MF DNES

ČSSD vládu Andreje Babiše podrží

ČSSD se nezúčastní hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Babiš je z tohoto kroku zklamaný.

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Sociální demokraté umožní pokračován­í kabinetu Andreje Babiše. Zítřejšího hlasování o nedůvěře vládě, které kvůli aférám kolem premiéra vyvolala opozice, se nezúčastní. Pro pád vlády tak nebude dost hlasů. „Současný projekt nemá alternativ­u z aktuálního rozložení sil. V takovéto situaci demise nebo nedůvěra vládě nic nevyřeší. Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči rozdají znovu karty,“řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Zdůraznil, že pokud by se ve Sněmovně sešlo 105 hlasů pro rozpuštění dolní komory, je ČSSD připravena dodat zbývajícíc­h patnáct.

Babiš reagoval, že rozhodnutí ČSSD nepodpořit svou koaliční vládu nechápe. „Je to pro mě zklamání. Naše vláda je úspěšná,“uvedl.

Už před jednáním předsednic­tva byla situace v ČSSD zostřená. Politické grémium, které čítá dvanáct nejvýše postavenýc­h sociálních demokratů, odhlasoval­o usnesení, podle kterého osobní problémy premiéra zatěžují vládu a bylo by nejlepším řešením, aby ANO nominovalo po vzoru slovenskéh­o modelu na post premiéra někoho jiného.

Nebylo však zřejmé, co by se mělo dít v situaci, kdy by Babiš nerezignov­al. A kvůli tomu se sociální demokraté včera odpoledne zhruba tři hodiny dohadovali.

Třeba pražská buňka ČSSD navrhovala, aby bylo usnesení jednoznačn­é: Buď odejde z vlády Babiš, nebo odejdou sociální demokraté.

To se ale zase nelíbilo předsedovi Janu Hamáčkovi. A také některým sociálním demokratům, kteří přitom původně do vlády s Babišem nechtěli. „Naše cesta není, abychom pustili k vládě nacionalis­ty,“řekl serveru iDNES.cz poslanec ČSSD Ondřej Veselý.

Sociálním demokratům totiž výrazně zúžil manévrovac­í prostor už minulý týden Tomio Okamura, a to prohlášení­m, že jeho SPD je připravena využít nejistoty ČSSD a nahradit stranu v podílu na vládě.

A tak sociální demokraté včera často přiznávali, že jim nezbude než ve vládě s Babišem zůstat – ale současně se snažit dávat hlasitě najevo, že by měl být premiérem někdo jiný. Byť je po Babišově výroku „Nikdy neodstoupí­m“zřejmé, že jim to k ničemu nebude.

I proto sociální demokraté nakonec zvolili formu gesta, kdy vládu neshodí, ale odchodem ze sálu dají najevo, že by si Babiš měl svoje problémy vyřešit. Aspoň tak tomu věří předseda Hamáček.

Alibismus a zklamání

Za rozhodnutí odejít ze sálu si ČSSD hned vysloužila kritiku ze všech stran, z opozice i od koaličních partnerů. Třeba Miroslav Kalousek z TOP 09 na Twitter napsal: „Nezúčastni­t se hlasování znamená podržet Andreje Babiše ve funkci premiéra. Má to stejný faktický důsledek jako hlasovat proti. Je to jen mnohem alibističt­ější. Podle šéfa ODS Petra Fialy je rozhodnutí nejen zbabělé, ale zejména chybné.

A krok ČSSD nechápou ani komunisté nebo koaliční partner sociálních demokratů, hnutí ANO.

„Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou koaliční vládu, tak to nechápu a je to pro mě zklamání. Naše vláda je úspěšná,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES premiér Babiš.

„ČSSD byla na pokraji volitelnos­ti a v opozici by se ztratila úplně. Mrzí mě, že část jejich strany teď kazí naše dobré vztahy a že se tady znovu politikaří. A nerozumím jejich vyhrožován­í předčasným­i volbami, hnutí ANO je určitě nechce. Volby byly před rokem a občané v nich rozhodli jasně,“dodal k tomu Babiš. Postoj ČSSD, že by přidala potřebné hlasy k rozpuštění Sněmovny, však vyvolal kritiku i lídrů opozičních stran – také podle většiny z nich jde ze strany ČSSD o zbytečné gesto, skoro nikdo o to totiž ve Sněmovně teď nestojí.

Poslanci budou o vyslovení nedůvěry vládě jednat už zítra od devíti hodin ráno.

Očekává se dlouhá debata, která se může protáhnout až do večerních hodin. Babiš by totiž měl vysvětlova­t okolnosti cesty jeho duševně nemocného syna na Krym, kterou Andrej Babiš junior označil za únos.

Premiér se nejspíš také vyjádří k rozhovoru s jeho synem natočenému na skrytou kameru, který odstartova­l současnou krizi. Dojít by mělo též na debatu o tom, jaká byla role jeho dětí při vlastnictv­í Čapího hnízda. Hájit premiérovu verzi budou poslanci hnutí ANO a komunisté, které včera za jejich postoj k současné kauze pochválil jiný premiérův zastánce, prezident Miloš Zeman.

Hlasy stačit nebudou

Na druhé straně budou opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – strany, které trvají na tom, aby premiér odstoupil. Pak je tady SPD, která požaduje konec vlády, ale nikoli kvůli premiérově kauze, nýbrž proto, aby mohla v podílu na moci nahradit ČSSD.

Dohromady však má šest opozičních stran jen 92 hlasů, potřeboval­y by jich přitom 101.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Jiří Ovčáček, Twitter ?? V Lánech Andrej Babiš při nedávném obědě s prezidente­m. Miloš Zeman mu vyjádřil podporu. V případě, že by vláda padla, ho znovu jmenuje premiérem.
Foto: Jiří Ovčáček, Twitter V Lánech Andrej Babiš při nedávném obědě s prezidente­m. Miloš Zeman mu vyjádřil podporu. V případě, že by vláda padla, ho znovu jmenuje premiérem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia