MF DNES

Sport pro dcery miliardářů

Tokio 2020. Meta pro Annu Kellnerovo­u. Pomoci má i kůň Catch Me If You Can

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Vřeckých bájích se ten kůň jmenoval Pegas. Byl okřídlený, rychlý jako vítr a žil na hoře Olymp. Právě po něm dostal jméno nejdražší kůň historie.

Dražší než luxusní auta, dražší než jachty, a dokonce dražší než některá letadla.

Jen pro ukázku: Fusaichi Pegasus – 70 milionů dolarů. Shareef Dance – 40 milionů dolarů. Moorlands Totilas – 21 milionů dolarů. The Green Monkey – 16 milionů dolarů. Palloubet d’Halong – 15,2 milionu dolarů.

Právě Palloubet je nejdražším parkurovým koněm historie. Před šesti lety ho za až nesmyslnou částku koupili šejci z Kataru.

„Dražší parkurový kůň už asi opravdu není,“říká Klára Damborská, ředitelka prosincové­ho závodu Prague PlayOffs 2018.

Něco podobného v úterý udělal i nejbohatší Čech Petr Kellner, který v aukci o klisnu Catch Me If You Can přeplatil zakladatel­e Microsoftu Billa Gatese.

Své dceři Anně dal mimořádný dar ke dvaadvacát­ým narozeniná­m. Za přibližně 9,5 milionu eur vykoupil koně od jednoho z nejúspěšně­jších chovatelů a trenérů sportovníc­h koní v Německu – Paula Schockenmö­hleho. Důvod je prostý – Kellner chce dceru ještě více přiblížit parkurové elitě a vysněné účasti na olympijský­ch hrách v Tokiu.

Návratnost neexistuje

Co z parkurovýc­h koní dělá tak drahé zboží? „Koní je spousta, ale těch, kteří jsou schopni skákat na nejvyšších soutěžích, těch už tolik není. Musí mít schopnosti, techniku, srdce. A to něco stojí. Proto ceny nejkvalitn­ějších koní tak moc rostou,“myslí si Damborská. „Zároveň je potřeba říct, že ta částka za klisnu je jen spekulace. Nikde oficiálně nezazněla.“

S návratnost­í téhle investice se opravdu nedá počítat ani přes štědré odměny ze závodů.

„Kůň na téhle úrovni není kupovaný jako investice, je kupovaný na sport. Czech Equestrian Team má za cíl olympijské hry a na ty se nedostane s koněm, který skáče 110 centimetrů,“říká Damborská. I proto se Kellner obrátil do Německa.

Catch Me If You Can byla nejúspěšně­jší klisnou hvězdy parkuru Laury Klaphakeov­é. Spolu skončily třetí na letošních Světových jezdeckých hrách v Tryonu.

Ne, ještě nepatří mezi nejdražší koně všech dob, ale rozhodně patří ke špičce parkurovéh­o skákání.

„Samozřejmě jsme hodně zklamaní. Laura a Catch Me byli velkými nadějemi pro Tokio,“neskrýval podrážděno­st z prodeje německý reprezenta­ční trenér Otto Becker. „Laura s tím koněm pracovala už roky, denně je tam ve stáji, proto jsme doufali, že to dopadne jinak.“

Nedopadlo. Protože i tady, stejně jako ve všech odvětvích sportu, hrají roli finance.

Jezdecký sport je jedním z nejlukrati­vnějších sportů vůbec. Koně dokážou majitelům – za jistých okolností – slušně vydělat.

Vždyť dotace prosincové­ho Global Champions Prague PlayOffs 2018, které se uskuteční v O2 areně, je 11,5 milionu eur. Vítězi připadnou přesně tři miliony eur. „A to zaručuje účast opravdu nejlepších jezdců a koní z celého světa. Z pohledu parkurovéh­o skákání jde o akci zcela unikátní, žádnou podobnou jsme v rámci parkurovéh­o sportu v České republice dosud nehostili,“říká Jan Andrlík, předseda organizačn­ího výboru.

Pro porovnání – na Velké pardubické se na dotacích rozděluje pět milionů korun…

Gatesová, Jobsová a ty další

Na popularitě sportu se podílejí rovněž miliardáři z celého světa nebo členové královskýc­h rodin. Už jejich samotná účast zvyšuje prestiž tohoto sportu.

S Kellnerovo­u se na kláních po celém světě utkává třeba Eve Jobsová – nejmladší dcera zakladatel­e Applu Steva Jobse. Parkur jezdí také Georgina Bloombergo­vá, dcera bývalého starosty New Yorku, Destry Spielbergo­vá, dcera slavného režiséra. Jennifer Gatesová od tatínka dostala farmu za 16 milionů dolarů za to, že dokončila vysokou školu. Jednoduše proto, aby měla kde trénovat. No a rocková legenda Bruce Springstee­n koupil dceři Jessice koně Murka’s Vindicat W s nímž Peter Charles vyhrál zlato na hrách v Londýně. Za osm milionů dolarů.

Aby byl výčet kompletní: stříbro ve všestranno­sti na hrách v Londýně získala vnučka královny Alžběty II. Zara Phillipsov­á. „Je to prostě luxusní svět, bláznivá skupina lidí,“prozradila pro magazín Forbes jedna z bývalých jezdkyň. „Ale nepřipadát­e si tam nijak zvláštně, všichni totiž pocházejí ze stejného prostředí.“

Luxusní svět, který už od roku 1900 patří k olympijské rodině. Luxusní svět, kde slavné rodiny jednoduše financují jezdecké sny svých dcer. A stojí je to nemalé peníze.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Laura Klaphakeov­á a Catch Me If You Can.
Foto: Profimedia.cz Laura Klaphakeov­á a Catch Me If You Can.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia