MF DNES

ODS povede sedm radnic, TOP 09 tři

Až na jednu výjimku mají velké městské části nová vedení, v nichž má převahu ODS. Polovina starostů obhájila.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Vyhrát volby nestačí. O vládě nad radnicemi obvykle rozhodují až složitá vyjednáván­í. Výslednou podobu koalic přitom neurčuje jen programová blízkost stran, ale často i zkušenosti jednotlivý­ch vyjednavač­ů, osobní sympatie a antipatie či vazby z minulých volebních období. U 22 největších městských částí Prahy analyzoval­a MF DNES, kdo se do vedení nakonec dostal a kdo zůstane v opozici.

Své dominance z přelomu století sice ODS stále nedosahuje, ale dobrý výsledek ve volbách strana dokázala zúročit a bude se podílet na vládě ve dvou třetinách ze sledovanýc­h radnic. Přímo post starosty získá na sedmi místech. Letité zkušenosti při vyjednáván­í ukázali občanští demokraté například v Praze 8. Tady sice vyhráli, ale neměli příliš možností, s kým koalici sestavit. Po měsíci dohadů nakonec dokázali přetáhnout na svoji stranu TOP 09, připojili nejmenší Patrioty a menšinová vláda získala podporu od ANO.

Také úspěšní Piráti získají v městských částech výrazný vliv, který je umocněn tím, že téměř žádné mandáty neobhajova­li. V Praze jim mimo jiné pomohla programová blízkost s výrazně zkušenější Stranou zelených, s nimiž se někde spojili, jinde za ně bývalí Zelení dokonce kandidoval­i. Obecně také platí, že kde Piráti povládnou, tam se koalice oproti předchozím­u volebnímu období výrazně proměnila.

Kromě primátorsk­ého křesla získá strana post starosty v Praze 5 a Praze 12. V jedenácté městské části naopak stále není koalice dohodnuta, není ale vyloučeno, že i tady nejvyšší funkce připadne jejich zástupci.

Piráti zvítězili také v nejlidnatě­jší městské části, Praze 4, a vyjednali si místo v koalici. Křesla starosty se ale dobrovolně vzdali a přenechali ho za přednostní výběr dalších míst v radě dosavadní hlavě radnice Petru Štěpánkovi (Zelení). Ten tak znovu potvrdil své vyjednavač­ské dovednosti.

Bratři starostové

Občanská kandidátka Prahy sobě uspěla nejen na magistrátn­í úrovni. Vítězství slaví i její sesterské organizace v Praze 1 a v Praze 7. Radnic se tam ujali bratři Pavel a Jan Čižinští. Starostové a nezávislí i lidovci se před volbami spíše ukryli do širších uskupení a místních sdružení, což se jim znovu vyplatilo, a budou se podílet na vedení řady radnic.

TOP 09 svými výsledky v metropoli nenadchla, své pozice však udržela. Starostovs­ký řetěz na krku ponese její člen v Praze 6, Praze 14 i v Praze 3, kde sice nezvítězil­a, společně s Piráty a Zelenými ale poslala nejsilnějš­í uskupení kolem ODS do opozice.

Mezi neúspěšné strany se tentokrát řadí ANO, které zůstane na většině radnic jen v opozici. Aniž by kdekoliv po Praze zvítězilo, přece jen získá dva starostovs­ké posty díky Milanu Wenzlovi v Praze 15 a Zdeňku Kučerovi v Praze 18. V obou případech však výsledek vyjednáván­í vyvolal silné emoce.

V Praze 15, která zahrnuje Hostivař a Horní Měcholupy, totiž s přehledem zvítězila koalice Patnáctka náš domov, jenže ostatní tři strany v čele s ANO ji obešly a spojily se proti ní. Podobný případ se odehrál i v Praze 18, kde dokonce čtyři strany vyšachoval­y vítězné uskupení Zdravé Letňany. I tady nakonec získalo ANO místo starosty, přestože skončilo až třetí v pořadí.

Poraženými v pražských volbách jsou jednoznačn­ě ČSSD, KSČM a SPD. Získaly minimum mandátů, a kde se do zastupitel­stva přece jen dostaly, tam zůstanou jen v opozici. Sociální demokraté jsou pouze součástí uskupení Dvojka sobě v Praze 2, komunisté mají dva zastupitel­e v Praze 12 a jednoho v Praze 20. Na Jižním Městě v Praze 11 usednou v zastupitel­stvu dva zástupci SPD.

V městských částech Praha 1 až Praha 22 dokázala obhájit svoji funkci přesně polovina starostů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia