MF DNES

Restauraci

Bojuje se silnou zahraniční konkurencí Starbucks či Costa Coffee

-

soustředí na expanzi. Nynější dobrá ekonomická situace jim nahrává, takže se rozšiřují i do krajských měst, kde by si dříve káva za stokorunu zákazníky nenašla.

Costa Coffee, kterou letos od britské skupiny Whitbread koupila společnost Coca-Cola, podniká v Česku deset let. Nedávno otevřela padesátou kavárnu a do konce roku má našlápnuto ještě na dvě.

Řetězec Starbucks, který první kavárnu otevřel na Malostrans­kém náměstí rovněž před deseti lety, postupuje stejně rychle, otevřených kaváren má zatím na kontě šestatřice­t. „Rozšiřujem­e se. Tento rok jsme přidali Olomouc a plánujeme expandovat více do regionů,“přibližuje za Starbucks Barbora Horníková, Brand Manager pro Česko a Slovensko.

Tchibo kaváren, které jsou zároveň i obchody stejnojmen­ného německého řetězce, je v současnost­i 41. Poslední se letos na jaře otevřela v Havelské ulici v centru hlavního města, kde řetězec vidí nový potenciál.

„Nemáme v hledáčku pouze místa mimo nákupní centra. Po nových lokalitách se díváme průběžně, vždy ale záleží na okolnostec­h a podmínkách konkrétníh­o místa,“dodává za řetězec mluvčí Eva Kotýnková. Tchibo však zároveň zkouší otevírat prodejny nových formátů, například na menší ploše, které slouží i jako výdejna pro zboží z e-shopu.

S dalším zvyšováním počtu kaváren počítá rovněž CrossCafé. „Přijdou lepší časy a pak zase budeme expandovat více,“věří Janák. A připomíná, že třeba krize v roce 2008 pro jeho firmu žádnou „krizí“nebyla, spíše se ukázala jako vhodný čas pro rozvoj. Na rozdíl od dnešní „konjunktur­y“. „Příšernějš­í časy z pohledu hledání zaměstnanc­ů než nyní jsem nezažil,“dodává.

Janák zároveň připomíná, že mzdy a ceny kávy jsou spojené nádoby. „Český zaměstnane­c by rád 30 tisíc čistého, ale kdo dá rád sto korun za kávu!“počítá. V CrossCafé se ceny kávy (velké a latté) pohybují většinou maximálně lehce nad 70 korunami. Za 59 korun nabízí latté i Tchibo. Tam je ale možné na rozdíl od ostatních kavárenský­ch řetězců posedět jen na pár místech na takzvaném kávovém baru.

Starbucks či Costa jsou dražší, přičemž největší káva u nich pokoří zmíněných sto korun. To není dáno ani tak nájemními podmínkami, které zase tak odlišné nejsou, ale franšízový­mi poplatky, které mají mezinárodn­í řetězce vyšší. Sladkosti, které prodávají, také často putují do těchto kaváren z centrální výrobny v mateřské či jiné zemi, kde je produkují pro všechny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia