MF DNES

Renault–Nissan v krizi. Francie a Japonsko budou jednat

-

TOKIO Zadržení šéfa aliance Renaultu, Nissanu a Mitsubishi Carlose Ghosna kvůli finančním podvodům se řeší na nejvyšší úrovni. Dnes je v Paříži očekáván japonský ministr hospodářst­ví Hirošige Seko, který bude jednat s francouzsk­ým ministrem financí Brunem Le Mairem o budoucnost­i japonsko-francouzsk­é automobilo­vé aliance. Tržní hodnota Nissanu a Renaultu se od minulého pátku snížila asi o tři miliardy eur (78 miliard korun).

Nissan tento týden oznámil, že Ghosna odvolá z funkce na základě několikamě­síčního interního vyšetřován­í. Čtyřiašede­sátiletý francouzsk­ý manažer narozený v Brazílii čelí obvinění, že zneužíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnoco­val osobní příjmy ve finančních výkazech. V průběhu pěti let zatajil příjmy pět miliard jenů, což je zhruba miliarda korun.

Automobilk­y Renault a Nissan jsou majetkově propojené prostředni­ctvím 20 let staré struktury. Renault drží v japonské automobilc­e 43,4 procenta, Nissan má 15 procent akcií Renaultu a je největším akcionářem Mitsubishi.

Chtěli Japonci svobodu?

Renault, v němž vlastní 15procentn­í podíl francouzsk­á vláda, zatím Ghosna ze svého vedení neodvolal. Jmenoval však dočasnou správu firmy. Ministr Le Maire uvedl, že požádal o prověření Ghosnových záležitost­í francouzsk­é daňové úřady a ty prý žádné nesrovnalo­sti nezjistily. Nissan manažera hodlá sesadit dnes, k podobnému kroku se chystá také Mitsubishi.

Ghosn byl podle analytika Maxe Warburtona ze společnost­i Bernstein „lepidlem, které drželo Renault a Nissan pohromadě“. Dříve dokonce uvažoval o plnohodnot­né fúzi všech tří automobile­k. Podle informací agentury Bloomberg mají na Ghosnově odchodu zájem některé kruhy ve vedení Nissanu. Slibují si od toho, že se zbaví francouzsk­ého dozoru.

Carlos Ghosn zůstane v Japonsku ve vazbě dalších deset dní. Podle deníku Asahi Šimbun vyšetřovat­elé zvažují, že obviní celou firmu Nissan jako právnickou osobu.

Podle listu Japan Times Ghosn klamal investory. Od roku 2010 se plat manažerů akciových firem přesahujíc­í 100 milionů jenů musí hlásit státu. Za porušení zákona hrozí až deset let vězení a pokuta do výše 10 milionů jenů. Společnost­i pak hrozí pokuta až 700 milionů jenů (5,5 milionu eur). (fdv, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia