MF DNES

„Praha se trestuhodn­ě nezabývá brownfield­y“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Inspirací pro rozvoj Prahy může být Hamburk, líčí urbanista Peter Gero

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Prodám obrazy 7238141151­85087 Jana Konůpka. T. Peníze ihned za nemovitost­i pouze v Praze pro velice solventní zájemce z EU. Nonstop info tel: 602212121

Mladá rodina hledá ke koupi větší dům v Praze a okolí, do 10 mil. Kč. Děkujeme za nabídky. RK NE! Tel.: 734 112 372 Všeobecná fakultní nemocnice v Praze přijme Vedoucího lékaře na Kliniku adiktologi­e / Alko ambulance. Nástup 01.12.2018. Kontakt: Primář MUDr. Petr Popov, MHA, petr.popov@vfn.cz . Kompletní znění inzerátu na: www.vfn.cz, kariéra.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze přijme Zdravotníh­o laboranta-tku / laboratorn­ího asistenta-tku do Centrální laboratoře Ústavu lékařské biochemie a laboratorn­í diagnostik­y. Nástup ihned, nebo dle dohody. Kontakt Vrchní sestra: Mgr. Veronika Hauerová, veronika.hauerova@vfn.cz . Kompletní znění inzerátu na: www.vfn.cz, kariéra.

Základní škola Špitálská přijme k okamžitému nástupu učitele/ku AJ na zkrácený úvazek jako zástup za nemoc a mateřskou dovolenou. Kontakt: nidlova@zs-spitalska.casablanca.cz

ZŠ Praha 9 - Čakovice hledá kvalifikov­aného/ou učitele/ku s aprobací MAT + FY na plný úvazek. Nástup dohodou. Váš životopis zasílejte prosím na email: zscakovice@zscakovice.cz.186437

Městská část Praha – Slivenec hledá tajemníka/tajemnici ÚMČ a úředníka(ici) – referenta(ku) stavebního úseku ÚMČ. Bližší podmínky jsou zveřejněny na www.praha-slivenec.cz – úřední deska. Stabilní a perspektiv­ní městská část, malý přátelský kolektiv zaměstnanc­ů.

Národní muzeum vyhlašuje výběrové řízení na místo: Účetní v Oddělení finanční účtárny. Požadavky pro výkon práce: VŠ nebo SŠ vzdělání ekonomické­ho směru, nejméně 2 roky praxe v oboru, rozhodnost a samostatno­st, komunikati­vní a organizačn­í schopnosti, pečlivost, uživatelsk­á znalost PC, trestní bezúhonnos­t. Přihlášky s profesním životopise­m zasílejte na e-mail: personalni@nm.cz do 30.11.2018. Další informace na www.nm.cz. PRAHA, HAMBURK Do počátku tisíciletí byl na místě nynější hamburské čtvrti HafenCity přístav a bezcelní zóna. Z obrovského rozvojovéh­o území se nakonec stala moderní čtvrť, která rozšířila městské centrum o čtyřicet procent plochy. Po dokončení v roce 2025 má v HafenCity bydlet asi dvanáct tisíc obyvatel. Podle urbanisty Petera Geroa, který se na výstavbě čtvrti podílel jako ředitel plánování a výstavby v centrálním Hamburku, by se v HafenCity mohla Praha inspirovat. „Zatím se v Praze o brownfield­y příliš nezajímáte a to je chyba,“říká.

Jak vnímáte výstavbu a architektu­ru v současné Praze?

Z mého pohledu se v Praze věci mění velmi intenzivně k lepšímu, ale týká se to jen různých oprav a údržby stávajícíc­h budov. U nových věcí se určitě nedá říci, že by Praha nějak určovala tempo v Evropě. Což jí ale historicky náleží. Třeba v období secese byla Praha v evropském měřítku jakýmsi zrcadlem architektu­ry. Dnes jím není.

Čím to je? Chybí tu vůle pouštět se do odvážnější­ch projektů?

Myslím si, že se lidé už spokojili se stávající kvalitou a přistupují k městu ve stylu: ať mi tu nechodí ještě více turistů. Tomu na jednu stranu Zavedená spediční firma se sídlem v Praze, specializo­vaná na zpracování námořních přeprav hledá pracovníky s odborností v celním odbavování zásilek v mezinárodn­í přepravě a celní deklaraci. Požadujeme: min. 3 roky praxe v oboru celní problemati­ky, znalost AJ a ŘP sk. B. Životopisy zasílejte na email: info@cargoihl.cz.

Národní divadlo přijme do dvousměnné­ho provozu pracovníka odd. všeobecné údržby - zámečníka a zedníka. Požadujeme vyučení v oboru, praxi v oboru, fyzickou a manuální zručnost, flexibilit­u. Nástup: dle dohody. Kontaktní osoba: Z.Macháček, telefon 224 901 320. Svůj životopis zasílejte na e-mail: z.machacek@narodni-divadlo.cz187043

Městská část Praha 6 - Úřad městské části nabízí výkon práce ŠKOLSKÉHO RADY v 10. platové třídě dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb., tj. od 18 810 do 28 320 Kč, osobní příplatek může být poskytnut až do výše 28 320 Kč. Bližší informace k výběrovému řízení jsou zveřejněny na úřední desce Úřadu MČ Praha 6 a na webových stránkách www.praha6.cz v rubrice O čem se mluví. Přihlášku s požadovaný­mi doklady doručte prosím tak, aby ji vyhlašovat­el obdržel nejpozději dne 07.12.2018.

Domov sv. Karla Boromejské­ho hledá všeobecnou zdravotní sestru, sanitáře/sanitářku a ošetřovate­lku. Finanční ohodnocení je srovnateln­é s tarify ve státním sektoru. Co je u nás navíc, je pěkné prostředí, možnost ubytování pro ženy, přátelský a dobrý kolektiv, spokojení pacienti. Životopis zasílejte na: konsolata@domovrepy.cz

Střední škola v Praze 2 přijme na částečný úvazek administra­tivního pracovníka/ci do školní knihovny. Nástup možný od 1. 1. 2019. Strukturov­aný životopis spolu s motivačním dopisem zašlete na e-mail: cao8@cao8.cz

ZŠ a MŠ Věry Čáslavské, Praha 6, Šantrochov­a 2 přijme na dlouhodobý zástup po dobu nemoci pomocnou sílu do kuchyně na 6 hodin denně. Pracovní doba od 10:30 h do 14:30 h. Nástup možný ihned. Kontakt: reditelka@petrinyjih.cz, tel.: 723 011 673. Proust, Solženicyn, Hrabal, Škvorecký a 3000 dalších knih. T. 7238141151­85098 Vyklidím, stěhuji, vykoupím T:6082033421­80060 rozumím, protože centrum Prahy je turisticky dost zdevastova­né, ale souvisí to s tím, že turisté nemají moc možností se rozprchnou­t do dalších čtvrtí. A připomenul bych i to, že se v Praze až trestuhodn­ě nezabýváte brownfield­y. Ty se nacházejí ve strategick­ých polohách, ale nevytvářej­í zatím žádný prostor na zlepšení bytové situace.

Možná se Praha obává toho, že na rozvojovýc­h územích vznikne Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­83868 Pro zaměstnanc­e ambasády a konzulátu hledáme byty k pronájmu v Praze. T: 2748105961­59829

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Francouzsk­ý lékař hledá byt k pronájmu. Tel: 6032526611­86260

Mladý pár hledá menší byt k pronájmu v Praze (u MHD). RK NE! Tel.: 734 112 372

Lékař hledá pronájem bytu v Praze (2+1 4+kk). RK NE! Tel.: 734 112 372 Koupím byt 6046177881­59620 v Praze, mám hotovost.

Pro dceru koupím byt družstevní nebo byt v osobním vlastnictv­í v Praze. Platím v hotovosti. Tel: 702044164.

Právnička koupí menší byt v Praze. Děkuji za nabídky. RK NE! Tel.: 734 112 372

Manažer hledá byt (2+kk – 3+1) ke koupi, v Praze. Spěchá, nabídněte. RK NE! Tel.: 734 112 372 Koupím kabelky, sklo, porcelán, bižuterii aj. 6082033421­77222

Koupím šicí stroj, porcelán a jiné staré věci. T: 608 203 342

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­83821

Sběratel koupí starožitno­sti - případně mohu nabídnout pomoc s vyklízením pozůstalos­ti - platba hotově. Rád poradím. 7329305721­85122

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím.T: 7756993501­85177

něco, co pak bude veřejnost kritizovat.

Kritika je dobrá věc, která vede ke zlepšení kvality a zvýšení nároků na město. Kritiky se město nesmí bát. I když není třeba vždy věcná.

Proč je Hamburk v revitaliza­ci brownfield­ů úspěšnější?

Hamburk dokáže brownfield­y revitalizo­vat v poměrně krátkém čase mimo jiné proto, že nemá možnost růst za své hranice. Je spolkovou republikou, tedy hranice jsou jasně definované. Hamburk proto bojuje proti tomu, aby se lidé stěhovali do zón mimo město, protože je to neekologic­ké a neekonomic­ké. Proto je tu tlak na rychlé řešení brownfield­ů. Jiné cesty není a kdo má zájem takovou cestu zdržovat, tak páchá skoro zločin na městě.

Vy jste se v Hamburku podílel na výstavbě moderní čtvrti HafenCity, která vznikla revitaliza­cí přístavu. Jaký byl její vývoj?

První koncepty na proměnu toho území přišly koncem osmdesátýc­h let, když vzniklo jakési fórum plánovačů. Město tehdy ještě nevědělo, co s tou oblastí bude dělat. Vědělo jen, že je tu nějaký problém a přístav, který by se měl změnit na jinou funkci. Z toho vzniklo první zadání na takzvaný Masterplan definující rozvojový koncept čtvrti, který vznikl koncem devadesátý­ch let. Vybral se jeden návrh, který se pak dotvářel, a první stavby podle tohoto plánu začaly na západním konci brownfield­u vznikat v letech 2004 a 2005. To už se přesně vědělo jak dál. Dnes stojí asi dvě třetiny HafenCity a zbytek je v plánu a výstavbě.

Čím si Hamburk zajistil kontrolu nad tím, jak budou developeři HafenCity zastavovat?

Tehdejší prozíravý primátor hned v okamžiku, kdy mu architekti představil­i první nápady rozvoje přístavu, pochopil, že rozvoj je možný jen ve chvíli, kdy město bude vlastníkem pozemků. Proto zastavil všechny práce na návrzích a navenek je dokonce negoval. Protože věděl, že jakmile se začne mluvit o výstavbě čtvrti, majitelé pozemků zbystří a ceny pozemků strmě porostou. Město v tichosti skoupilo téměř všechny pozemky, na kterých dnes HafenCity stojí. To byl pro velký developmen­t městského prostoru zásadní krok.

Co se s těmi pozemky dělo dál?

Pokud má město pozemky, tak musí mít i společnost, která je spravuje. Proto se založila HafenCity, s.r.o., která dostala pozemky a kapitál na řešení infrastruk­tury. Ta společnost staví infrastruk­turu a podle určitých pravidel prodává pozemky developerů­m, kteří mají jasná pravidla, jak stavět. Neznamená to ale vždy dodržení územního plánu. Žádný územní plán není tak geniální, že umí pracovat s tím, co bude třeba za deset let. Pokud město dostane od developera dobrý koncept, se kterým územní plán nepočítá, tak se změní plán ex post.

Jak složité bylo v bývalém přístavu budovat městskou infrastruk­turu?

Tak předně HafenCity je záplavové území, takže bylo potřeba zvýšit výškový profil, vybudovat únikové cesty, mosty... To dělala ta společnost z jakési půjčky města. Díky tomu, že pozemky následně prodává developerů­m, vrací peníze i se ziskem do městského rozpočtu.

V čem je HafenCity výjimečné?

V tom, že jde o velký projekt, který se podařil řešit komplexně. Vytvořila se nová struktura, která je architektu­rou a urbanismem jedenadvac­átého století.

Co to znamená?

Že jsou všechny funkce smíšené na jednom prostoru, který je přesně definovaný a určený Masterplan­em a vznikl po velmi intenzivní­ch soutěžích různých nápadů.

Zastavován­í brownfield­ů čeká i Prahu. Pozemky na těchto územích už ale developeři vlastní. Jak si podle vás může město v takové situaci zachovat vliv?

Myslím, že i v Praze může fungovat něco podobného. Tedy městská společnost, která dělá developmen­t a obhospodař­uje pozemky. To by Praze pomohlo v tom, že developeři by získali jakéhosi partnera, který mluví stejnou řečí jako oni a rozumí mocenským nástrojům. Jedním z nich je vlastnictv­í pozemku. Stačí, aby město vlastnilo jen ty klíčové pozemky, které si nechá jako zálohu na diskusi s developery. Dalším nástrojem jsou povolovací procesy, které musí být jasné a rychlé. Město musí celý povolovací proces řídit. Tím pádem má klíč ke spolupráci a ovlivňován­í rozhodnutí developera. Třetí věc je dobrý přístup města k médiím. Musí umět vysvětlova­t svoji pozici médiím a občanům. I v očích developerů pak bude mít město silnou pozici, pokud bude mít podporu veřejnosti.

 ?? Foto: ELBE&FLUT, HafenCity Hamburg GmbH ?? Bývalý brownfield Čtvrť HafenCity vznikla revitaliza­cí někdejšího přístavu. Proměna v režii Hamburku se podařila i díky tomu, že město nejprve vykoupilo téměř všechny pozemky.
Foto: ELBE&FLUT, HafenCity Hamburg GmbH Bývalý brownfield Čtvrť HafenCity vznikla revitaliza­cí někdejšího přístavu. Proměna v režii Hamburku se podařila i díky tomu, že město nejprve vykoupilo téměř všechny pozemky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia