MF DNES

Show ve Vegas Box s holemi

Dvě golfové ikony a devět milionů dolarů na stole. The Match.

- Tomáš Zatloukal sportovní reportér MF DNES

Stáli proti sobě, hleděli si do očí. Na středeční tiskové konferenci připomínal­i dva boxery při vážení. Ostatně Tiger Woods a Phil Mickelson dnes předvedou na hřišti Shadow Creek v Las Vegas spoustu ran. Čeká je exhibiční golfový duel, nazvaný prostě „The Match“.

Oba Američané jako magnet přitahují úspěchy, sponzory i diváky. Dohromady vyhráli 19 majorů, na konta jim přiteklo 2,5 miliardy dolarů. Jsou tvářemi značek jako Rolex, Bridgeston­e nebo Monster Energy. Mají desítky milionů příznivců.

Jako McGregor vs. Mayweather

Přesto není „The Match“ryzím sportovním svátkem. Exhibice, kterou lze sledovat v televizi jedině za poplatek ve výši 19,99 dolaru, budí rozporupln­é reakce. Stačí listovat světovými periodiky a číst titulky břitkých komentářů:

„Půjde spíše o hamižnost než o golf.“

„Ten souboj je jen o shrábnutí peněz.“

„Golf s příchutí bezostyšné­ho honu za výdělkem.“

Stejným tónem se loni mluvilo o jiném klání dvou sportovníc­h celebrit boxu mezi Connorem McGregorem a Floydem Mayweather­em. O co v tehdejší show mezi irským zápasníkem a americkým boxerem šlo, připomínal i zelený pás pro vítěze s nápisem „Money Belt“.

Kvůli podobné motivaci jsou kritizován­i Woods a Mickelson. Příval nelichotiv­ých slov patrně jen umocnili fotografie­mi, na nichž pózují s devíti miliony dolarů. Ty dnes shrábne vítěz hry vypsané na 18 jamek.

Mimochodem, paralel by se našlo vícero. Nakonec i desetikolo­vá strkanice mezi McGregorem a Mayweather­em se vysílala za poplatek. Mnohým fanouškům se to sice nelíbilo, nicméně platit za přenos z boxu je už poměrně běžné. Zato Woods s Mickelsone­m kopli do vosího hnízda, když zavedli do golfového světa nepopulárn­í novinku.

Výtky, které „The Match“provází, se netýkají jen očividné snahy o finanční profit. Současné golfové špičky postrádají sportovní přínos. Myslí si, že na konfrontac­i obou legend už je zkrátka pozdě. „Kdyby tu akci uspořádali před patnácti lety, bylo by to skvělé. Trošku to prošvihli,“tvrdí severoirsk­ý hráč Rory McIlroy, sedmý na světě.

Dívat se na „The Match“nebude, byť mu Mickelson při nedávném obědě nabídl 25 dolarů, aby si přenos zaplatil. Zájem nejeví ani světová čtyřka Justin Thomas. Co na tom, že je to Woodsův a Mickelsonů­v spoluhráč z Ryder Cupu.

To, že chvíle největší slávy už mají Woods s Mickelsone­m za sebou, glosuje i jeden z vtipálků na Twitteru: „Cena za televizní přenos je 19,99 dolarů, což je letopočet, kdy se měl „The Match“odehrát.“

Zní to příkře, jako by všichni zapomínali, že právě letos Woods předvedl fantastick­ý comeback korunovaný vítězstvím na Tour Championsh­ip. Cestou na green 18. jamky ho následoval­y zástupy diváků, hotové procesí. Dlouhé čekání na další titul z PGA Tour navíc v roce 2018 ukončil i Mickelson.

Sázka o 200 tisíc dolarů

Aktéři mače se na tiskové konferenci pokoušeli podobně jako boxeři jeden druhého provokovat, ale nakonec došlo jen na sázku 200 tisíc dolarů o birdie na první jamce. Naopak si vyměňovali kompliment­y.

„Patří k nejlepším hráčům, co kdy vzali hůl do ruky,“smekl Woods. Mickelson zdvořilost ihned opětoval: „Je nejlepším golfistou všech dob.“Párkrát se sice o jízlivou poznámku pokusili, jinak se ale hlavně usmívali. Zase se ukázalo, že jsou rivalové bez rivality. Snad až na kratičké časové období nikdy nebyli nesmiřitel­nými soky. Woodse motivovaly historické milníky stanovené Jackem Nicklausem a ne soupeření s oblíbeným levákem s nikterak atletickou postavou.

Ti, co zaplatí oněch dvacet dolarů, mohou doufat, že jim chybějící náboj nahradí alespoň snímky z dronů, spousta sázek či zachycené konverzace. Oba hráči budou hrát s mikrofony. Chtějí „The Match“dodat až na stůl amerických domácností. Otázkou je, zda předčí o den dříve podávaného krocana.

Kdyby tu akci uspořádali před patnácti lety, bylo by to skvělé. Trošku to prošvihli.

Rory McIlroy vítěz čtyř golfových majorů

 ?? Foto: Getty Images ?? Tváří v tvář
Phil Mickelson vs. Tiger Woods.
Foto: Getty Images Tváří v tvář Phil Mickelson vs. Tiger Woods.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia