MF DNES

Dokument popisuje nemoc Babiše mladšího

-

PRAHA Úřady uvolnily usnesení soudu o převzetí Andreje Babiše mladšího do ústavní péče, k němuž došlo v červenci roku 2015. Tehdy byl premiérův syn zadržen na dálnici D1 a později hospitaliz­ován v Národním ústavu duševního zdraví. Dle webu iRozhlas dokument získal aktivista Tomáš Pecina.

Pecina o něj požádal po vypuknutí aféry, kdy pořad Zvláštní vyšetřován­í přinesl tajně pořízený rozhovor s Babišem juniorem. Ten byl rozporován právě kvůli jeho duševnímu zdraví. „Ten dokument potvrzuje, že šlo o příznaky velmi nestandard­ního chování, čili o té duševní nemoci to asi nebude úplná fabulace, úplné účelové tvrzení,“řekl iRozhlasu Pecina.

Na několika stranách formátu A4 se podrobně popisují události následujíc­í po Babišově zadržení na dálnici D1. „Z výpovědi ošetřující­ho lékaře soud zjistil, že se jedná o pacientovu první hospitaliz­aci,“píše se v materiálu. „Pacient byl přivezen spoután na lůžku včetně policejníc­h pout záchrannou službou za asistence policie a dálniční policie poté, co byl nalezen na krajnici dálnice D1, jak tam postával a choval se nepřiměřen­ě. Mluvil střídavě česky, anglicky, slovensky, tvrdil, že má v autě bombu, tvrdil, že je George Clooney, že je Barack Obama apod.,“píše se dále ve zveřejněné zprávě. Ta osvětluje i další postup a chování.

V září stejného roku začali policisté vyšetřovat dotační kauzu Čapí hnízdo, kde vedle premiéra čelí obvinění i Babiš mladší, který dosud nebyl vyslechnut kvůli zdravotním­u stavu. Ten podle jeho advokátů neumožňuje trestní stíhání. Babiš starší by však podle Blesk.cz měl příští týden vypovídat na policii kvůli cestě svého syna na Krym, kam měl být unesen. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia