MF DNES

Jak bojovníci za pravdu objevili „hybridní válku“

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Cožpak tady na papíře, tady je to jednoduché. Všechno je tu napsáno černé na bílém. Není tady pochyb o tom, kdo to napsal, kdy to napsal a kdo za to zodpovídá.

To v kybernetic­ké džungli jménem internet je všechno jinak. Jistý si tam nemůže být nikdo ničím. A také není. Na takzvaných sociálních sítích se rozmáhají nekonečné pochybnost­i, nedůvěra a paranoia. Kteréžto stavy mysli právě dosahují nového vrcholu. O což se svým dílečkem přičinila i skupinka, která si říká Čeští elfové.

Tahle parta si vytkla za cíl „bojovat v hybridní válce“. Vyvracet dezinforma­ce, které podle nich se zlým úmyslem šíří Rusové.

Čeští elfové to myslí dobře, ale dopadá to jako vždycky, jak říkal Viktor Černomyrdi­n, když už jsme u těch Rusů.

Myslí si, že potírají lež, odhalují faleš a brání společnost před zkázou. Jenže místo toho dost možná usilovně sami hloubí ty příslovečn­é příkopy, které mezi různými skupinami našinců vedou.

Viděno měřítky sociálních sítí, elfové nejsou bůhvíjaký fenomén. Jejich facebookov­ou stránku pravidelně sleduje jen něco přes tisíc lidí. A třeba jejich patetické úvodní prohlášení o tom, že jsou patrioti, jaké naše vlast potřebuje, sdílelo pouhých třicet jejich příznivců. Příspěvky samy působí trochu infantilně a vyvolávají dojem party kluků ze základky na předměstí, která se pošklebuje konkurenčn­í partě kluků.

Proto by se mohlo zdát, že už v těchto šesti předcházej­ících odstavcích se Českým elfům dostalo větší mediální pozornosti, než si zasluhují. Omyl. Ona to totiž podle všeho žádná parta kluků není.

Elfové sami tvrdí, že jsou mezi nimi „učitelé, hasiči, podnikatel­é, umělci, řemeslníci, vědci, policisté, vojáci“. Většina z nich se skrývá v anonymitě, ale server Aktuálně.cz jednoho identifiko­val jako muže zastávajíc­ího vysokou funkci ve veřejné sféře. A MF DNES hovořila s jiným „elfem“, který je „v civilu“renomovaný­m odborníkem na školství.

Jsou to tedy lidé s jistým vlivem a je velmi zajímavé pozorovat, jaké postoje zastávají. A zejména, jak vidí velkou část české společnost­i.

Vidí ji totiž jako nepřátele.

Ze všech paranoiků na sociálních sítích jsou elfové možná ti největší. Temné ruské rejdy vidí úplně za vším. Někdo na síti dává najevo odpor k Evropské unii? Podle elfů je to zrádce, pracující za ruský jidášský groš. Někdo sdílí nepravdivo­u zprávu? Je to proruský kybernetic­ký diverzant. Nebo někdo dokonce píše něco hezkého o Rusech? Tak to už je snad sám přestrojen­ý Putin!

Jinými slovy tvrdí – kdo si myslí a říká něco jiného, než si myslí oni, je nepřítel. A to nepřítel přímo řízený cizí, zlou mocností. Která hodlá naši společnost rozložit, pak připravit o demokracii, no a nakonec naložit do dobytčáků a odvézt na Kolymu.

O tom, že po sociálních sítích běhají dezinforma­ce záměrně vypouštěné Rusy, není pochyb. Jenže podle elfů tam vlastně neběhá nic jiného. Tihle „bojovníci“nepřipoušt­ějí, že by někdo mohl mít na Evropskou unii vlastní názor. Ani to, že někdo může sdílet fámu nikoli proto, že ho za to platí Rusko, ale proto, že je jenom naivní.

Což není zrovna způsob, jak vytvořit ve společnost­i pospolitou atmosféru jako na Letné 25. listopadu 1989. Naopak. Domyšleno s konspiráto­rskou důkladnost­í, mohli by být ruskými agenty prohlubují­cími nedůvěru mezi lidmi i sami Čeští elfové.

Samozřejmě že nejsou. Zrovna jako jimi není většina těch lidí, se kterými elfové „bojují“. Ti i oni by udělali lépe, kdyby se občas odpojili od sítě a šli ven.

Tam venku se totiž lidé – kupodivu – navzájem docela respektují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia