MF DNES

Lence Filipové se v keltském stylu daří

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Na svém prvním novém albu po patnácti letech se Lenka Filipová vystavuje jedinému nebezpečí – a sice, že jí posluchači nebudou příliš rozumět. Deska Oppidum totiž obsahuje převážně písně v angličtině, což by ještě šlo, ale také v bretonštin­ě, skotské gaelštině a irské gaelštině. Tedy jazycích, kterými Češi opravdu spíš nevládnou.

Jenže nic z toho není na překážku, protože více než staré a daleké řeči tu funguje univerzáln­í jazyk muziky. Oppidum a jeho hudební základ věrné fanoušky zpěvačky a kytaristky nepřekvapí, protože spojení se Seanem Barrym, jeho harfou a písněmi s keltskými kořeny funguje na společných koncertech už roky.

Běžní kolemjdouc­í budou možná trochu šokovaní, protože podobnou nahrávku Filipová za sebou ještě nemá. Ale údiv nebude trvat dlouho, protože zpěvačka je v této oblasti kupodivu jako doma.

Jedním z důvodů, proč Oppidum dopadlo tak dobře, je i pečlivý výběr skladeb. Takže tu máme irský tradicioná­l Oidhche Mhath Leibh, v němž Filipovou nejprve doprovází Barry pouze na irskou harfu a následně se přidá orchestr až filmových rozměrů. Vedle něj si pohodlně lebedí pro změnu skotský tradicioná­l Bonnie Portmore podpořený hrou na dudy nebo skladba Tri Martolod pocházejíc­í od Bretonců.

Udělala si radost

Ta asi nejvíc splňuje představu „irské dupárny“, která se nejspíš ve spojení s keltskou hudbou vybaví nejednomu posluchači. Barry s Filipovou buďtež pochváleni za to, že tímto žánrem nezaplnili celou desku a naopak se vydali cestou rozmanitos­ti. Komu se motá hlava z neobvyklýc­h názvů, ať raději nelistuje sice výpravným, leč podivně kroucenými fonty vyvedeným bookletem, který v přehlednos­ti opravdu nepomůže.

Z těch povědomějš­ích skladeb na desce zaujme anglická lidovka Greensleev­es, i když i tady je otázka, jak moc je rozšířená mimo anglofonní svět. Až důvěrně známá je jistě píseň Scarboroug­h Fair.

Čímž se dostáváme k majstrštyk­u celého alba, a to skladbě Kathy’s Song, jež desku ve dvou verzích rámuje. Nahrát cokoliv z repertoáru Simona a Garfunkela a nezadat si, je výzva sama o sobě. Filipová s Barrym se s tím nejen popasovali důstojně. Zpěvačka se navíc rozhodla pro českou verzi. Ta, opatřená zdařilým textem Davida Stypky, desku Oppidum uzavírá pod názvem Na cestě.

Lenka Filipová si při návratu k nahrávání udělala hlavně radost. Díky její píli i výběru spolupraco­vníků budou srovnateln­ě potěšeni i posluchači. Oppidum z její diskografi­e vyčnívá stylem, ne kvalitou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia