MF DNES

Z prvního rande dojela na čtyřkolce až na Dakar

-

Už tu byla jedna žena, která ten závod – často označovaný za nejdrsnějš­í motoristic­ké klání na světě – dokázala vyhrát. Jenže Němka Jutta Kleinschmi­dtová, vítězka Dakaru v kategorii aut, je výjimkou potvrzujíc­í pravidlo.

Ač se ženy slavné rallye každý rok účastní, jde v celkovém počtu jen o mizivé procento. A tak není divu, že i když se jezdí už 40 let, tak cíl zatím spatřila jen jediná Češka, a to teprve letos v lednu.

„Potřeboval­a jsem dokázat něco nejen sobě, ale i všem těm, co mi nevěřili,“říkala Olga Roučková, která obsadila 26. místo v kategorii čtyřkolek.

A přestože je to umístění mezi „poraženými“, stejně se domů vrátila s malým beduínem, který si odvážejí tři nejlepší. Roučková byla totiž třetí mezi ženami v kategorii čtyřkolek a motorek. „Dojely dvě motorkářky a já jako jediná čtyřkolkář­ka. Když mi beduínka dávali, tak jsem brečela a říkala, že chci jen medaili. Že mi to stačí.“

Je jí 34 let, závodí deset let. Do čtyřkolek se však zakoukala mnohem dřív – když šla v patnácti na první rande, přijel tehdejší přítel právě na čtyřkolce. Začínala skromně. Na první závody jela rovnou na čtyřkolce, protože neměla na auto a vlek. Když byla rallye několikade­nní, spávala pod širákem. Ale Dakar nebyla jednorázov­á záležitost – vrátí se sem v lednu. Už to však nebude na čtyřkolce. S navigátore­m Danielem Zelenkou pojede v kategorii SxS s buggynou Can-Am Maverick. (rob)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia