MF DNES

„Slepí vrazi“ovládají silnice

- Ondřej Krutílek redaktor iDNES.cz

Namísto jednoho oka skleněná protéza, na druhém oku -3 dioptrie, přesto jezdil profesioná­lně s náklaďákem. A bez brýlí. I na takový případ narazili v rámci kampaně Slepí vrazi v loňském roce zástupci Autoklubu ČR. Objeli celkem 42 měst, ve kterých změřili zrak 4 298 řidičů. Výsledky, které sesbírali, vskutku nejsou dobrou zprávou pro bezpečnost našich silnic.

Celých 71 procent řidičů, kteří usedají běžně za volant, špatně vidí a nepoužívaj­í vhodné brýle ani kontaktní čočky, vyplývá ze zjištění Autoklubu. Problém přitom často ignorují. Na vyšetření očí nebylo v posledním roce 68 procent z nich, více než polovina si myslí, že vidí dobře. Řidičů, kteří se zrakem problém nemají nebo používají vhodné brýle, je však jen 28 procent, tedy necelá třetina.

Pozitivní role manželek

Hranice pro dobrý zrak byla poměrně benevolent­ní. Autoři výzkumu ji nastavili na 0,5 dioptrie. Každá další odchylka už může zásadně ovlivnit schopnost včas zareagovat na nebezpečno­u situaci. Řidič s dobrým zrakem dokáže chodce zaregistro­vat na 200 metrů. Pokud má ale -0,75 dioptrie, zaznamená člověka na poloviční vzdálenost a při -2 dioptriích dokonce jen na pouhých 20 metrů.

„Muži často přicházeli v doprovodu svých manželek, které je k testu donutily, což je samozřejmě dobře,“vysvětlil Libor Budina, manažer Road Safety Autoklubu ČR, jeden z důvodů, proč se nakonec podařilo sesbírat poměrně velké množství statistick­ých dat. Výsledky se sice od loňského roku o něco zlepšily, ale situace dobrá není a Budina míní, že je nezbytné připravit novou legislativ­u.

Ta by se mohla podle poslance Jana Birkeho dostat do vládní novely zákona o silničním provozu s podporou ministra dopravy Dana Ťoka. Jednou ze změn by mohlo být zavedení povinné kontroly zraku u řidičů každých deset let. „Řada řidičů si neuvědomuj­e, že mají problém se zrakem, nebo problém ignorují,“upozorňuje také Tomáš Neřold za BESIP.

„Cílem iniciativy není buzerace, ale prevence, aby o tom lidé věděli a sami se zajímali o korekci zraku,“zdůrazňuje ředitel Autoklubu ČR Pavel Konečný. Situace je podle něj skutečně vážná a nová legislativ­a nutná. V České republice je zhruba šest milionů aktivních řidičů. Každý z nich má nyní povinnost dvou kontrol kvality zraku, a to při žádosti o vydání řidičského oprávnění a pak až v 65 letech.

 ??  ?? Ilustrační foto: Petr Lemberk, MAFRA
Ilustrační foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia