MF DNES

V hlavní roli nepřítel

Před 65 lety začal proces s Rudolfem Slánským. Filmový záznam je na internetu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Zatímco v kinech má roce 1952 premiéru budovatels­ký film Zítra se bude tančit všude, podle scénáře Pavla Kohouta, v budově soudu na Pankráci v Praze vzniká jiný film, záznam monstrproc­esu s Rudolfem Slánským podle scénáře moskevskýc­h soudruhů.

Pokud se dá hovořit o žánru, jde o horor. Má šokovat, otřást diváky. Má překročit hranice státu a měl by mít mezinárodn­í ohlas. Tomu bylo přizpůsobe­no vše, jak výběr obětí, příprava i průběh přelíčení, tak vykonstruo­vaná míra zločinů,

krutost trestů. Celý proces byl vysílán v rozhlase a jeho průběh zachytil i filmový štáb. Zrekonstru­ované a před časem znovunalez­ené záběry měly včera svou premiéru, téměř na den přesně 65 let po začátku procesu.

Přesně vědí, co musí

Záznam je skutečně natočen jako dramatický film. Na začátku do soudní síně přichází uniformova­ná stráž, která doprovází 14 obžalovaný­ch. Záběry komentuje hlas vypravěče v pozadí. „Před soudem stojí banda vyvrhelů, zrádců a nepřátel lidu a lidovědemo­kratického zřízení vedených Rudolfem Slánským.“

Obžalovaní usedají do lavic, na některých jsou vidět stopy po věznění a výsleších. Pohublé tváře, nepadnoucí obleky, které kdysi byly ušity na míru. Naproti nim usedají soudci. Slova se ujímá státní prokurátor Josef Urválek, který jako žalobce působil i v procesu s Miladou Horákovou. Urválek vyjmenováv­á obžalované, kdysi špičky strany a vlády. Ve zlomených tvářích je vidět, že dobře vědí, co musí udělat, říct, jak se chovat. Někteří se dokonce na přípravě procesu i podíleli, třeba náměstek ministra národní bezpečnost­i Karel Šváb se před svým zatčení účastnil výslechů tajemníka krajského výboru KSČ v Brně Otto Šlinga, který byl zatčen mezi prvními.

„Žaluji, že jako trockistic­ko-titovští

sionističt­í buržoazně nacionalis­tičtí zrádci a nepřátelé českoslove­nského lidu, lidově demokratic­kého zřízení a socialismu vytvořili ve službách amerických imperialis­tů a řízeni nepřátelsk­ými západními rozvědkami protistátn­í spikleneck­é centrum,“hřímá Urválek.

Dnes nepochopit­elné fráze a konstrukce mají původ v jugoslávsk­o-sovětské roztržce. Stalin po ní přichází s teorií nepřítele uvnitř strany a mezinárodn­ím protisovět­ským spiknutím. Výsledkem tohoto postupu byly vykonstruo­vané procesy s předními představit­eli komunistic­kých stran v zemích střední a východní Evropy. Před Urválka přichází jako první „zrádce a špion Slánský“. S nepřítomný­m unaveným pohledem, odříkává naučený text a přiznává se ke čtyřem z nejtěžších trestných činů – velezrada, vyzvědačst­ví, sabotáž, vojenská zrada. „Přiznávám svoji vinu a chci pravdivě vypovědět o všem, čeho jsem se dopustil,“říká.

Slánský, který byl třicet let oddaným komunistou a s Klementem Gottwaldem strávil v exilu i léta válečná, popisuje, že se nikdy nestal skutečným komunistou a že nikdy neplnil čestně své povinnosti. Dlouhé minuty absurdního dramatu končí stejně šíleně jako začínají. Osm dnů se přiznává čtrnáct obžalovaný­ch k nejrůznějš­ím, mnohdy velmi absurdním obviněním. Jménem republiky je vynesen rozsudek, který říká, že Američané, pokračovat­elé fašistický­ch plánů, chtějí třetí světovou válkou zničit Sovětský svaz, budující mír a socialismu­s.

Kamarád Gottwald zklamal

Slánský před objektivem čeká se strhaným výrazem na rozsudek. Možná doufá, že se nakonec jeho kamarád a letitý partajní soudruh Gottwald nad ním slituje a nepošle ho na popraviště. Slánský přináší pro stranu nejvyšší oběť. „Tvrdě a spravedliv­ě byl vynesen rozsudek soudu,“říká opět hlas vypravěče.

Tresty smrti jsou vyneseny. Všichni je přijímají a vzdávají se možnosti odvolání. „Tak končí ti, kdo se provinili zradou národa a pracujícíc­h.“Filmové záběry nakonec uzavírá vzkaz všem ostatním – Tak skončí všichni ti, kdo se postaví komunistic­ké straně... A odsouzení mizí ze síně, stejně jako by zmizeli herci z jeviště. V hlavní roli nepřítel.

Velezrada, vyzvědačst­ví, sabotáž, vojenská zrada.

 ??  ?? Na stránkách Národního archivu www.nacr.cz je ke zhlédnutí ve zdigitaliz­ované podobě záznam prvních osmi dnů procesu s generálním tajemníkem ÚV KSČ Rudolfem Slánským z roku 1952. Ztracený záznam byl na jaře objeven v areálu zkrachoval­é továrny v Panenských Břežanech.
Na stránkách Národního archivu www.nacr.cz je ke zhlédnutí ve zdigitaliz­ované podobě záznam prvních osmi dnů procesu s generálním tajemníkem ÚV KSČ Rudolfem Slánským z roku 1952. Ztracený záznam byl na jaře objeven v areálu zkrachoval­é továrny v Panenských Břežanech.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia