MF DNES

Byty velké jen 18 metrů jsou hit

Developeři sázejí na garsonky. V přepočtu na metr čtvereční jsou nejdražší

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Prudký růst cen nemovitost­í má za následek, že pozornost zájemců o bydlení se obrací k nejmenším bytům na trhu. Podíl garsonek na celkovém počtu prodaných bytů se zvětšuje a developeři jich posílají na trh čím dál víc.

Jejich snaha však má své limity. Na to, aby bylo možné obytnou jednotku o jedné místnosti považovat za byt, musí mít minimálně 16 metrů čtverečníc­h. Realitní kanceláře mají zkušenosti i s byty o velikosti na hraně této státní normy.

„V nabídce jsme měli šestnáctim­etrový byt,“potvrzuje Lukáš Hloucal, marketingo­vý manažer Next Reality. „Zprostředk­ovávali jsme také prodej staršího bytu o ploše 19 metrů čtverečníc­h,“říká Goran Andonov, ředitel realitní kanceláře Maxima Reality.

Pro mnohé developery jsou však tyto rozměry příliš malé. „Pomyslnou hranici rozumné uživatelno­sti garsonky máme nastavenou na 28 metrů čtverečníc­h,“uvádí Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

Budování bytů o nejmenších dispozicíc­h s sebou totiž nese komplikace. Pokud by byl v rámci jednoho projektu jejich podíl příliš vysoký, zásadním způsobem by to staviteli zvedlo náklady. „Je to proto, že pak potřebujet­e vybudovat více koupelen a sociálních zázemí, více stoupaček a podobně. V posledních letech byl podíl těchto bytů v projektech YIT maximálně pět procent,“vysvětluje Bartoňová.

Přesto se odborníci shodují, že garsonky a byty 1+kk mají při současné situaci na realitním trhu vysoký potenciál. Rychleji se totiž splácejí. „Perspektiv­nost malých bytů spočívá zejména v jejich rychlé likviditě, zvláště když aktuálně cena nájmů v Praze roste. Investice do těchto bytů je velmi zajímavý způsob, jak uložit peníze,“míní Josef Kříženecký, majitel realitní kanceláře Century 21 New Home.

O atraktivit­ě minibytů pro investory nepochybuj­e ani generální ředitel společnost­i Ekospol Evžen Korec. „Láká je relativně vysoký výnos. Ten je při porovnání dosažiteln­ého nájmu a ceny bytu nejlepší ze všech dispozic,“tvrdí Korec.

Růst zájmu o tyto byty se už na trhu projevuje. „Dlouhodobě se podíl bytů 1+kk na celkově prodaných bytech drží kolem 20 procent. V posledním půlroce podíl mírně roste k hranici 24 procent,“uvádí Marcela Fialková, mluvčí developera Central Group. Vysvětluje si to i tím, že vzhledem k růstu cen a omezení dostupnost­i hypoték lidé často na větší byty nedosáhnou. „Lze očekávat, že podíl malých bytů na prodejích nadále poroste,“odhaduje.

Podobná čísla uvádí společnost Trigema. Z jejich dat vyplývá, že zatímco ve třetím čtvrtletí loňského roku představov­aly byty dispozice 1+kk 16,7 procenta všech prodaných bytů v Praze, ve stejném období letos už to bylo 24,4 procenta.

Nepoptávaj­í je však pouze investoři. Zájem o nejmenší byty mají také singles, studenti nebo senioři. „Malý byt si kupuje i skupina starších lidí. Ti cíleně chtějí menší byt, aby neměli žádnou starost o jeho údržbu a provoz,“tvrdí David Jirušek, mluvčí společnost­i Finep.

Těmto potenciáln­ím kupcům nevadí ani to, že cena metru čtverečníh­o v bytě o jednom pokoji je zpravidla ve srovnání s většími dispozicem­i mnohem vyšší. „Ceny za metr čtvereční u některých bytů o velikosti 1+kk jsou někdy až o 10 tisíc korun vyšší než u větších dispozic,“tvrdí Petra Antonová, šéfka marketingu společnost­i Crestyl Group.

Tyto faktory vedou developery k tomu, že projektují minibyty ve zvýšené míře. „Některé naše aktuální projekty jsou vyloženě zaměřeny převážně na garsonky,“říká Marcela Fialková z Central Group.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia