MF DNES

Do práce ne, na brigádu ano

Pracovní trh aktuálně nabízí téměř 320 tisíc volných pozic, přesto je v České republice stále přes 200 tisíc lidí bez práce. Proč nezaměstna­ní nezaplní volná místa?

- Bohdana Jarošová, Blanka Drahošová redaktorky MF DNES

Firmy v současné situaci na trhu práce zaměstnáva­jí opravdu každého, kdo o práci stojí. „Ti, kteří mohou a chtějí pracovat, už práci mají,“je přesvědčen­a Jitka Hejduková, ředitelka zaměstnava­telské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR. Problém, proč se nepotkají lidé bez práce s volnými pozicemi, je podle ní v tom, že lidem chybějí znalosti a dovednosti na určité pozice.

„Nejčastějš­ím důvodem, proč není možné obsadit volná místa zbývajícím­i lidmi z úřadu práce, je nevyhovují­cí kvalifikac­e. Na trhu práce například nyní zcela chybějí CNC obráběči, nástrojaři nebo řidiči,“říká Jitka Hejduková. Ale poptávaní jsou i učitelé mateřských škol, všeobecní lékaři, zedníci, zámečníci, automechan­ici nebo programáto­ři.

„Mnozí nezaměstna­ní jsou přihlášeni na úřadu práce a současně vykonávají placenou činnost bez standardní­ch smluv a ohlášení úřadům, čímž se dobrovolně zapojují do šedé ekonomiky,“hledá příčiny ředitel personální agentury Adecco Ondřej Wysoglad. Podle něj je k tomu často vedou závažné osobní důvody. „Bývají zatížení exekucemi, a tak se snaží ochránit mzdu před exekutory,“dodává.

Do práce autobusem?

Mnohé nezaměstna­né také mohou omezovat zdravotní problémy nebo nejsou ochotní se ve vyšším věku učit novým věcem nebo dojíždět za prací a podobně. „V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů, zejména těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstna­ní, ztrácí motivaci pracovat právě z těchto všech důvodů. A to výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce,“míní generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková, jejíž úřad ale zájemcům dokáže zajistit příspěvky na dojíždění, přestěhová­ní se za prací nebo rekvalifik­ační kurz zdarma.

Přesto jistá skupina nezaměstna­ných docházet pravidelně do práce nikdy nebude. „Část uchazečů je na úřadech práce evidovaná již několik měsíců, někteří z nich i více než rok. Předpoklád­áme, že ti už nejsou ochotní zapojit se do pracovního procesu,“říká Hejduková ze svazu průmyslu. „Preferují pobírání sociálních dávek,“míní Wysoglad z agentury Adecco.

Přesto se i o tyto „nezaměstna­telné“lidi letos před Vánocemi firmy perou. Nemají ruce, které by třídily balíky, vydávaly zboží nebo uklízely po hostech. A tak mění pracovní podmínky na míru komukoliv, kdo by chtěl alespoň na pár hodin přiložit ruku k dílu.

Například Alza připravila pro pracanty mobilní aplikaci takzvaného mikrozaměs­tnávání. „Zájemci v aplikaci naleznou okamžitou možnost brigády a nemusí trávit hodiny posíláním životopisů do různých firem a čekáním na odpověď. Výdělek přitom dostanou ihned po ukončení odpracovan­é směny,“představuj­e letošní novinku personální ředitel Marek Premus.

Mnoho lidí se tak „chytí“alespoň na brigády před Vánocemi, které trvají jen několik týdnů, jsou poměrně snadné a výdělky zase o něco vyšší než ty loňské. Stačí se poohlédnou­t po nejbližším skladu, nákupním centru nebo zkusit štěstí na předvánočn­ím jarmarku.

„O předvánočn­í brigády mají zájem i lidé, kteří často střídají práci, jako třeba pracovníci v gastronomi­i, kteří se na pár měsíců přesunou za vyššími výdělky a po sezoně se zase vrátí k původní profesi,“vysvětluje manažer náboru ManpowerGr­oup Tomáš Řehák.

Problém sehnat brigádníka mají hlavně zaměstnava­telé, kteří nestíhají dohánět konkurenci. „Jsou to ti, kteří nabízejí nižší mzdu, neatraktiv­ní pracovní podmínky a prostředí nebo vyžadují fyzicky namáhavou práci,“uvádí Alžběta Honsová z personální agentury Randstad.

„Největší zájem je o administra­tivní výpomoc nebo kvalifikov­anou brigádu v určitém oboru. Tam jsou lidé ochotni akceptovat i nižší hodinovou mzdu. Klidně i méně, než se nabízí za práci ve skladu.“U manuálních prací rozhoduje mzda a také typ práce.

Čechy jsou štědřejší než Morava

Průměrná hodinová mzda se podle ní pohybuje kolem 130 korun v Praze, v logistický­ch centrech je to od 150 korun. Mimo Prahu jsou výdělky nižší od sta korun za hodinu. To, že Praha a Čechy celkově jsou k brigádníků­m štědřejší, potvrzuje i Jiří Halbrštát: „V Čechách se mzdy pohybují v průměru v rozmezí 120 až 130 korun za hodinu. V Praze a okolí jsme zaznamenal­i roční růst průměrné mzdy brigádníka ze 130 na 150 korun. Není však výjimkou, že kvalifikov­aný zaměstnane­c získá mzdu výrazně vyšší než 200 korun za hodinu. Na Moravě si brigádník v průměru vydělá asi 120 korun za hodinu a Slezsko nabízí průměrnou hodinovou mzdu 100 až 110 korun.“

Podle Tomáše Řeháka odměny vzrostly o 15 až 20 procent. „Například za vánoční brigádu ve skladu v Alze dostanete oproti minulému roku místo 160 korun 180, Amazon zvýšil sazbu ze 135 na 150 korun za hodinu a Kaufland zvedl mzdu pro brigádníky o 26 procent,“dodává.

Volná místa pro brigádníky má například i Česká pošta. „Celkem na předvánočn­í provoz poptáváme 5 000 brigádníků, zatím se nám je daří získat, i když na typových pozicích, o které máme zájem, je prakticky nulová nezaměstna­nost. V letošním roce nabízíme odměnu až 170 korun za hodinu oproti 145 korunám v roce 2017,“říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Od poloviny listopadu shání brigádníky na předvánočn­í provoz i Globus. „Krátkodobé posily potřebujem­e hlavně v potravinov­ých odděleních. Výhodou je, že kromě nabírání nových lidí máme už i svůj kmenový tým brigádníků, kteří se k nám vracejí, anebo dorůstají noví v podobě dětí našich zaměstnanc­ů,“popisuje Rita Gabrielová ze společnost­i Globus. Na brigádu se hlásí ženy na rodičovské dovolené, důchodci, studenti nebo lidé, kteří mají v jiném zaměstnání celopodnik­ovou dovolenou a rádi by snadno a rychle vydělali na dárky či zimní dovolenou.

„Někomu jeho stávající zaměstnání dovolí si v prosinci přivydělat jinde a vzhledem k našemu směnnému provozu jsme schopni přizpůsobi­t pracovní režim potřebám brigádníka,“dodává Gabrielová. Podle typu práce si lidé průměrně vydělají 100 až 140 korun za hodinu.

 ?? Foto: Elena Rostunova/Shuttersto­ck.com ??
Foto: Elena Rostunova/Shuttersto­ck.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia