MF DNES

Anton Ondruš vypráví. Zlatý Bělehrad ho pořád dojímá, i po 42 letech.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Jsou setkání, která se nerodí snadno, a tohle rozhodně patří mezi ně. Domluvit se na schůzce s Antonem Ondrušem, kapitánem fotbalovýc­h mistrů Evropy z roku 1976, je přetěžká věc: přes třicet let žije ve Francii, spoustu času tráví na cestách, i v osmašedesá­ti letech je na roztrhání.

Když už se objeví v Praze při pondělních oslavách sta let českoslove­nského fotbalu, je v jednom kole. Obíhá spoluhráče a staré známé, na naše domluvené povídání najednou nezbývá čas: „Moc se omlouvám, musíme jet. Ale co jsem slíbil, to plním. Co se potkat jinde?“

A tak se za hodinku vidíme znovu: ve foyer hotelu ve spodní části Václavskéh­o náměstí, kde sedí s přáteli u kávy a konečně má v našlapaném programu chvilku klidu.

Trocha cestování po Praze se vyplatí, protože popovídat si s Ondrušem je vzácnost. Zatímco venku mrzne a za okny hotelu se míhají fanoušci mířící na večerní federální derby v Lize národů, chlapík v elegantním obleku a s pořád hustými černými vlasy ochotně vypráví.

Jak v Bělehradě s páskou na rukávu vedl tým k evropskému titulu.

Jak je jeho životní výhrou francouzsk­á manželka Florence, se kterou má syny Tonyho a Lucase. Když během rozhovoru na displeji telefonu zasvítí její jméno, září mu oči.

Zato když přijde řeč na zlaté finále, derou se do nich slzy. Tak silná je vzpomínka na největší úspěch v historii českoslove­nského fotbalu.

„Myslím na to často. Hodně často. Uff... Velké vzpomínky,“prohodí a dojetí ho přemůže tak, že se na chvíli odmlčí a musí promnout oči. Až potom tiše dodá: „To zlato jsme si tehdy zasloužili, ne?“

Jeho zásluha se nedá zpochybnit. Ze středu obrany týmu velel na hřišti, velký vliv měl i v kabině. Vždy platil za velkého šéfa, vůdčí schopnosti měl v sobě odmalička.

„Hej, moje slovo mělo váhu,“uvědomuje si. „Jinak to ani nejde, nemůže přece mluvit pět hráčů. Já každého respektova­l, ale zavedl jsem jasné pravidlo: v reprezenta­ci nikdo nebude rozebírat ligové zápasy. Dřív s tím bývaly problémy, tak jsem řekl: Konec, neexistuje.“

I díky tomu tým začal šlapat. Dvaadvacet zápasů v řadě neprohrál,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia