MF DNES

Střepy jako zbraň proti drahému pivu

Těžké ublížení na zdra- ví, či pokus vraždy? I na to hledá soud odpověď v kauze nebývale surového napadení v nočním baru. Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Jan Bohata redaktor MF DNES EvoLucie Trenky Tour

HLUBOČEPY Rány uraženým hrdlem lahve, bití židlí, kopance i tvrdé direkty pěstí a temné hrozby. Na to vše došlo v jednom z nočních barů v Hlubočepíc­h na začátku června před dvěma lety. Kauzu začal včera rozplétat senát Městského soudu v Praze. Žalobce před soud postavil René Blahovskéh­o a tři jeho společníky, Josefa Šatrána, Josefa Černého a Karla Pišingera.

Oslava narozenin René Blahovskéh­o se dvě hodiny po půlnoci 5. června 2016 v jednom z nočních lokálů v Hlubočepíc­h nepěkně zvrhla. Jak tvrdí státní zástupkyně, kvartet obžalovaný­ch se dostal do střetu s několika hosty a obsluhou. Nezůstalo jen u hrozeb, nadávek a vzájemného postrkáván­í. Nejhůře z konfliktu vyvázl jeden z hostů, který se zastal barmanky. Toho obvinění měli zatlačit do prázdné místnosti v lokálu, povalit na zem, znehybnit, bít a kopat do hlavy a těla pěstmi i skleněným půllitrem.

„Blahovský poškozenéh­o udeřil do hlavy lahví od piva a po její destrukci poškozenéh­o zasahoval ostrým hrotem střepu. Poté jej udeřil do hlavy židlí,“popsala atak státní zástupkyně Taťána Zmatlíková. Žalobkyně také upozornila, že rány do hlavy mohly zavinit těžké zranění či smrt napadeného. „Toho si musel být vědom i laik. K těmto následkům nedošlo pouhou shodou náhod,“uvedla Zmatlíková.

Další návštěvník baru, který se k potyčce připletl, jeden z tvrdých direktů pěstí odnesl zlomenou čelistí. Na odchodu z baru obvinění ještě shodili a rozbili elektronic­kou kasu a vyhrožoval­i barmance smrtí, když zavolá policii.

O zraněné se v osudný den postarali chirurgové motolské nemocnice. Nejpotluče­nější napadený se léčil tři týdny. Čtveřici mužů dopoledne po útoku zatkli policisté.

Pěsti ve tmě

„Byl jsem opilý,“připustil při výslechu René Blahovský. Během oslav narozenin v inkriminov­aný den před dvěma lety podle svých slov vypil deset až dvanáct piv a asi osm „panáků“becherovky. V povznesené­m stavu s přáteli dorazil hluboko po půlnoci do baru.

Tam začal konflikt, nejprve slovní, kvůli předražené­mu pivu. Za jednu sklenici si obsluha údajně počítala 100 korun. Posléze se prý obžalovaní museli bránit ataku jednoho z hostů, který se na ně obořil nadávkami a poté pěstmi.

„Došlo ke strkanici. Vím, že tam létaly pěsti,“sdělil soudu Blahovský. Ten však rozhodně popřel, že by někoho úmyslně povalil na zem, nebo že by dokonce útočil na svého protivníka ostrým střepem, lahví či židlí. „Rány pěstí při strkanici, to připouštím,“řekl obžalovaný, ale popřel, že by úmyslně srazil na zem a rozbil pokladnu anebo že by pronásledo­val a vyhrožoval barmance. Ta však dnes soudu sdělila něco jiného. „Hrozili mi smrtí, trauma mám dodnes,“řekla žena.

Nebývale razantním atakem v baru se zabývá již třetí justiční instance. Kauzu nejprve řešil obvodní státní zástupce a soud v Praze 5, vzhledem k charakteru útoku se věcí začal zabývat i Vrchní soud v Praze. Ten s ohledem na možné zpřísnění kvalifikac­e případ předal soudu vyšší instance. Tedy Městskému soudu v Praze.

René Blahovském­u za těžké ublížení na zdraví, vydírání, výtržnictv­í a další delikty hrozí až deset let vězení. Podle zmíněného názoru vrchního soudu útok může být hodnocen dokonce jako pokus vraždy se sazbou 10 až 18 let.

Ostatní obžalovaní se zodpovídaj­í z ublížení na zdraví, výtržnictv­í a dalších porušení paragrafů trestního zákona. Hlavní líčení pokračuje dalšími výslechy, rozsudek by mohl padnout v polovině prosince.

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­83822 Pro zaměstnanc­e letecké společnost­i hledáme byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. T:7230476691­83420 Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­83869 Koupím byt 6046177881­82527 v Praze, mám hotovost. Městská část Praha – Slivenec hledá tajemníka/tajemnici ÚMČ a úředníka(ici) – referenta(ku) stavebního úseku ÚMČ. Bližší podmínky jsou zveřejněny na www.praha-slivenec.cz – úřední deska. Stabilní a perspektiv­ní městská část, malý přátelský kolektiv zaměstnanc­ů. Po šestnácti letech Nové řadové album EvoLucie, které po šestnácti letech vydává legendární skupina Lucie, představil­i její členové včera v libeňské O2 aréně. Kvůli velkému zájmu ale přidali pořadatelé na dnešek od osmi večer další koncert. Mix nových i starších songů návštěvník­ům slibuje jedinečný zážitek.

V Lucerna Music Baru vyvrcholí v sobotu v 15.00 turné Trenky Tour kapely Pískomil. Kapela zároveň uvádí zbrusu nový klip k roztancova­né skladbě z luk a polí nazvané Trenky. Koncertní premiéru si klip o dětském hledání stylu odbyde právě na tomto turné, jímž kapela letos uzavírá svou šestou koncertní sezonu. Koncerty v rámci Trenky Tour budou vždy spojeny se zábavným programem pro děti a rodiče v podobě hudebních a výtvarných workshopů či tvořivých dílen.

Prague Winter Sweet Festival

Nápady, jak a co připravit na vánoční tabuli, se mohou už druhý rok inspirovat návštěvníc­i Prague Winter Sweet Festivalu v Kampusu Hybernská. Na místě lidé můžou ochutnat nejen ty nejlepší perníčky, sladkosti a cukroví, ale také s dětmi vytvořit různé potisky tašek či si nakreslit vánoční motivy. Jsou připraveny i dětské koutky. (et)

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Lucie představil­a včera nové album EvoLucie, pro zájem se koncert dnes v O2 areně zopakuje.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Lucie představil­a včera nové album EvoLucie, pro zájem se koncert dnes v O2 areně zopakuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia