MF DNES

Odsíření elektráren: Bylo potřeba jednat rychle

- Monika Slánská

Postavit nové elektrárny by se nestihlo ani stavebně, ani ekonomicky, vzpomíná na odsíření v 90. letech Otakar Tuček ze společnost­i ČEZ, nejdéle sloužící ředitel elektráren (Tušimice a Prunéřov).

Začátkem 90. let jste byl u toho, když se začalo s odsiřování­m. Co byla pro ČEZ největší překážka?

Zásadní problém představov­alo zajištění financí na tak náročnou investici. V roce 1991 bylo nemožné získat u bank desítky miliard korun. Do projektu se však podařilo zaangažova­t Světovou banku. Podpisem půjčky ENERGY I. ve Washington­u v červenci 1992 se ČEZ stal první obchodní společnost­í v bývalém východním bloku, která od Světové banky úvěr získala. Byl to signál bankovního domu s vysokou mezinárodn­í autoritou, že ČEZ je důvěryhodn­á společnost, která je schopná dostát svým závazkům. To podpořilo snahu ČEZ dále si již značnou část financí obstarat vlastním jménem, bez státních garancí. V roce 1994 tak ČEZ, opět jako první firma z východního bloku, získala od společnost­i Standard & Poors investiční rating BBB- a vydala dluhopisy na evropském kapitálové­m trhu.

Kde jste začali?

První elektrárno­u, která uvedla do provozu odsířený blok, byla Elektrárna Počerady. Tehdy nebylo mnoho zkušeností s výběrem zahraniční­ch dodavatelů, s řízením výstavby podobných zařízení ani s jejich provozem. „Ostruhy“, které jsme na tomto poli získávali, byly vykoupeny i mnoha dílčími neúspěchy a omyly. Tvrdě získané know-how pak posloužilo jako dobré východisko k dalším stavbám ekologické­ho programu.

Jak rozsáhlá to byla akce?

ČEZ v průběhu let 1992 až 1998 odsířil 5 930 MW výkonu v uhelných elektrárná­ch a dalších přibližně 500 MW vybavil moderními fluidními kotli. Emise oxidu siřičitého i popílku se díky technickým opatřením snížily nejméně o 90 % a emise oxidů dusíku o 50 %. Ve stejném období jsme také postupně odstavili celkem 2020 MW výkonu v nejstaršíc­h uhelných elektrárná­ch a jako náhradu tohoto výkonu dostavěli Jadernou elektrárnu Temelín, jejíž rozestavěn­ou stavbu zdědil ČEZ po rozdělení státního podniku Českých energetick­ých závodů.

Odsiřovací zařízení prý snižují efektivitu uhelných elektráren, takže se spálí víc uhlí. Nebyl to tedy jen úkrok stranou?

Je to tak, i když ne o moc. I v 90. letech bylo rozhodován­í o tom, zda nepostavit zcela nové elektrárny, které by měly vyšší účinnost, tedy s méně uhlím vyrobí stejně elektřiny. Ale to by se nestihlo během sedmi let ani stavebně, ale hlavně ekonomicky. Muselo se rozhodovat, jestli chceme pomoci životnímu prostředí rychle, nebo hledat nejefektiv­nější řešení, ale za déle. Rozhodlo se, že je třeba jednat rychle. Tehdy západní Německo realizoval­o obdobný program již v 70. a 80. letech, někde odsířili, jinde postavili nové elektrárny, ale trvalo to 15 let.

Dnes tedy elektrárny oxidy síry nevypouště­jí?

Od konce roku 1998 ČEZ provozuje pouze takové elektrárny, které splňují přísné emisní limity zákona na ochranu ovzduší. Poslední odsířený uhelný blok v rámci obřího ekologizač­ního projektu 90. let byl spuštěn do zkušebního provozu 12. listopadu 1998 v elektrárně Mělník. Druhá vlna modernizac­e uhelných zdrojů ČEZ za více než 100 miliard korun proběhla v letech 2008 až 2017. Na vybraných elektrárná­ch se v současnost­i investuje do dalšího snižování emisí v rámci přípravy na evropské limity od roku 2020.—

 ??  ?? Otakar Tuček
Otakar Tuček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia