MF DNES

Pozvali uprchlíky, nyní dluží stamiliony

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Zaručili jste se, tak plaťte. Německé úřady vyzývají dobrovolní­ky a církevní spolky ke splacení závazků, které dobrovolně přijali, když se v rámci státní iniciativy stali ručiteli cizinců z krizových oblastí, většinou Syřanů. Zavázali se, že jim na své náklady umožní legální přesun do Německa a následný pobyt v zemi.

Mnozí z nich ale podcenili, kolik je to celé nakonec bude stát. Jen spolkový úřad práce nyní eviduje celkový dluh ve výši 21 milionů eur (546 milionů korun).

Týká se to například 69leté Hilde Wiegandové. Žije v 80tisícové­m Mindenu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, s manželem už jsou v důchodu, podle svých slov se jim daří dobře.

Wiegandová před třemi lety začala doprovázet na úřady mladou Syřanku. Ta se v té době dozvěděla o možnosti přivést do Německa své příbuzné prostředni­ctvím ručitele, ve svém případě matku a sestru.

„Velmi plakala, že sama to nezvládne, tak jsme jí pomohli,“popisuje Wiegandová své motivy. Nedávno jí přišel účet na 21 tisíc eur (546 tisíc korun).

Zvládneme to?

„Paní Merkelová přece říkala, že to zvládneme. A teď máme upomínku na 8 tisíc eur (208 tisíc korun),“řekla také 82letá Magdalene Wichmannov­á pro německý rozhlas, který mapoval situaci v Mindenu.

U těch, kdo se zavázali ručit za více lidí, jdou pohledávky do desetitisí­ců eur. Stefan Straube Neumann, který se v době vrcholící migrační krize také aktivně angažoval jako dobrovolní­k, se zaručil za sedm Syřanů a nyní úřadům dluží přes 60 tisíc eur (1,6 milionu korun).

Před a po reformě

Ti všichni předpoklád­ali, že náklady na pobyt pozvaných osob v Německu budou hradit jen do doby, než jim úřady udělí azyl.

V létě 2016 ale vláda CDU/CSU a SPD po reformě integrační­ho zákona zpřísnila pravidla. Jedním z jejích důsledků bylo i to, že „se změnou statusu o pobytu v zemi nezaniká povinnost hradit životní náklady“. Ty zanikají až po třech nebo pěti letech. To následně v lednu 2017 potvrdil také Nejvyšší správní soud v Lipsku.

„Ve smlouvě, k níž se občané zavázali, od začátku stálo, že jejich povinnosti zanikají až poté, co osoby, za něž se zaručili, odjedou ze země,“uvedl mluvčí správního soudu ve městě Minden pro stanici Deutsche Welle. Také tento soud rozhodl, že nesplacené závazky se nepromíjej­í.

Dočasné příměří

Ručitelé mají své svěřence podporovat například v případě, že nemohou sehnat práci. Naopak jsou oproštěni od plateb za ošetřovate­le nebo v případě dlouhodobé nemoci, tuto povinnost za ně přebírá stát.

Mnozí se teď chtějí soudit. Stěžují si na to, že o povinnosti platit nevěděli včas. Od března nicméně panuje určité příměří. Úřady sice dál rozesílají upomínky, prozatím je ale nevymáhají. Úřad práce, který vyplácí podporu v nezaměstna­nosti a přídavky na bydlení, nyní eviduje 2 500 případů nesplacený­ch závazků. Z celkem 21 milionů eur dosud přišlo jen 670 tisíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia