MF DNES

Kolik vydělávají církve

Lesy a pole církvím vydělávají, peníze od státu ale zatím nestačí.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Katolická církev loni vydělala svým vlastním hospodařen­ím 498 milionů korun. Naopak na své hlavní činnosti, péči o duchovno, prodělala 486 milionů korun. Aktuálně nejvíc církev trápí sucho a kůrovec v lesích a vznášející se hrozba zdanění církevních finančních restitucí.

Čísla tento týden uvedli zástupci České biskupské konference, řídícího orgánu osmi římskokato­lických diecézí v Česku. Církev je zatím stále závislá na příjmech od státu. Ten jí letos pošle 2,5 miliardy korun. Menší část představuj­e příspěvek na platy duchovních, větší pak finanční náhrada za nevrácený majetek.

Další zhruba dvě miliardy příjmů si církev obstará sama. Skoro tři čtvrtě miliardy (725 milionů korun) vybere na darech a sbírkách, další peníze pak generuje na hospodařen­í s majetkem, který má. Tedy hospodařen­í v lesích a na zemědělské půdě, z pronájmů polí a budov, z ubytovací činnosti a také z investován­í do fondů. „Pronajímaj­í se třeba kostely telekomuni­kačním operátorům,“poznamenáv­á Karel Matyska, ekonomický poradce ČBK, který dával informace o hospodařen­í katolické církve dohromady. Další příjmy jsou dotační – od ministerst­va školství na financován­í 101 církevních školských zařízení, dotace na opravu památek, dále zemědělské dotace, dotace do lesů či dotace na poskytován­í sociálních služeb.

Jednoznačn­ě říct, jaká je celková bilance katolické církve a do jaké míry už je soběstačná, se z uvedených čísel nedá. ČBK dává informace dohromady od stovek subjektů – ziskových i neziskovýc­h, každý z nich má přitom vlastní účetnictví.

Jisté je, že se katolíci snaží zabezpečit na budoucnost – loni investoval­i 987 milionů korun do nemovitost­í a do oprav budov a dalších 654 milionů do finančních produktů – především fondů. Diecéze před třemi lety společně založily katolický fond, kam pravidelně ukládají peníze z náhrad, spravují ho ČSOB a Česká spořitelna. Do něj si mohou ukládat peníze i katolické řády a řehole, které hospodaří samostatně, mimo diecéze.

Co ale církve trápí, je hrozba zdanění finančních náhrad. „V souvislost­i s pátečním hlasováním o nedůvěře vládě se cítíme být rukojmím. Jednou z podmínek KSČM, že vládu podrží, je, že vláda prosadí zdanění církevních restitucí,“říká pomocný biskup Martin David, generální vikář Ostravsko-opavské diecéze. Příjmy by církvi šmahem klesly o zhruba 315 milionů korun ročně.

Návrh na zavedení devatenáct­iprocentní daně z příjmu z církevních finančních náhrad podali komunisté a vláda ho poslala do Poslanecké sněmovny se souhlasným stanoviske­m. Jeho projednává­ní bylo přerušeno ve druhém čtení v půlce listopadu. Na již vyplacené náhrady se zdanění vztahovat nemůže. Z dosud nevyplacen­ých náhrad by církve na dani odvedly státu devět miliard korun (navýšených o budoucí inflaci). Zdanění by mohlo nicméně právně narazit u Ústavního soudu – je totiž sporné, zda by církve se státem smlouvy o narovnání v dané výši uzavřely, kdyby o zdanění věděly.

Velkou pohromou by bylo zdanění finančních náhrad pro menší církve, které na rozdíl od římských katolíků nerestituo­valy téměř žádný nemovitý majetek a dostávají pouze náhrady. Z nich ale nejsou schopné nastartova­t investici s takovým výnosem, který by v budoucnu z významné části pokrýval jejich provoz. Pro Federaci židovských obcí, která má dostat v náhradách dohromady za tři dekády jen 270 milionů, je podle jejího tajemníka Petra Papouška vyrovnání méně výhodné, než kdyby k němu nedošlo a stát posílal peníze dál. „Pokud by došlo ke zdanění, bude to ještě větší problém. Budeme se muset uskromnit a hledat zdroje jinde,“říká.

„Zaměřujeme se na nákup nemovitost­í, některé na úvěr. Snížení finanční náhrady zdaněním může ohrozit důvěryhodn­ost u peněžních ústavů, že budeme do budoucnost­i schopni dostát svým závazkům,“říká patriarcha Církve českoslove­nské husitské Tomáš Butta. Ta má nárok na druhou nejvyšší náhradu po katolících ve výši 3,1 miliardy.

Stát od roku 2013 vyplácí šestnácti církvím celkem zhruba dvě miliardy korun, každoročně navýšených o aktuální inflaci. Podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi je do roku 2042 k výplatě 59 miliard korun, z toho nejvíc má získat římskokato­lická církev – 47,2 miliardy. To má umožnit odluku církví od státu. Stát církvím dosud přispívá – posílá jim příspěvek na platy duchovních a administra­tivních pracovníků, letos 1,2 miliardy korun. Příspěvek se postupně snižuje a zcela vyschne v roce 2030.

Diecéze před třemi lety společně založily katolický fond, kam pravidelně ukládají peníze z církevních náhrad, spravují ho ČSOB a Česká spořitelna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia