MF DNES

Šikmá věž v Pise se začala narovnávat

- Foto: Profimedia.cz

Slavná věž v italském městě Pisa se přestala naklánět, dokonce se o kus napřímila díky inženýrský­m pracím, které mají tuto středověko­u památku a jednu z hlavních italských turistický­ch atrakcí zachránit.

„Věž v Pise je stabilní a její naklonění se nepatrně snížilo,“oznámil tým odborníků, který dohlíží na průběh restauračn­ích prací a pozdně románskou zvonici (kampanilu) 17 let monitoruje.

Profesor inženýrstv­í na univerzitě v Pise Nunziante Squeglia uvedl, že odklon věže vysoké 54,4 metru od svislé osy se snížil o čtyři centimetry. „Je to, jako bychom jí z věku ubrali dvě století,“konstatova­l další z odborníků týmu, profesor Salvatore Settis.

Stavba mramorové zvonice začala v roce 1173. Kvůli jílovitému podloží se značně nakláněla už v době, kdy bylo dokončeno třetí poschodí, a trvalo téměř století, než se ve stavbě pokračoval­o.

V té době získala i další „vadu na kráse“: tehdejší stavitelé se ve snaze eliminovat vliv vratkých základů rozhodli nejvyšší poschodí podložit. Věž se tím měla „dorovnat“, ale to se nepodařilo – zvonice už nebyla jen nakloněná, ale i prohnutá. Až ve 14. století mohli dělníci na vrcholek usadit nejtěžší ze všech sedmi zvonů, který vážil tři a půl tuny. Zvonice se nakláněla dál a na počátku 90. let minulého století se od svislé osy odchyloval­a o 4,5 metru. V té době odborníci prosadili její uzavření. Klenot italské architektu­ry stojí na náměstí Piazza dei Miracoli v Pise, kde se naklánějí všechny budovy, žádná však tolik jako proslulá památka. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia