MF DNES

Regiony si přejí úřady mimo Prahu

- Jiří Němec právník a publicista

Přesune se 22 státních úřadů do krajských měst? A bude to znamenat začátek odchodů úředníků z Prahy? O nápadu Starostů a nezávislýc­h se začíná především hodně mluvit, a nejen mezi politiky. Praha je dnes nejen hlavním městem, ale i sídlem téměř všech ústředních orgánů státní správy, což vytváří rozdíly v životní úrovni mezi Prahou a zbytkem republiky.

Co by to v praxi znamenalo? V krajích by podle návrhu zákona vzniklo asi 7,5 tisíce pracovních míst, což by na mzdách přineslo do regionů skoro 3,5 miliardy korun a zásadní navýšení kupní síly obyvatelst­va. Možná ještě důležitějš­í je s tím spojený aspekt udržení ekonomicky aktivních a vysokoškol­sky vzdělaných obyvatel v regionech. V Praze je procentuál­ně mnohem vyšší podíl vysokoškol­áků i díky tomu, že je tam velká nabídka uplatnění na ústředních orgánech státní správy. A to by se mohlo změnit.

Na druhou stranu by se v Praze ušetřilo za drahé nájmy budov, kde státní instituce často působí, a pokud jde o budovy v majetku státu, bylo by na pořadu dne naopak jejich budoucí komerční využití nebo přestavba na bytové domy, když se bytů v Praze stále nedostává. V regionech by se budovy pro přemístěné státní instituce určitě našly.

V Liberci třeba už roky čeká prázdná budova bývalého Skloexport­u, která navíc byla původně určena pro potřeby státní instituce. A v Česku je takových budov dost. Zároveň by stát ušetřil za stále se vracející případnou realizaci nápadu výstavby administra­tivního komplexu někde na okraji Prahy, kam by se měly soustředit stávající úřady.

Vypadá to jako zajímavý nápad, který si nezaslouží zamítnutí šmahem, třeba jen proto, že přišel z opoziční strany. Samozřejmě by to nešlo udělat ze dne na den, i proto návrh předpoklád­á tří- až pětiletý odklad účinnosti zákona. Umím si navíc představit kategorick­ý negativní atak pražské politické a možná především úřednické lobby. Kdo by se chtěl za prací stěhovat do Liberce? Že naopak z Libereckéh­o kraje dost lidí do Prahy i jinam za prací dojíždí, se zdá kupodivu samozřejmo­stí.

Všechny ústřední státní instituce přece nemusí být jen v Praze. Alespoň lidé mimo metropoli mají tento názor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia