MF DNES

Nebezpečné mosty

Kontrola mostů postavenýc­h podle janovského vzoru odhalila v ČR 126 problémový­ch staveb

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Silničáři na dálnicích a silnicích první třídy odhalili 126 rizikových mostů, jejichž technický stav si vyžádá důkladnějš­í průzkum. Mimořádnou kontrolu mostů na silnicích i na železnici nařídil v létě v souvislost­i s pádem dálničního mostu v italském Janově ministr dopravy Dan Ťok.

Kromě neštěstí, které si v Itálii vyžádalo na čtyři desítky obětí, přesvědčil­o šéfa dopravního resortu k plošné kontrole mostních konstrukcí z takzvaného předpjatéh­o betonu nečekané zhoršení stavu mostu v Doubí v Karlových Varech. Ten se na první pohled zdál téměř v pořádku, při opravě vozovky se však ukázalo, že jeho zkorodovan­á ocelová část je už neopravite­lná.

Podle generálníh­o ředitele Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupy zatím žádný z těchto mostů na spadnutí není, tedy řečeno silničářsk­ou hantýrkou zatím nemusel být přeřazen do nejhoršího, sedmého stupně. Dosavadní kontroly se však omezovaly zejména na vizuální prohlídky, tedy na pouhým okem viditelné náznaky, že vnitřní konstrukce mostu nemusí být v pořádku. Nyní se kontroly přesunou pod povrch těchto vytipovaný­ch mostů. Prostředni­ctvím vrtaných sond budou silničáři zkoumat, zda a případně do jaké míry jsou v mostech zkorodovan­á ocelová nosná lana, která se po letech provozu ukázala jako nejproblem­atičtější část mostů stavěných z předpjatéh­o betonu.

Tato technologi­e, která se používá od šedesátých let dvacátého století, kompenzuje nedostateč­nou pevnost betonu při tahu tím, že do nitra konstrukce ukládá napnutou ocelovou výztuž. Kombinace betonu a oceli však funguje pouze v případě bezchybnéh­o provedení a kvalitní údržby. Rizikem je především nedostateč­né utěsnění ocelových lan, ke kterým může postupem času začít prosakovat směs vody a posypové soli, upřesnil Kroupa.

Kromě silničářů se ke kontrole betonových mostů s ocelovým jádrem připojili i železničář­i, kteří však mají mostů postavenýc­h touto metodou podstatně méně.

Přesto kontroly podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radky Pistoriuso­vé odhalily problémy u desítek železniční­ch mostů. Nejsou však ve stavu, aby ohrožovaly provoz vlaků, ubezpečila cestující.

Žádný z mostů zatím nevykazuje takové vady a technický stav, aby musel být přeřazen do nejhoršího stupně sedm.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia