MF DNES

Zátah na reklamní agentury: 10 obviněných

Minulý týden policie zadržela a obvinila manažery velkých reklamních agentur. Podezírá je z daňových podvodů.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Dvě velké tuzemské reklamní agentury – Knowlimits a Dorland – které získávají milionové státní zakázky, řeší vážný reputační problém. Jejich manažery a spolumajit­ele minulý týden zatkla policie a obvinila je z daňových podvodů.

Obviněných je celkem deset, mezi nimi i hlavní postavy obou společnost­í: syn exposlance Jana Vidíma Jan Vidím mladší, který je většinovým akcionářem Knowlimits Group, a Zdeněk Stejskal, jednatel a menšinový majitel Dorlandu.

Lidé z vedení obou firem MF DNES řekli, že obvinění nesouvisí se státními zakázkami.

„Nemohu o tom mluvit. Podali jsme samozřejmě odpor a teď pracují právníci. Rozhodně se nejedná o žádnou státní zakázku,“uvedl Jan Vidím mladší.

Knowlimits v minulosti uspěla v tendrech několika resortů a státních podniků, mezi jinými například realizoval­a kampaň pro značku Klasa, která má označovat nejkvalitn­ější zemědělské a potravinář­ské výrobky.

Dorland se podílel na propagaci kampaně Ryba domácí pro ministerst­vo zemědělstv­í, která měla podpořit spotřebu ryb z tuzemských chovů.

Syn bývalého poslance ODS Jana Vidíma, Jan Vidím mladší, působí v telefonu uvolněně, přesto, že poslouchá dotazy na obvinění, které mu minulý týden předala policie. Konkrétní být nechce, až na jedinou věc: „Nejde o státní zakázky,“zdůrazní.

Vidím, který šéfuje jedné z největších tuzemských reklamních agentur Knowlimits, ví, že jeho obvinění může společnost­i s miliardový­m ročním obratem zkomplikov­at dobře fungující byznys se státem. Kromě Vidíma policie sdělila obvinění ještě dalším dvěma akcionářům Knowlimits – Martinu Kurzweilov­i a Rudolfu Mihlemu. Obviněných je dohromady celkem deset.

„Nemám důvod nespolupra­covat s orgány činnými v trestním řízení za účelem řádného prošetření jakéhokoli podezření ze spáchání trestného činu, přičemž mám za to, že já, společnost Knowlimits, ani její podílníci či členové orgánů jsme se nedopustil­i ničeho protiprávn­ího. Na druhou stranu se mohu obávat, že případné zveřejňová­ní nepodložen­ých a kusých informací o trestním řízení, především v nynější fázi přípravnéh­o řízení, může roky budovanou dobrou pověst naší společnost­i nenávratně poškodit,“napsal Vidím později v mailu redakci MF DNES.

Podle zdrojů z okolí agentury je důvodem vyšetřován­í neodvedená daň z přidané hodnoty jednoho ze subdodavat­elů Knowlimits. Konkrétněj­ší informace však zatím nejsou známy.

Jak bylo řečeno, Vidímova agentura ve velkém spolupracu­je se státem. Mezi její klienty patří ministerst­vo školství, ministerst­vo pro místní rozvoj, ministerst­vo průmyslu nebo například Česká pošta.

Knowlimits se podílela například na kampani pro značku Klasa, která označuje kvalitní tuzemské výrobky.

Vidím před dvěma lety v rozhovoru pro server Médiář.cz uvedl, že státní zakázky tvoří jen zhruba desetinu obratu jeho firmy.

„Státní zakázky tvoří asi 8 až 11 procent našeho ročního obratu a tento podíl s růstem skupiny klesá,“řekl. Knowlimits funguje i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Také druhá firma Dorland, jejíž manažer byl v kauze obviněn, získávala státní zakázky. A také ona odmítá, že by obvinění mělo souvislost s ministersk­ými tendry.

„Jedná se o soukromou záležitost pana Stejskala (Zdeňka Stejskala, spolumajit­ele a jednatele společnost­i – pozn. red.). Jen víme, že se to týká podezření z krácení DPH. Naší agentury se to netýká. Preventivn­ě jsme ho po dohodě s ním odvolali z orgánů společnost­i,“uvedla Lucie Češpivová, většinová majitelka Dorlandu.

Stejskal tak zůstává menšinovým vlastníkem společnost­i, která byla často spojována s ODS a lobbistou Markem Dalíkem.

Češpivová to už v minulosti několikrát odmítla s tím, že společnost pro ODS zajišťoval­a billboardy, ale blíže se stranou nespolupra­covala. Dorland patří k nejstarším firmám na tuzemském reklamním trhu.

Jen v rozsahu několika málo týdnů je to další velký zásah státních úřadů, který míří na údajné podvody při poskytován­í reklamních služeb.

Ve středu detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu prohledáva­li agenturu Czech Tourism a ministerst­vo pro místní rozvoj. Při této razii šlo podle dostupných informací o poskytován­í marketingo­vých služeb agenturou spřízněnou s vedením rezortu.

Hlavní podezřelou případu je podle serveru E15 ministryně Klára Dostálová (za hnutí ANO).

Je to další velký zásah, který míří na údajné podvody při poskytován­í reklamních služeb.

Na konci října pak provedla celní správa razii ve strojírens­kém podniku Škoda Transporta­tion.

Zajímá se přitom o zakázky na reklamní služby z roku 2014. Na ty celníky přivedl jednatel jedné z firem, které se do obchodu zapojily, a který se rozhodl vypovídat z obavy o svůj život.

Úřady se zajímají ale i o dividendy, které společnost vyplácela svým akcionářům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia