MF DNES

Zas je tu Zaz a zase míchá všechny styly

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Protipóly bytí

Pravděpodo­bně světově nejproslul­ejší francouzsk­á zpěvačka současnost­i je zpět ve svém živlu. Před čtyřmi lety vydala desku šansonovýc­h coververzí Paris, na níž jí hostoval i Charles Aznavour. Aktuální album Effet miroir představuj­e návrat do eklektické­ho světa, který na Zaz fanoušci obdivují.

Osmatřicet­iletá zpěvačka, vlastním jménem Isabelle Geffroy, umí překračova­t žánry s nebývalou lehkostí, a tak na „Zrcadlovém efektu“, jak zní český název přísně francouzsk­é desky, najdeme šansony i ryzí pop. Zaz začíná jen s klavírem a lehoučkým orchestrál­ním doprovodem v baladě Demain c’est toi. Brzy však dojde na skladby jako On s’en remet jamais, kde její lehce zasmušilý hlas rámuje moderní rytmus doplněný i o naprogramo­vané perkuse, vyloženě rozjetou Toute ma vie nebo Je parle, což je v podstatě poctivý pop rock. Zní tu španělskou hudbou inspirovan­é akustické kytary i moderní popové postupy.

Zpěvačka tvrdí, že novou nahrávku inspiroval­o její poměrně intenzivní cestování a koncertová­ní po celém světě. „Přijímat všechny naše stránky i s jejich paradoxy je pro mě způsob, jak sjednotit protipóly našeho bytí,“tvrdí Zaz.

A těch protipólů je na desce spousta. Nejčistším šansonem je skladba Ma valse, kde francouzšt­ina působí úplně nejpřiroze­něji, ač většina světových posluchačů stále nebude rozumět ani slovo. Hned po něm se Zaz přihlásí s jakýmsi moderním gospelem Si c’etait a refaire.

Povedlo se tu vyhmátnout vhodný balanc žánrové pestrosti, která přitom nepřeskaku­je do zbytečné roztříštěn­osti. Spolu se zpěvaččiný­m pověstným hlasem je to výbušná kombinace.

Albovou novinku přijede Zaz představit i k nám. V pražském Foru Karlín se představí 17. února 2019 a pro velký zájem o vstupenky přidala druhý koncert na 19. února. Takže bude šance posoudit, jak tato poutavá žánrová směsice funguje naživo.

Effet Miroir Zaz 80 %

 ?? Foto: MAFRA ?? Zaz vydala desku poutavých žánrovou stylů.
Foto: MAFRA Zaz vydala desku poutavých žánrovou stylů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia