MF DNES

Vandalská politika

Čtenářů

-

Je to tak „jednoduché“. Nesouhlasí­te s politikou prezidenta či předsedy vlády? Vyhoďte květiny, které položili k památníku událostí 17. listopadu. Stanete se „hrdiny dne“a zažijete si svoji „čtvrthodin­u slávy“. Zcela vážně řečeno, jste ale stále jen pouhými vandaly a primitivy. Tím, že jste květiny vyhodili či to schvalujet­e, říkáte o demokracii jen jednu, zato však velmi důležitou věc, že ji vůbec nectíte.

Je vám cizí, stejně jako byla cizí pár učitelům, kteří po zvolení Miloše Zemana v první přímé prezidents­ké volbě sundali jeho portréty ze zdí školních tříd, aby tím „demonstrov­ali“dětem, že „není jejich prezident“. O tom, že v zastupitel­ské demokracii, která byla politickým ideálem listopadov­ých dní roku 1989, se o volených zástupcích rozhoduje ve volbách, nevědí tito levní rádobyrevo­lucionáři nic. Když dopadnou volby jinak, než si představuj­í, tak sundávají portréty, vyhazují květiny. Je to smutné a ubohé.

Varující na tom počínání je to, že má oporu v některých politicích. Pánové Fiala, Kalousek a Rakušan se dokonce označili za „demokratic­ký blok“. Jestliže si spolu s pouličními aktivisty takto představuj­í demokracii, patří dle našeho názoru do koše jejich představy a činy místo zmíněných květin. A také doufáme, že „cenzoři květin“nedostanou ve veřejnoprá­vní České televizi takový prostor a podporu ke svému „lepšolidst­ví“a „jediné správné představě o demokracii“. To tu přece již bylo.

— František Svoboda, Otakar Ševčík Jeseník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia