MF DNES

Hledání cesty

Tak i kouč už zbystřil: Tomáš Satoranský je v NBA platný.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Situace už byla tak vážná, že musel sáhnout k sebezpytu, jenž překvapí i rozesměje zároveň. „Je jenom na mně, abych mu našel více prostoru. Zaslouží si ho. Jsem pomalejší a trvalo mi 15 až 16 zápasů, než jsem na tohle přišel,“pronesl Scott Brooks, kouč basketbali­stů Washington Wizards.

Objektem jeho slov byl Tomáš Satoranský, jediný Čech v NBA. Díky jeho 13 bodům, sedmi doskokům, třem asistencím i přívalu energie se Wizards znovu neztrapnil­i a otočili souboj s Los Angeles Clippers, byť v něm prohrávali už o 24 bodů.

V jejich situaci ovšem jde stále pouze o závan naděje, kotníky mají dál ponořené v bažině problémů.

Washington měl patřit mezi adepty na triumf ve Východní konferenci, ale krčí se na jejím dně. Vedení vyhlásilo, že každý člen kádru je k dispozici pro trejd. Kapitán a superstar John Wall použil směrem k Brooksovi na tréninku slovo fuck a schytal pokutu.

A do toho trenér přiznává, že si zrovna všiml schopností svého českého svěřence. Dobré ráno: Satoranský je členem kádru třetí rok!

„Tomáš je zabiják,“ocenil spoluhráče hvězdný Bradley Beal. „Hodně lidí ho nerespektu­je, protože je Evropan. Hodně lidí možná neví, co v něm je. Ale on vážně umí.“

Špatné odhady pana majitele

Satoranský asi nikdy nebude náležet mezi ústřední osobnosti celé soutěže, proti Clippers však ukázal, co nabízí. A není toho málo. Kvality výtečného univerzáln­ího „doplňku“do rotace. Schopnost bránit, ale i třeba střílet trojky, na kterých výrazně zapracoval. Také zarputilos­t, odhodlanos­t, nesobeckos­t.

Leklí Wizards potřebují vše. Satoranský zatím v průměru nastupuje na 13 minut, nyní dostal téměř dvojnásobe­k

(24), což splatil vrchovatě. „Vždycky jsem soutěživý,“pronesl. „A budu doufat, že mi to bude pravidelně přinášet ovoce.“

Jeho třetí sezona pod Brooksem se podobá těm předchozím. Čekání se střídá se záblesky optimismu, které následně zmrazí další vysedávání na lavičce. Tohle má skončit.

„Hraje tak, jak se má. Ta jeho vášeň... Je mi fuk, komu na jeho úkor minuty seberu, ale on je dostane,“tvrdil Brooks po posledním duelu. Uvidí se, jak moc to myslí vážně. Brooks vede tým od roku 2016 a za dvě sezony si připsal jedinou vítěznou sérii v play off. Papírově silný kádr aktuálně působí chatrně a zranitelně, konflikt s Wallem trenérovi zrovna na image nepřidá.

Zároveň klubu šéfuje extrémně konzervati­vní boháč Ted Leonsis. U hokejových Capitals roky odolával svodům vyměnit hvězdy Ovečkina či Bäckströma – a letos se dočkal vysněného Stanley Cupu. Proto věřil, že správně jde i s basketbale­m. „Máme asi nejnabitěj­ší kádr, co tu pamatuju,“řekl před sezonou; Wizards vlastní od roku 2010. „Nikdo by nás neměl přehlížet. Náš tým je opravdu kvalitní.“

Špatný odhad. Břídilské starty, neustálé výpadky, do toho zranění opor, vnitřní konflikty a běžící obří smlouvy, které mohou zatěžovat rozpočet ještě roky... ESPN třeba uvedla, že o Walla v lize vlastně nikdo nestojí a citovala anonymního manažera od konkurence: „Pokud za něj můžou dostat aspoň něco a ještě ho nevyměnili, jsou idioti.“

Hledání pokračuje

Značně nejisté prostředí se logicky dotýká i 27letého Čecha, jemuž po sezoně vyprší kontrakt. Možné scénáře se rozbíhají všemi směry.

Bude vyměněn? Zájemci o takového hráče beroucího tři miliony dolarů ročně by se pravděpodo­bně našli, ale zbaví se ho Washington?

Zůstane tedy? A v jaké situaci, dostane slíbenou vyšší minutáž? Vymění mezitím bossové rozehrávač­ské eso Walla, což by Satoranské­mu nabízelo více prostoru na jeho oblíbené a nejsilnějš­í pozici?

Osamocený Čech v NBA dělá, co může. Ale hledání cesty pokračuje.

 ?? Foto: USA TODAY Sport ??
Foto: USA TODAY Sport
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia