MF DNES

Dotaci 50 milionů na hotel zkoumá policie

Miliardová kauza ROP Severozápa­d po dvou letech: zvláštní vyšetřovac­í pokus a další důležité výslechy.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

U„kriminalit­y bílých límečků“se zpravidla vyšetřovac­í pokusy a rekonstruk­ce nedělají. Policie přesto zkusila před pár týdny udělat unikátní vyšetřovac­í pokus v kauze ROP Severozápa­d. V ní jde o manipulaci s hodnocením evropských projektů za 14 miliard korun z let 2008 až 2012. Je v ní obviněno už 27 lidí včetně tří bývalých hejtmanů. Vše prý chodilo tak, že projekty obchodních přátel obviněných prostě díky „cinklému“hodnocení přeskočily ostatní. Od policejníh­o zatýkání, kterým kauza začala, uplynou 12. prosince už dva roky.

Policisté nyní zkusili soudním znalcům rozdat tehdejší ovlivněné projekty a také příručky pro hodnotitel­e. Chtěli po nich, aby se vžili do role hodnotitel­ů a určili, kolik by oněm údajně zmanipulov­aným projektům dali bodů a jestli by jim přiznali dotaci. Znalci však tuto zakázku odmítli s tím, že nezávisle ohodnotit projekty, jejichž kriminální pozadí už znají, prostě nejde. MF

DNES potvrdily informaci o vyšetřovac­ím pokusu dva nezávislé zdroje. „Už to samé zadání znaleckého úkolu bylo velmi podivné. Spíš to byla snaha policie si opatřit relevantní důkaz – ale neprůchodn­ou metodou,“uvedl advokát Daniel Volák, který obhajuje obviněného exhejtmana Jiřího Šulce z ODS.

Řešili jsme zábradlí

V poslední době policie kromě vyšetřovac­ího pokusu stihla ještě dva důležité výslechy. Pozvala si jednak právě Šulce, a to 2. října. Ten však odmítl vypovídat s tím, že delšího výslechu ani soudu není ze zdravotníc­h důvodů schopen.

Vyslýchán byl rovněž známý ústecký podnikatel Patrik Oulický. V minulosti byl spojován třeba se slavným náborem do místní buňky ODS za pohoštění na heslo „velrybář“, z čehož vznikl i obecný termín „velrybařen­í“= nábor černých duší.

Oulický byl obchodním partnerem obviněného Alexandra Nováka a dotační úřad ROP Severozápa­d sídlil v budově jeho stavební firmy EDS. Korunní svědek celé kauzy a zároveň obviněný exředitel ROP Petr Kusnierz vyprávěl policii i u soudu, že jezdil výtahem do nejvyššího patra budovy, kde sídlili Oulický a Novák, pro pokyny, jaký projekt má projít. Oulický však navzdory tomu obviněn není a je jen svědek. Policie na něj nic nemá.

I ve svém výslechu tvrdil, že s Kusnierzem řešil jen technické záležitost­i týkající se budovy, kde byl ROP v nájmu. „Vzpomínám si, že jsme řešili zasklené zábradlí na terase,“vypověděl podnikatel. Jednoznačn­ě odmítl, že by někdy komunikova­l v budově o rozdělován­í peněz z ROP Severozápa­d. „Ne a už jsem na to odpovídal,“sdělil Oulický. V jedné pasáži výslechu vzpomíná, že kvůli ROP Severozápa­d byl vypovídat už v roce 2015. „Byl mi předložen seznam údajně zájmových projektů s nějakým označením, ● Většinu z 27 obviněných tvoří bývalí hodnotitel­é evropských projektů, zpravidla politici. Škoda je odhadována na 14 miliard korun. Organizáto­ry měli být podle policie podnikatel­é Daniel Ježek a Alexandr Novák. Ježek podle policie třeba napsal tečky k projektům, které mají dostat peníze a hodnocení proběhlo jen naoko. Trumfem policie je bývalý ředitel úřadu ROP Severozápa­d Petr Kušnierz, který se rozhodl promluvit.

tyto projekty jsem neznal, a když jsem byl vyzván, abych dal dobrovolně otisky prstů, tak jsem to učinil a moje otisky na seznamu nebyly,“vypověděl podnikatel.

Z této poznámky je vidět i zajímavá policejní metoda: vyšetřovat­elé za pomocí daktylosko­pie zjišťují, komu prošly rukama dokumenty se zmanipulov­anými projekty.

Hotel z dotační hitparády

Protokol z Oulického výslechu, do kterého mohla MF DNES nahlédnout, nicméně ukazuje, že jeden projekt zajímá policisty víc než ostatní; chomutovsk­ý Hotel 99. „Před půlrokem mi pan Tlapák (obchodní partner) oznámil, že policie si vyžádala podklady k Hotelu 99. Do té doby jsem neměl tušení, že společnost EDS, jejímž jsem byl akcionářem, se na projektu podílela,“uvedl Oulický. Hotel 99 patří podnikatel­i Ahmadu Raadovi a Lidové noviny ho zařadily před časem do žebříčku „TOP 12 hotelů, které kdy v Česku dostaly nejvíce peněz z evropských dotací“. Hotel 99 se stavěl z dotace 49 milionů korun. MF DNES zkoušela sehnat i Raada, ale na SMS neodpovědě­l. Už po dostavění hotelu, když se objevila první podezření, však napsal „sebeobhajo­bu“na stránkách ODS. Píše, že je dotace v pořádku a investici prověřili auditoři.

Zapínali jsme „šumáky“

Oulický také vypověděl, že v budově byly na oknech rušičky signálu a odposlechů, kterým říkal slangově „šumáky“. I proto odtamtud policie nejspíš nemá odposlechy.

MF DNES poslala v pondělí dotazy i vrchnímu státnímu zastupitel­ství, které případ dozoruje. Odpověď zatím nepřišla. Vyšetřován­í ani po dvou letech nekončí. Nově si policie najala znalce, který má zjistit, jestli peníze prostavěné na Hotelu 99 odpovídají výši dotace.

 ?? Foto: Google Maps ?? Prověřovan­ý projekt Chomutovsk­ý Hotel 99 podnikatel­e Ahmada Raada. obviněný
Foto: Google Maps Prověřovan­ý projekt Chomutovsk­ý Hotel 99 podnikatel­e Ahmada Raada. obviněný
 ??  ?? obviněný, svědek Alexandr Novák
obviněný, svědek Alexandr Novák
 ??  ?? majitel Hotelu 99 Petr Kušnierz
majitel Hotelu 99 Petr Kušnierz
 ??  ?? Ahmad Raad
Ahmad Raad
 ??  ??
 ??  ?? Patrik Oulický, svědek
Patrik Oulický, svědek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia