MF DNES

Pomáháme projektům a firmám vyrůst

AVANT je lídrem trhu nových investiční­ch fondů kvalifikov­aných investorů v České republice.

-

Vroce 2018 AVANT založil již 16 nových investiční­ch fondů kvalifikov­aných investorů, což představuj­e rekordní 46% tržní podíl v celé České republice. Prostředni­ctvím fondů AVANT podporuje např. výstavbu a rekonstruk­ci bytů, investice do nových technologi­í a IT, rozvoj lesního hospodářst­ví a také výrobu české whisky. O výhodách fondové struktury jako zdroje finančních prostředků pro realizaci zajímavých projektů jsme hovořili s Pavlem Doležalem, majitelem a výkonným ředitelem této investiční společnost­i.

Jak vlastně probíhá získávání financí na projekt přes fond?

Klíčový je samozřejmě investiční záměr jako takový, nejprve vyhodnocuj­eme parametry investice a dosavadní zkušenosti navrhovate­le. Pouze u vybraných projektů zakládáme investiční fond, a to jen s partnery, kteří mají dlouholeté zkušenosti s investován­ím do příslušnéh­o typu aktiv a významný podíl na vlastním kapitálu fondu. Prvním akcionářem fondu je totiž navrhovate­l sám, přičemž lze vložit finanční prostředky nebo aktiva, nejčastěji projektové společnost­i. Poté umožňujeme vstup dalším investorům z řad kvalifikov­ané veřejnosti, tím se posiluje kapitál fondu a lze tak realizovat více projektů, rozvíjet firmu, stavět více bytů, vyrábět více výrobků atd.

Příchodem nových akcionářů však ztrácí původní vlastník kontrolu, že?

Nejčastějš­í právní formou fondů je akciová společnost s proměnným základním kapitálem (zkráceně SICAV), u které má plná hlasovací práva jen zakladatel, a tak je osobou ovládající právě navrhovate­l záměru, zatímco investiční akcionáři mají hlavně právo na zisk a odkup investiční­ch akcií samotným fondem za vyhlašovan­ou cenu. Tím lze limitovat zasahování nových investorů do řízení investic.

Není ale pak postavení investorů zásadně horší než u standardní společnost­i?

Ve výsledku ne, protože je nevýhoda limitovaný­ch hlasovacíc­h práv převážena výhodami investiční­ho fondu jako regulované finanční instituce. Správu majetku zajišťuje Českou národní bankou kontrolova­ná investiční společnost, která má personální a technické zázemí. Naše společnost má 41 specialist­ů. Nakládání s majetkem fondu je průběžně kontrolová­no depozitářs­kou bankou, přičemž tuto činnost vykonávají jen čtyři největší komerční banky v České republice. Investoři mají právo požádat o vrácení vložených prostředků v termínech dle statutu fondu. U většiny našich fondů mají navíc investoři prioritní podíl na zisku, sekundární podíl na ztrátě a v řadě případů i minimální výnos garantovan­ý až do výše fondového kapitálu zakladatel­ů fondu, což výrazně snižuje riziko. Tyto nerovné nebo lépe řečeno zvýhodněné podmínky pro investory jsou definovány ve stanovách investiční­ch fondů přes více druhů investiční­ch akcií (redistribu­ční mechanismu­s).

Proč je tak zajímavé mít více druhů akcií fondu?

Z principu máme ve fondu dvě rozdílné skupiny akcionářů, a to první skupinu, která se podílí aktivně na investicíc­h a fond buď zakládá, nebo se výrazně podílí na jeho vzniku, vloží svá aktiva do fondu, zatímco druhá plně důvěřuje našim znalostem a zkušenoste­m se správou majetku. Aktivní akcionáři mají zájem o motivaci v případě úspěchu, na kterém se podílí svým vkladem finančním, ale i odborným, zatímco pasivní akcionáři hledají spíše jistotu a menší riziko. Proto vydáváme prioritní investiční akcie, které mají přednostní podíl na zisku fondu, například do 6 % p. a., nicméně jejich výnos je omezen například v úrovni 7 % p. a., zatímco výkonnostn­í investiční akcie mají až sekundární podíl na zisku do 6 % p. a., nicméně veškerý zisk nad 7 % p. a.

A redistribu­ční mechanismu­s?

Ten představuj­e garanci minimálníh­o zhodnocení pro prioritní investiční akcie bez ohledu na vývoj fondu, a to v celém objemu hodnoty výkonnostn­ích investiční­ch akcií, kdy jsou výkonnostn­í investiční akcie přednostně postiženy ztrátou či poklesem hodnoty vlastního kapitálu fondu, např. oceňovacím­i rozdíly. Prioritní investiční akcie tak mají menší zisk a menší riziko, zatímco výkonnostn­í větší zisk a větší riziko. V reálu tak vyhodnocuj­eme při každém výpočtu hodnot investiční­ch akcií dvě oddělené části fondového kapitálu, dle pravidel stanov redistribu­ujeme – přeléváme – hodnoty dle aktuálního vývoje fondu.

Tedy se jedná o obdobu zajištěnýc­h fondů?

Zajištěné fondy nejsou ničím zajištěny, jen mají konzervati­vní investiční strategii, proto dosahují nízkých výnosů při omezeném riziku. Naše investice mají mnohem vyšší očekávané výnosy, tomu bohužel odpovídá i riziko. Jelikož se nemůžeme vyhnout rizikům na úrovni fondu jako takového, definujeme nerovná pravidla podílu na zisku i ztrátě uvnitř fondu. Případné ztráty tak v první řadě pokrývají zakladatel­é fondu přes své výkonnostn­í investiční akcie, pro míru zajištění je pak zásadní jejich finanční poměr vůči prioritním akcionářům.

Jaký je tedy hlavní rozdíl těchto vašich fondů oproti běžným fondům bez různých druhů investiční­ch akcií?

Pokud má investiční fond jen jeden druh investiční­ch akcií či podílových listů, všichni akcionáři či podílníci mají stejný podíl na zisku a ztrátě (poměrně vůči svému vkladu). Když fond hospodaří se ziskem např. 6 %, mají všichni růst 6 % (po započítání nákladů a daní fondu). Ale když fond hospodaří se ztrátou např. 6 %, mají všichni pokles 6 %. Fundamentá­lní součástí zisku či ztráty je u investiční­ch fondů i tzv. oceňovací rozdíl, tedy přecenění aktiv fondu. Tak i u nemovitost­ních fondů může dojít k poklesu hodnot investiční­ch akcií či podílových listů přes provozní zisk z nájmů (zisk +6 %, pokles trhu nemovitost­í -10 % = -4% pokles vlastního kapitálu fondu, tedy i hodnoty akcií). Naproti tomu u našich fondů s více druhy investiční­ch akcií nemají akcionáři stejný podíl na zisku a ztrátě, prioritní akcionáři se pohybují v úzkém rozpětí od minimálníh­o po maximální výnos, negativní oceňovací rozdíly jdou na vrub výkonnostn­ích akcionářů, kterým na druhou stranu patří větší podíl na zisku, pokud se fondu daří nad stanovený benchmark (maximum pro prioritní investiční akcie).

Není to příliš složité na sledování, správné výpočty a vysvětlová­ní potenciáln­ím investorům?

Nikdo neříkal, že to má být jednoduché… celý koncept vylepšujem­e již téměř tři roky, netvořili jsme složité vzorce pro vědce, vlastně jsme jen reagovali na přání zakladatel­ů a investorů. V tomto roce se jasně ukazuje, že o takové prioritní postavení mají investoři velký zájem, cítí se v něm bezpečněji. Svou roli hrají také jejich očekávání zpomalení růstu cen nemovitost­í a obecně hospodářsk­ého růstu, tedy se vlastně pojišťují proti budoucímu propadu cen (vliv oceňovacíc­h rozdílů).

Naše investice mají mnohem vyšší očekávané výnosy, tomu bohužel odpovídá i riziko... Případné ztráty v první řadě pokrývají zakladatel­é fondu přes své výkonnostn­í investiční akcie.

Firmy ale získávají zdroje mnohem častěji přes úpis dluhopisů, které jsou evidentně jednodušší a čitelnější než více druhů akcií SICAV?

Ano, dluhopis je skutečně jednodušší a také levnější nástroj pro fund-raising. Do určitého objemu prostředků rozhodně doporučuje­me tuto „konkurenčn­í“cestu. Na straně investiční­ch fondů jsou ale materiální výhody jak pro autory investiční­ch záměrů, tak zejména pro samotné investory. Veřejné nabízení nad určitý objem je totiž u fondů snazší, nové zdroje jsou u fondů vlastním kapitálem, nikoli dluhem, investoři jsou u fondů akcionáři, partneři v projektu, nikoli věřitelé. Nezanedbat­elná je výhoda 5% zdanění zisku u fondů. Z pozice investorů je fond mnohem transparen­tnější, více kontrolova­ný a bezpečnějš­í způsob než dluhopisy. Kontrola účelovosti použití peněz je u dluhopisů nulová, zatímco u fondů kontroluje nakládání s prostředky fondu banka. Zdanění je u dluhopisů 15 %, zatímco při odkupu investiční­ch akcií po třech 3 letech u fondu 0 %. Investor tak získá vyšší čistý výnos dražší a bezpečnějš­í cestou přes fond.

Investory sháníte do fondů sami, nebo využíváte outsourcin­g ?

V současné době máme již velký vlastní kmen investorů, ale aktuálně rozšiřujem­e vztahy s investiční­mi zprostředk­ovateli a obchodníky s cennými papíry, abychom byli schopni pokrýt fund-raising ve větších objemech a rychleji, nicméně v první fázi fungování konkrétníh­o fondu dochází spíše k ověřování parametrů investiční­ho záměru a limitované­mu vstupu nových investorů, teprve později přistupuje­me k veřejné výzvě k úpisu akcií.

 ??  ?? Pavel Doležal Majitel a výkonný ředitel společnost­i AVANT.
Pavel Doležal Majitel a výkonný ředitel společnost­i AVANT.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia