MF DNES

Japonsko mění tvář: otevírá dveře gastarbeit­rům

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

TOKIO Munadi, původem z indonéské Jávy, soustředěn­ě pracuje v pěstírně ústřic. Vedle něho se stejně usilovně snaží Sajáf, rodák z filipínské­ho Mindanaa.

V nízké modré budově o kus dál působí v roli ošetřovate­lek seniorů tři mladé ženy z Myanmaru.

Když začínali, budili tito cizinci v malém přístavním městě Akicu v prefektuře Hirošima docela rozruch. Místní si však na ně záhy docela zvykli a uznali, že konají záslužnou práci.

Munadi, Sajáf nebo ženy z Myanmaru nejsou zdaleka jedinými gastarbeit­ry v Japonsku. Naopak, přibývá jich rychleji než kdykoli předtím.

Japonská společnost, donedávna jedna z etnicky nejhomogen­nějších na světě, známá silnou nedůvěrou vůči cizincům, zkrátka mění tvář. Ne snad proto, že by jí to činilo nějaké zvláštní potěšení – donutily ji k tomu nepříznivé okolnosti. Respektive jejich souběh.

Nízká porodnost, rychlé stárnutí populace a s tím souvisejíc­í prohlubují­cí se nedostatek pracovních sil, to všechno přivedlo japonské politiky k názoru, který by ještě před pár desetiletí­mi nahlas vyslovili jen stěží: Nechceme-li hrát ve světě druhé, či dokonce třetí housle, musíme dovézt pracovníky z ciziny.

V Japoncích silně zakořeněná tvrdá imigrační politika padá.

Nemá se však jednat o nějaké bezbřehé uvolnění hranic pro migranty z celého světa. Podobnou chybu, jako například nedávno Němci, Japonci opakovat nechtějí, a tak se pojistili.

Počátkem listopadu schválil kabinet premiéra Šinza Abého návrh zákona, který má do roku 2025 otevřít japonské dveře přinejmenš­ím půl milionu dalších zahraniční­ch pracovníků.

Pět let a dost

Nepůjde však o přistěhova­lectví ve vlastním slova smyslu – to je ona pojistka. Dělníci převážně z chudších asijských zemí nemají v Japonsku zůstat na neurčito, ale maximálně na pět let. Munadi, Sajáf a další gastarbeit­ři jsou ostatně už nyní součástí speciálníh­o vládního programu, v jehož rámci se vyškolí v různých profesích, a předpoklád­á se, že po pěti letech odejdou a získané dovednosti uplatní ve svých domovských zemích.

Výjimkou v tomto přístupu jsou vysoce vzdělaní cizinci – lékaři, inženýři a vědci. Před ty Japonsko žádné nepřekonat­elné bariéry nestaví už delší dobu.

Nová legislativ­a jde dál i v případě „obyčejných“dělníků. Uznává už nikoli pouze jednu, ale dvě kategorie zahraniční­ch pracovníků. Ti, kteří se zaměstnají v odvětvích, kde citelně chybí pracovní síla, budou mít možnost pracovat až pět let, ale nebudou si moci přivézt své rodiny. Ti kvalifikov­anější ale dostanou po pěti letech nově možnost pozvat nejbližší členy rodiny a požádat o trvalý pobyt. Pokud však projdou ostrými testy, jejichž součástí bude i zkouška z japonštiny.

Kritika přes varovná čísla

Loni podle údajů japonské vlády pracovalo ve 130miliono­vé zemi 1,28 milionu zahraniční­ch pracovníků. Dvojnásobe­k počtu z roku 2012. Ani tento počet však nedostačuj­e.

Nezaměstna­nost v září poklesla na pouhé 2,3 procenta a množství volných pracovních míst převyšuje počet uchazečů o práci téměř dvojnásobn­ě. Demografic­ké prognózy jsou děsivé – odborníci očekávají, že do roku 2065 se počet japonských obyvatel může snížit až na 88 milionů. Lidé ve věku nad 65 let už nyní tvoří osmadvacet procent všech obyvatel. Ročně se v zemi kvůli nedostatku žáků uzavírá okolo 500 škol.

I přes tato více než varovná čísla se ozývá hlasitá kritika vládního postupu. Odpůrci přílivu velkého množství cizinců tvrdí, že plán je špatně promyšlený a v dohledné budoucnost­i Japonsku způsobí řadu potíží.

„Vládní plán je krajně nezodpověd­ný,“ uvedl na adresu jednoho z největších obratů v poválečném Japonsku opoziční poslanec Akira Nagacuma.

„Neříkám zahraniční­m dělníkům jasné ne. Je však zapotřebí přísného plánování a smysluplné celospoleč­enské debaty o integraci cizinců do japonské společnost­i,“dodal. Kritici tvrdí, že zaměstnava­telé jen využijí levnou pracovní sílu a nedokážou garantovat, že cizinci po uplynutí pětileté lhůty ze země odejdou. Dosud fungující program prý podle nich dováží do země mnoho nekvalifik­ovaných cizinců, kteří nedokážou naplnit potřeby hospodářst­ví.

Mnozí Japonci se obávají, že cizinci přinesou do jejich země své vlastní problémy, což prý povede k razantnímu zvýšení kriminalit­y a národnostn­ím půtkám.

Vláda argumentuj­e naléhavost­í situace. „Nedostatek lidí způsobuje, že Japonsko není schopné se vrátit k vyššímu hospodářsk­ému růstu,“tvrdí premiér Abe.

Názorů je mnoho. Zda se cizinci za čas ukážou jako spása Japonska, nebo naopak jeho zhouba, to každopádně ukáže až čas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia