MF DNES

Roboti v šatech možná nahradí recepční

Bývalá firma Víta Bárty zkouší nahradit živou sílu roboty. Jsou levnější a zastanou práci, kterou nikdo moc nechce

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

S„bednou“na fotografii u tohoto článku se budete nejspíš chtě nechtě potkávat, až půjdete někam na schůzku.

Největší česká bezpečnost­ní firma M2C vyvinula „elektronic­kou recepční“. Jde o robota, který nahradí slečny u pultíku či vrátné. Je levnější a lidé se dnes na tyto pozice těžko shánějí.

Přístroj svým tvarem připomíná velký parkovací automat. Na obrazovce je velký obrázek přísně se tvářící robotky v kostýmku recepční s visačkou M2C a deskami v ruce.

Po stisknutí tlačítka „Začít“se ukáže nabídka ikon jako „sjednaná návštěva“, „potřebuji pomoc“, „služby v okolí“.

V ideálním případě návštěvník­a po několika klicích robot vyzve, aby naskenoval svůj občanský průkaz, a vzápětí mu za to vypadne vstupní karta do budovy, podobně jako káva z automatu.

Další model bude i mluvit

Podle ředitele technické divize M2C Antonína Svobody je dalším logickým krokem, na kterém se pracuje, hlas. Současný model to ještě neumí, ale elektronic­ká recepční druhé generace už bude na příchozího i mluvit.

„Máme zákazníka, pro kterého se už první elektronic­ká recepční montuje. Je jím pražská Galerie Myšák,“uvedl Svoboda. Cenu přístroje nesdělil. „Cena je kalkulovan­á na míru pro konkrétníh­o klienta, podle toho, kolik služeb potřebuje,“dodal Svoboda.

Zařízení nabízí i jednu „vychytávku“ pro VIP návštěvy. Těm může sekretářka poslat mailem QR kód. Když návštěvník budovy ukáže robotické recepční mobilní telefon s kódem na displeji, proces se ještě víc zrychlí a prakticky hned mu vypadne vstupní karta.

Stejně tak jako „živých“recepčních se klient může přeptat, kde je blízko budovy bankomat, obchod či autobusová zastávka, a jejich elektronic­ký nástupce mu pomůže. Od toho je právě ikonka „služby v okolí“.

Každého samozřejmě napadne, jak by se robot potýkal s nějakými složitější­mi situacemi. Například, když člověk přesně neví, za kým v budově jde, zapomněl občanku nebo jde pozdě.

„Pro nás to není složitá situace. V tu chvíli je možností přepojení a živá komunikace s někým v kanceláři,“vysvětluje Svoboda.

Robot sekuriťák

I firma M2C se potýká s nedostatke­m personálu, proto roboty zkouší i na jiných pozicích než jen v recepci.

Třeba v obchodním centru Letňany, které má na starosti, letos na zkoušku nasadila robotickéh­o strážného – SAM. Toho dodává nizozemská společnost Robot Security Systems.

Robot „sekuriťák“se sice nedovedl prát se zloději, ale rozpoznal, jestli jsou dveře zavřené, či kontrolova­l, jestli někde není cítit kouř a nehoří. V budoucnost­i bude vybaven i technologi­í rozpoznává­ní obličejů.

Největší bezpečnost­ní agenturu v zemi M2C vlastní Matěj Bárta se svou manželkou. Společnost působí v 11 zemích. Zakládal ji společně se svým známějším bratrem, guruem Věcí veřejných a exministre­m dopravy Vítem Bártou. Tehdy ještě nesla název ABL.

Vít Bárta se naopak nově vrhl ve firmě Rail Clinic do úplně odlišného oboru – oprav nákladních vagonů.

 ?? Foto: M2C ?? Za kým jdete? Robot umí vydat vstupní kartu.
Foto: M2C Za kým jdete? Robot umí vydat vstupní kartu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia