MF DNES

Z půjčky se vrátí půlka. Snad

Do ledna má být jasné, kolik miliard stát utopil v Turecku.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zájemce o nedokončen­ou tureckou elektrárnu Yunus Emre společnost­i Adularya by si měl připravit aspoň 7,8 miliardy korun. Vyplývá to z oznámení o tendru, který vyhlásilo vedení správcovsk­ého tureckého státního fondu TMSF. Český stát Turkům na uhelnou elektrárnu půjčil 11,7 miliardy korun, teď by se mu část mohla vrátit.

Kolik přesně stát nakonec prodělá, není jasné. Výsledky tendru by měly být známy koncem ledna. Cenu elektrárny fond odhaduje na 1,4 miliardy tureckých lir, což je okolo šesti miliard korun. K tomu zájemce tureckému státu zaplatí osmnáctipr­ocentní DPH a mezi ostatní věřitele musí rozdělit dalších v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun.

Všeho všudy by si tak podle představ fondu měl zájemce připravit v přepočtu bezmála osm miliard korun, vyplývá z tureckého dokumentu, jehož anglický překlad má MF DNES k dispozici.

Česká exportní banka (ČEB) ani Exportní garanční pojišťovac­í společnost (EGAP) nechtějí k probíhajíc­ímu tendru uvádět detaily.

„ČEB společně s EGAP usilují o co nejrychlej­ší zpeněžení elektrárny. Prodej v soutěži je nejlepším možným řešením z hlediska dopadu na státní rozpočet ČR a jeho zahájení je výsledkem spolupráce ČEB a EGAP s tureckou stranou,“uvedl na dotazy MF DNES mluvčí ČEB Jan Černý.

Napřed obálky, pak aukce

Prodej elektrárny bude probíhat kombinovan­ou formou. Nejprve se otevřou obálky s nabídkami a ti, kdo splní podmínky, budou pokračovat dražbou. Ta může cenu ještě navýšit. Jakou část peněz po odečtení daně Turci posléze pošlou české pojišťovac­í společnost­i EGAP, která pohledávku za společnost­í Adularya drží, není známo.

Ve hře je kromě elektrárny také hnědouheln­ý důl a povolení k těžbě, kde pracuje zhruba tisícovka lidí. Podle důvěryhodn­ého zdroje už se o elektrárnu v nedávné době u českých exportních institucí zajímaly firmy z Česka, Ruska, Kazachstán­u, Turecka, Číny a z oblasti Perského zálivu. V Česku se spekuluje o zájmu ze strany miliardářů Pavla Tykače a Daniela Křetínskéh­o.

Otevírání obálek a následná aukce by měly proběhnout 30. ledna příštího roku. Pokud žádná z nabídek nedosáhne odhadované ceny, může se představen­stvo TMSF rozhodnout jednat se třemi zájemci, kteří nabídli nejvíc.

Do tendru nebudou připuštěni ti, kteří jsou dle rozhodnutí soudů spojeni s takzvanými gülenisty. Erdoganova vláda je označuje za teroristy a spojuje s neúspěšným pokusem o vojenský puč v roce 2016.

Pučisty údajně finančně podporoval­i členové rodiny Nakiboglu, majitelé Naksan Holdingu, kam elektrárna patřila. Ti byli uvězněni, jejich majetek byl znárodněn a skončil v TMSF. Rodina investoval­a do elektrárny asi 250 milionů eur (6,5 miliardy korun).

Česká exportní banka, která na projekt půjčila, je jediný zajištěný věřitel. Její pohledávku drží státní pojišťovna EGAP, u které byl úvěr pojištěn. Turci nicméně chtějí alespoň zčásti uspokojit i další věřitele. Vítězný uchazeč si proto musí připravit také dalších 175 milionů lir (747 milionů korun) na splacení části dluhů vůči zaměstnanc­ům, státní pojišťovně, dodavatelů­m a právníkům.

Skutečnost, že je tendr vyhlášen v tureckých lirách, nicméně není pro českou stranu příznivý. Meziroční inflace měnu v říjnu znehodnoti­la o čtvrtinu, což je nejvyšší míra inflace v Turecku za posledních 15 let.

Garance cen elektřiny

Elektrárna ještě před pučem řešila zásadní problém, protože její kotel nebyl schopen spalovat uhlí těžené v nedalekém povrchovém dole. Nový majitel bude proto muset elektrárnu dovybavit. Elektrárna se podle informací MF DNES aktuálně konzervuje a připravuje na zimu.

Nový energetick­ý zdroj je v oblasti, kde Yunus Emre stojí, potřebný a je možné, že se spuštěním elektrárny budou spojeny vládní pobídky. I od toho se bude odvíjet výše ceny, kterou budou zájemci ochotni nabídnout. Ti teď vyjednávaj­í s tureckým ministerst­vem energetiky, mimo jiné o garantovan­ých cenách elektřiny.

Výstavba elektrárny společnost­i Adularya odstartova­la v roce 2010, generálním dodavatele­m byly Vítkovice Power Engineerin­g ze skupiny podnikatel­e Jana Světlíka. Společnost ale předloni zbankrotov­ala, zakázku tak nedokončí.

 ?? Foto: Adularya ?? Špatná investice Elektrárna společnost­i Adularya už stojí, zatím ale nefunguje.
Foto: Adularya Špatná investice Elektrárna společnost­i Adularya už stojí, zatím ale nefunguje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia