MF DNES

I ty, Brute? CDU se sváří kvůli paktu o migraci

Vládní křesťanské demokraty rozděluje spor o to, zda se má Německo připojit k uprchlické a migrační úmluvě OSN.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Původně to pro německou vládu měla být jednoduchá a téměř automatick­á záležitost. Zejména uvnitř CDU, ale i bavorské CSU, se ale v posledních dnech ozývají pochybnost­i ohledně toho, zda má Německo mezinárodn­í úmluvu OSN o migraci opravdu podepsat.

Jens Spahn, 38letý ministr zdravotnic­tví, enfant terrible CDU a jeden z kandidátů na předsednic­tví strany, vyzývá vládu, ať nedělá ukvapené závěry. Křesťanští demokraté by podle něj na stranickém sjezdu začátkem prosince o stanovisku vůči úmluvě měli nejdřív hlasovat. „Dosud jsme nevedli o této úmluvě žádnou větší diskusi,“řekl Spahn o víkendu.

Většina straníků jeho slova ostře odsoudila a vidí za nimi spíše snahu Spahna získat před nadcházejí­cím sjezdem CDU v Hamburku podporu pro předsednic­kou kandidatur­u. Právě tady se 7. a 8. prosince rozhodne o tom, kdo po odcházejíc­í Angele Merkelové převezme vedení nejsilnějš­í německé strany. Spahn má sice ve srovnání se svými konkurenty Annegret Krampovou-Karrenbaue­rovou (AKK) a Friedriche­m Merzem výrazně nižší šance, to ale zároveň znamená, že má také méně co ztratit.

Naopak AKK, která ze všech tří kandidátů svými postoji a názory nejvíce připomíná pomalu odcházejíc­í kancléřku Merkelovou, pakt považuje za „velmi pozitivní“. Friedrich Merz, který se jako dlouholetý člen CDU po pauze v soukromém sektoru vrací znovu do politiky, se dosud nevyjádřil.

Spahn: „Odsuňme to“

Jen pár dní po sjezdu CDU se pakt o migraci bude přijímat na setkání OSN v Maroku, které připadá na 10. a 11. prosince.

Spahn navrhuje s podepsáním úmluvy nespěchat a vše si ještě rozmyslet. To by ale pro jeho kritiky znamenalo „dvojitou prohru, kterou si Německo nemůže dovolit“– tak se vyjádřil například předseda zahraniční­ho výboru spolkového sněmu Norbert Röttgen. „Je to nesmírně důležitý první krok v rámci mezinárodn­ího společenst­ví, který umožní dostat migraci pod kontrolu. To je i v německém národním zájmu,“řekl Röttgen listu Bild.

Podobně mluví také ministr vnitra spolkové země Bádensko-Württember­sko a jeden z místopředs­edů CDU Thomas Strobl. „CDU nesmí podlehnout hysterii pravicovéh­o populismu,“uvedl s tím, že strana nesmí ustoupit jen „z obav ze zběsilé kampaně AfD“.

U koaličních socialistů (SPD) má pakt zastání. Ministryně vnitra za SPD Katarina Barleyová v této souvislost­i kritizuje „části CDU“, které přijetí paktu nepodporuj­í, a označuje je za „blízké AfD, Trumpovi, Orbánovi a Kurzovi“.

Stranická organizace CDU v Sasku-Anhaltsku už na základě svého víkendovéh­o hlasování po spolkové vládě žádá odmítnutí paktu.

Vlastní hlasování zvažuje i bavorská CSU. „Přijetím paktu se vytvoří dojem, že migrace je normální nebo dokonce žádaná. Tím se proudu běženců a migrantů do Evropy a do Německa otevřou dveře,“řekl předseda spolkového výboru pro rozvojovou spolupráci za CSU Peter Ramsauer. Naopak dosluhujíc­í předseda CSU Horst Seehofer přijetí paktu podporuje.

Nebo s dodatkem?

Podle názoru většiny CDU se strana příliš nechává unášet tónem, který udává protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD). Další mají naopak obavy, že nezávazná úmluva se časem může změnit v nepsané právo. I proto se uvnitř CDU objevil i názor, zda by nebylo vhodné k úmluvě přidat dodatek, který by stanovil, že jejím přijetím nevzniká v Německu žádný právní nárok, pokud již neexistuje.

To už v úmluvě nicméně stojí – uprchlický a migrační pakt OSN nemá právní závaznost ani vymahateln­ost. Jde o zatím vůbec první formální rámec pro spolupráci na mezinárodn­í úrovni v oblasti migrace. Většina ze 191 členských států OSN (s výjimkou mj. Česka) má v úmyslu jej přijmout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia