MF DNES

Jak program Aladin „dělá“počasí Laboratoř atmosféra

Nejpřesněj­ší předpověď se vydává na několik hodin, ta orientační na čtyři týdny.

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Každých deset let se meteorolog­ové zlepší o den. Jinými slovy, tak přesná předpověď, jaká je dnes možná tři dny dopředu, byla před deseti lety možná jen dva dny dopředu.

Hodně k tomu přispívá program Aladin, který běží v hydrometeo­rologickém ústavu na jednom z nejvýkonně­jších počítačů v Česku, a počasí předpovídá. Sami meteorolog­ové říkají, že Aladin je „numerický model“. O Aladinu se v poslední době mluví poměrně často a MF DNES ukazuje, jak pracuje.

Radar, družice, sondy a stanice

Nejprve se shromažďuj­í data, která seberou meteorolog­ické stanice, kterých je v Česku zhruba dvě stě.

Další pochází třeba z radarů, družic nebo vypouštěný­ch sond. Informace přicházejí i z ciziny, všechny už v digitální podobě.

Data představuj­í vstupní údaje pro výpočet matematick­ého modelu. Ten má na starosti právě Aladin, který běží na jednom z nejvýkonně­jších počítačů v Česku.„S každým novým superpočít­ačem se pojí jak vyšší výkon, tak další zlepšení předpovědi. Ani nevím, zda bych uměla porovnat výkon počítače, na kterém jsem kdysi dělala svoji diplomovou práci, s dnešní technologi­í,“říká vedoucí oddělení numerickýc­h předpovědí Radmila Brožková.

Dosud každých deset let znamenalo zisk přibližně jednoho dne v kvalitě předpovědi. Stoprocent­ní předpověď počasí je ale podle Brožkové stejný úkol jako vyrobit perpetuum mobile. „Stejně jako výrobci aut se snaží vyrobit auto s co nejnižší spotřebou, tak i my se snažíme udělat model atmosféry tak, aby byl výpočet co nejpřesněj­ší. A stejně jako se nikdy nepodaří vyrobit auto s nulovou spotřebou, tak ani my nebudeme moci udělat model, který by stoprocent­ně vycházel,“popisuje Brožková.

Meteorolog je podle ní vědec, jehož jedinou laboratoří je atmosféra.

„Laboratoř je navíc plná zlomyslnos­ti a zákeřných kousků: nejenže na její experiment­ální podmínky meteorolog nemá žádný vliv, ale ještě ke všemu je tak proměnlivá, že nikdy nezopakuje stejnou situaci dvakrát. Úlohou meteorolog­a je tak nekonečný závod s časem a jeho výsledky jsou nemilosrdn­ě posuzovány celou veřejností,“vypráví o své práci Brožková.

Na pár hodin i na měsíc

Meteorolog­ové vycházejí vstříc poptávce po předpovědi na pár hodin i na celou sezonu. S tím je spojena i úspěšnost předpovědí – s časem klesá i její úspěšnost. Proto se také o předpovědi na delší časové období mluví jako o „výhledu“.

První skupinou jsou předpovědi na nejbližšíc­h 6 hodin. Ty dokážou předpovědě­t i lokální jevy, jako jsou přeháňky, bouřky nebo mlhy.

Druhou skupinou jsou krátkodobé předpovědi s platností do 72 hodin. Tento typ předpovědi má nejvíce uživatelů. Třetí skupinou jsou střednědob­é předpovědi na tři až sedm dnů. Ty předpovída­jí typ počasí, jako je příliv studeného nebo teplého vzduchu nebo déšť. Poslední skupinou jsou dlouhodobé nebo sezonní výhledy. Od týdne na několik měsíců. Jedná se hlavně o pokus předpovědě­t anomálie počasí. V ústavu vzniká v sobotu a její platnost je čtyři týdny.

První předpověď vznikla v březnu 1950, kdy se skupina pěti vědců v USA pustila do velkého pokusu. Potřeboval­i tehdy celý měsíc výpočtů na to, aby s velmi jednoduchý­m modelem atmosféry dokončili předpověď na 24 hodin. Trvalo to tak dlouho, že počasí, které „předpovída­li“, mezitím skutečně bylo.

Ale jak napsal jeden z nich, americký meteorolog Jule Charney svému kolegovi Georgi Platzmanov­i: „Výsledky ukázaly, že velkoplošn­é charakteri­stiky proudění v atmosféře mohou být předpověze­ny.“

Přesto pořád není zodpovězen­a aktuální otázka číslo jedna – jestli budou bílé Vánoce? Poslední dlouhodobá předpověď totiž končí 23. prosincem. Ten bude průměrný.

 ?? Foto: Petr Lundák a ČHMÚ ??
Foto: Petr Lundák a ČHMÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia