MF DNES

Jako v Dubaji. Po letišti s autem bez řidiče

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pražské Letiště Václava Havla se chce pustit do testování samořidite­lných aut. Cestujícím by tato vozidla měla zkracovat cestu mezi oběma pražskými terminály, zkrátka jezdit v místech mimo běžný silniční provoz. Podle předsedy představen­stva Letiště Praha Václava Řehoře má už letiště vyhlídnutý i konkrétní model. V ideálním případě by rádo pořídilo stejný typ, jaký vozí cestující na mezinárodn­ím letišti v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, tedy desetimíst­né vozítko EZ 10. Definitivn­ě zatím rozhodnuto není. Velkou roli ve výběru konkrétníh­o modelu nakonec budou mít finance.

„Hledáme v tuto chvíli vhodného partnera, se kterým by bylo možné uskutečnit testovací provoz těchto zařízení na Letišti Praha,“uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň. Před nákupem letiště dává přednost pronájmu, případně jej podmiňuje vypracován­ím studie, zda může být provoz ekonomicky efektivní. Plán naskočit na vlnu vývoje samořidite­lných aut oznámila česká vláda před rokem, když schválila projekt vybudování státního polygonu, kde by se tyto technologi­e mohly zkoušet. Kromě něj existuje ještě projekt německé automobilk­y BMW, která chce vystavět vlastní zkušební okruh na bývalé výsypce dolu Antonín u Sokolova. Třetím projektem je záměr investiční společnost­i Ecolade, vytvořit veřejný zkušební okruh ve Stříbře u Tachova.

Zatím není zákon

Proti všem těmto projektům, které jsou doposud na papíře, má pražské letiště výhodu v tom, že jeho testovací dráhy už stojí. Problémem je zatím chybějící zákon, který by letišti umožnil autem bez řidiče převážet cestující. „V první fázi by nám stačilo, aby v každém vozidle byl navíc ještě šofér, který by v případě jakékoliv komplikace převzal řízení,“řekl MF DNES Řehoř. Teprve až se bezpečnost takovéhoto provozu vyzkouší, přišla by na řadu možnost uvažovat o tom, že bude provoz vozidla stoprocent­ně autonomní a že se vůz podívá i do běžného provozu. V poslanecké sněmovně čeká na projednání novela zákona o pozemních komunikací­ch, která má umožnit provoz metra nebo vlaků bez řidiče. „Chceme to nejprve projednat s kolegy poslanci a poté se obrátit i na ministerst­va, aby na základě této novely mohly jezdit i auta bez řidiče,“uvedl předseda podvýboru pro letectví Petr Dolínek. V první fázi by toto povolení platilo pouze pro neveřejné komunikace. Legislativ­a by tedy umožňovala provoz v uzavřených areálech, jako je právě areál letiště, výrobního závodu nebo univerzity.

Do Sněmovny v prosinci

Ještě v průběhu prosince chtějí poslanci zákon umožňující omezený provoz vlaků a aut bez řidiče projednat v prvním čtení. V ideálním případě by tak mohla novela nabýt účinnosti už v první polovině příštího roku. Kromě pražského letiště na ni totiž čeká výrobce železniční zabezpečov­ací techniky AŽD Praha. Ten nyní pracuje na prototypu samořidite­lného vlaku, který chce začít zkoušet na švestkové dráze mezi Lovosicemi a Mostem.

 ?? Foto: Reuters ?? Desetimíst­né vozítko EZ 10 již vozí cestující na mezinárodn­ím letišti v Dubaji. V Praze by mohlo jezdit stejné.
Foto: Reuters Desetimíst­né vozítko EZ 10 již vozí cestující na mezinárodn­ím letišti v Dubaji. V Praze by mohlo jezdit stejné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia