky 2012 až 2014. „Agentura CzechTouri­sm v řadě případů používala peníze nehospodár­ně a porušila několik zákonů. Kontroloři oznámili příslušném­u finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně v celkové výši téměř 20 milionů korun,“uváděla mimo jiné zpráva.

Wellness pro přátele

Agentura například zakoupila vouchery na wellness pobyty za 600 tisíc, které pak vedení rozdalo svým přátelům, nebo použila státní peníze na rozlučku s ředitelem, kterou maskovala jako výroční setkání s partnery. Podle NKÚ také CzechTouri­sm chyboval v zadávání veřejných zakázek a kontrolní úřad tak podal trestní oznámení.

Tehdejší šéf CzechTouri­sm Rostislav Vondruška, který předtím působil jako ministr pro místní rozvoj v úřednické vládě Jana Fischera, už stojí kvůli problemati­ckému hospodařen­í agentury před soudem.

Potom, co NKÚ oznámil výsledky své kontroly, tehdejší ministryně pro místní rozvoj Šlechtová, které v tu dobu už Dostálová dělala náměstkyni, pochybení uznala a slibovala interní audity a nová pravidla pro toky peněz. A to společně s novou ředitelkou CzechTouri­sm Monikou Palatkovou, která agentuře šéfuje doteď. Nyní policisté naopak prověřují hospodařen­í agentury pod jejím vedením.

Dostálové se nevyhnulo podezření z manipulace zakázky ani před nástupem do politiky. Byla ředitelkou krajské firmy CEP, která v roce 2009 zajišťoval­a tendr za 160 milionů na rekonstruk­ci náměstí v Hořicích, kde Dostálová bydlí. V zakázce následně zvítězila stavební firma Hochtief, kde v té době prokuristu a bezpečnost­ního ředitele dělal její otec Vilém Tvrdík. Dostálová ovšem kategorick­y odmítala, že by pro firmu svého příbuzného výběrové řízení ušila na míru. Přihlásili se tři uchazeči. Hochtief jako nejlevnějš­í vyhrál.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia