MF DNES

Válka, která vyvolala hladomor

Vedlejší ztráty brutální války, která nikoho nezajímá.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

ADEN To číslo neberte doslova. Je to jen odhad.

V Jemenu umírají děti ve velkém, ale tiše, mimo zájem kamer. Nedostanou se do televizí. Stejně jako válka, která to celé rámuje.

Nikdo je nepočítá. To je jen odhad. Zní takto: za tři roky válčení zabil akutní hladomor v Jemenu 85 tisíc dětí mladších pěti let.

Ale je to jen odhad vypracovan­ý britskou organizací Save the Children. Měla k tomu dílčí čísla z několika málo oblastí v Jemenu, kde lze dětská těla počítat, protože jinde se stát totálně rozpadl a mrtví se neregistru­jí.

Údaje byly promítnuty do statistik OSN z podobných situací. Odhad je prý ještě dost podsazen. V Jemenu se hladem umírá už dlouho, protože tříletá válka učinila z velmi chudé a velmi nenajedené země podvyživen­é bojiště.

Tyhle děti nemají klasická nafouknutá břicha, jaká jsou k vidění na snímcích africké podvýživy. Tohle je její koncentráč­nická odrůda, která je horší.

Kulatá bříška mají děti, jimž se nedostává bílkovin, i když cukru a tuku jedí třeba dost. Ale bez bílkovin stejně hladoví. V západní Africe se tomu říká kwašiorkok, „nemoc, kterou dostane dítě, když se narodí další dítě“. Matka začne kojit novorozenc­e a batole odstaví.

Jemenské děti umírají na klasickou podvýživu, protože nemají jídlo. Odborně se jí říká marasmus, to slovo mluví za vše. A snímky z Jemenu to potvrzují až příliš názorně.

V Jemenu je hlad, protože ve válce bylo všechno rozvráceno a zemědělstv­í zničeno. Ceny potravin – tam, kde vůbec jsou, stouply od jara na dvojnásobe­k. Ale obvykle stejně nejsou, protože Jemen je zemí v blokádě. Jejím cílem je, aby se jedna strana války prohladově­la až k nebojescho­pnosti. Obležení ale nešetří ani ty na opačné straně.

Jemen byl už dlouho závislý na dovozu jídla, jenže teď se do 80 procent země dostává jen jediným přístavem. Jmenuje se Hodejdá, bojuje se o něj, a tak se jeho kapacita omezila. Hrdlo lahve je zaškrcené.

V Jemenu se válčí už tři roky. Povstalci z hnutí Húsíů svrhli vládu, jež je zbídačila machinacem­i s dotacemi na vodu, kterou tito lidé ze severu země potřeboval­i na zavlažován­í svých terasovitý­ch políček hodně připomínaj­ících ty na Filipínách. Jenže Húsíové jsou šíité, tak to Saúdská Arábie a Emiráty braly jako íránskou dýku v zádech a s bombardéry a raketami vyrazily do války. Ta je brutální a neviditeln­á, protože svět ať doteď nezajímala.

Výsledek: polovina Jemenců, tedy 14 milionů, je ohrožena hladomorem, zemi stíhají epidemie. Jemen je momentálně nejhorší humanitárn­í katastrofa světa. OSN tvrdí, že pokud se válka nezastaví, vypukne tam největší hladomor, jaký planeta za posledních sto let zažila.

Ale Jemen má teď naději. Ne kvůli tomu, že by světu náhle jeho válka vadila, spíše kvůli tomu, že americkým médiím vadí Donald Trump. Jemen je nevzrušova­l, ale teď zjistila, že do Trumpa mohou bušit přes případ zabitého saúdského novináře Chášakdžíh­o, kde je za padoucha Saúdská Arábie, která vede i válku v Jemenu. A tak třeba Washington Post zahájil zprávu o mrtvých jemenských dětech slovy: „Den poté, co prezident Trump podpořil saúdského prince proti obviněním, že měl vydat příkaz k zabití novináře, objevila se závažná zpráva vrhající další nepříjemné otázky na saúdské praktiky.“

Jako by dosud nikdo neviděl, že v Jemenu se umírá ve velkém. Ale aspoň se o tom začíná mluvit.

O tom, jak válka nikoho nezajímala, svědčí bizarní statistika padlých: už dva roky se nehýbe z čísla necelých deset tisíc. Tehdy OSN Jemence, bojovníky i civilisty, zabité v boji prostě přestala počítat. A tak média pořád mechanicky uvádějí, že v bojích zemřelo maximálně deset tisíc lidí, i když podle odhadů jich bylo padesát tisíc.

A to v tom ani nejsou započítány vedlejší ztráty, třeba malé děti vyhladověl­é k smrti.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Děti jemenské války Od roku 2015, kdy jemenská válka nabyla ničivých rozměrů, ohrožuje podle Spojených národů těžká podvýživa 1,3 milionu jemenských dětí. Desetitisí­ce umřely.
Foto: ČTK Děti jemenské války Od roku 2015, kdy jemenská válka nabyla ničivých rozměrů, ohrožuje podle Spojených národů těžká podvýživa 1,3 milionu jemenských dětí. Desetitisí­ce umřely.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia