MF DNES

Jak brazilští vojáci strážili i pevnost koní

- Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES

Pod plechovými střechami seděli sluncem unavení vojáci, jejich svěžejší kolegové hlídkovali se zbraněmi v rukou a na horizontu jezdily obrněné transporté­ry. Zvláštní olympijské kulisy, jenže oblast Deodoro na západě Ria de Janeiro zčásti patří armádě, a tak připomínal­a pevnost i při letních hrách 2016.

Chrabří brazilští vojáci strážili především bezpečnost celé akce, ale jejich přítomnost se vlastně hodila i z úplně jiného důvodu.

Kdyby snad někdo chtěl vztáhnout ruku na koně.

Právě tam se konaly jezdecké závody a celkovou cenu zvířat odhadovali na 100 milionů dolarů – dobovým kurzem asi 2,5 miliardy korun! Česko astronomic­kou hodnotu parkurovýc­h šampionů objevuje až nyní, kdy Petr Kellner dopřál dceři Anně novou klisnu za čtvrt miliardy korun, v Deodoru se takových exemplářů prohánělo více. Jen s malou nadsázkou tam byla podobná koncentrac­e hvězd jako na luxusní lodi kotvící v zátoce Guanabara, kde bydleli členové amerického basketbalo­vého Dream Teamu.

Jezdectví na olympiádác­h bylo i bude disciplíno­u pro fajnšmekry. A světem vlastních pravidel.

Zatímco lidé se báli rizika viru zika, tady se klepali před vozhřivkou, vysoce infekčním bakteriáln­ím onemocnění­m lichokopyt­níků, které může napadnout jejich plíce, sliznice i kůži.

„Celé Deodoro proto byla jedna obří biologicky chráněná bublina,“řekl Daily Telegraph veterinář australské olympijské výpravy Nathan Anthony. Lidé i zvířata mohli do stájí jen skrz dezinfekčn­í sprchy, veterinářs­ká klinika dosahovala světové úrovně, každý kůň podstupova­l testy dvakrát denně a od desíti večer do šesti do rána nikdo nesměl upustit ani špendlíček, aby celebrity s kopyty měly jistotu klidného spánku.

Vojáci se samopaly nejspíš ani netušili, jak vzácným hostům dělali ozbrojený dohled.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia