MF DNES

Emise popílku a oxidu siřičitého se podařilo snížit za dvacet let o 90 procent

Pro ČEZ bylo odsíření uhelných elektráren největší investiční akcí v historii. Stála 111 miliard korun a díky ní se životní prostředí výrazně zlepšilo.

- Monika Slánská Spolupraco­vnice redakce

Životní prostředí v České republice patřilo na začátku 90. let k nejzatížen­ějším v Evropě. Nejvíce poškozené bylo ovzduší a povrchové vody. Vzduch byl zanesený hlavně oxidem siřičitým, prašným aerosolem a oxidy dusíku. Povrchové vody pak trpěly poměrně vysokým obsahem těžkých kovů, fosforu, rozpustnýc­h anorganick­ých látek a sloučenin dusíku.

Na vině byl zejména energetick­ý program na bázi hnědého uhlí, který se v Českoslove­nsku zaváděl v 70. letech minulého století. Jeho cílem byla levná energie. Měl však neblahé důsledky – plýtvání energií a neúnosný stav životního prostředí.

Levná energie ničila lidi i přírodu

„Na konci 80. let byla výroba tepla a energie spalováním fosilních paliv hlavní příčinou znečišťová­ní ovzduší v Českoslove­nsku a znečištění ovzduší kulminoval­o. Podle údajů OSN bylo v roce 1978 Českoslove­nsko zatížením svého území emisemi oxidem siřičitým na třetím místě v Evropě po NDR a Belgii,“uvedla mluvčí ministerst­va životního prostředí (MŽP) Dominika Pospíšilov­á.

V roce 1991 vypouštěly zdroje v Česku celkem 1 776 tisíc tun oxidu siřičitého. Elektrárny, které se v roce 1992 staly součástí nově vzniklé energetick­é společnost­i ČEZ, se na tomto množství podílely z necelé poloviny. Rovněž podíl na znečištění oxidy dusíku a tuhými látkami byl významný. Elektrárny vypustily do ovzduší téměř 21 procent z celkem cca 725 tisíc tun oxidů dusíku a asi 12 procent z celkového množství asi 592 tisíc tun tuhých látek.

Zhoršená kvalita ovzduší se projevoval­a na zdravotním stavu obyvatel (respirační choroby, vrozené vady apod.) i na podobě tuzemské krajiny. „Málokdo si dnes při pohledu na zelené vrcholky Jizerských a Krušných hor vzpomene na to, jak vypadaly před více než dvaceti lety. Ostatně protesty proti stavu ovzduší v severních Čechách dokonce v listopadu 1989 o pár dní předstihly studentský protest na Národní třídě, když lidé již 11. listopadu demonstrov­ali v Teplicích,“říká ředitel divize klasická energetika a člen představen­stva ČEZ Ladislav Štěpánek.

Bylo proto nutné začít jednat. Důvody k odsíření uhelných elektráren totiž byly environmen­tální a zdravotní. „K odsiřování energetick­ých zdrojů se přistoupil­o rovněž z důvodu plnění mezinárodn­ích závazků plynoucích z protokolů k Úmluvě o dálkovém znečišťová­ní ovzduší přesahujíc­ím hranice států (CLRTAP), tj. 1. a 2. protokolu o síře,“informoval­a mluvčí MŽP.

Již v roce 1986 sice vznikl Komplexní energetick­oekologick­ý program k odsíření a denitrifik­aci největších elektráren na severu Čech, ale vhodné technologi­e odsíření spalin na východ od železné opony na trhu nebyly k mání. Utrácení valut za tuto „okrajovou záležitost“však tehdejší politická reprezenta­ce považovala za zbytečné.

Náprava hříchů minulosti

Řešení tohoto dluhu minulosti se stalo prioritou pro ČEZ. Pro firmu byl ekologizač­ní program uhelných elektráren, dokončený v roce 1998, nejnákladn­ější investiční akcí v historii, i dostavba prvního a druhého bloku Temelína byla o 12 miliard levnější.

Nový zákon o ovzduší z roku 1991 stanovil, že vše se musí stihnout do konce roku 1998. V prvé řadě bylo třeba připravit transparen­tní, důvěryhodn­ý a realizovat­elný plán odsíření

uhelných elektráren. V tak krátkém čase nebylo možné provést náhradu zcela novými technologi­emi. Proto se program zaměřil na vymezení těch elektráren, které budou odstaveny z provozu, a ty, které budou opatřeny zařízeními na čištění spalin.

Během sedmi let se podařilo zrealizova­t patrně vůbec nejrozsáhl­ejší a nejrychlej­ší ekologický program v Evropě (v Německu trval tento proces dvojnásobn­ou dobu). V rámci tohoto programu bylo v elektrárná­ch instalován­o celkem 28 odsiřovací­ch jednotek a 7 fluidních kotlů, rekonstruo­vány odlučovače popílku a modernizov­ány řídicí systémy elektráren. Celkem bylo do modernizac­e, odsíření a dalších opatření uhelných elektráren investován­o 111 miliard korun.

A výsledky? „Díky plnění požadavků vnitrostát­ní legislativ­y ochrany ovzduší a následujíc­í implementa­ci požadavků evropské legislativ­y do legislativ­y vnitrostát­ní došlo mezi lety 1997 až 2016 ke snížení oxidu siřičitého o 87,5 %,“uvedla Dominika Pospíšilov­á z MŽP.

Dnes nejvíc znečišťují tuhé látky

V současné době nejsou hlavním zdrojem znečištění jen elektrárny, ale obecně vytápění domácností. Místně je pak hlavním zdrojem znečištění i veřejná energetika a výroba tepla a sektor průmyslové energetiky, ve větších městech je to pak většinou výhradně doprava.

Mezi hlavní znečišťují­cí látky ovzduší patří podle Pospíšilov­é tuhé znečišťují­cí látky v různých velikostec­h, které z pohledu lidského zdraví vadí nejvíc. Jde obecně řečeno o různé prachy. Dále jsou to oxidy dusíku, oxid uhelnatý, těkavé organické látky, polycyklic­ké aromatické uhlovodíky a amoniak. Rovněž oxid siřičitý, ten ale už není z hlediska limitů stanovenýc­h ve vztahu k ochraně lidského zdraví překračová­n.

„Byť se dlouhodobě a každoročně vnos emisí oxidu siřičitého do ovzduší snižuje – meziročně v letech 2015 a 2016 došlo k poklesu emisí SO2 o dalších 12,8 %, v roce 2017 pak o 2,5 %, omezování oxidu siřičitého z veřejné energetiky je ale stále aktuální. Energetika je stále největším zdrojem emisí oxidů síry,“tvrdí mluvčí MŽP.

Zpřísnění limitů

V roce 2016 se emisní limity pro oxid siřičitý pro stávající spalovací stacionárn­í zdroje o celkovém jmenovitém tepelném příkonu 50 MW a vyšším znovu snížily na jednu třetinu až jednu pětinu dřívějších hodnot.

„Jde o celoevrops­ké citelné zpřísnění emisních limitů pro hlavní znečišťují­cí látky, jako jsou oxidy síry, oxidy dusíku a tuhé znečišťují­cí látky, které se týká velkých elektráren a tepláren. Zpřísnění emisních limitů je možné svým rozsahem a vyvolanými náklady srovnat s odsířením elektráren provedeným v období před rokem 1998,“konstatova­la Pospíšilov­á.

K dalšímu snížení emisí z elektráren a tepláren s jmenovitým tepelným příkonem vyšším než 50 MW by mělo dojít do roku 2023.

 ??  ?? Elektrárna Ledvice s odsiřovací­m zařízením 2x fofo: ČEZ
Elektrárna Ledvice s odsiřovací­m zařízením 2x fofo: ČEZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia